До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 актрис, які зіграли Марію-Антуанетту в кіно

2 листопада 1755 року народилася Марія-Антуанетта, особистість якої й сьогодні зачаровує людей у всьому світі. Заграючи зі статусом попікони, вона — безумовно, найвідоміша королева Франції. Передбачувано й те, що загадковий і романтичний образ правительки перетворив її на ікону кінематографа. У цьому матеріалі Vogue згадує актрис, які втілили роль королеви на великому екрані.

Ліз Деламар у фільмі "Марсельєза", 1938

Лиз Деламар в фильме Ліз Деламар у фільмі "Марсельєза", 1938

Ліз Деламар під орудою Жана Ренуара була однією з перших, хто зобразив Марію-Антуанетту в кіно. Фільм "Марсельєза", у якому вона зіграла одну зі своїх найвидатніших ролей — королеву Франції, — вийшов на екрани 1938 року. Історична художня драма змальовує період на схилі правління Марії-Антуанетти. У фільмі оповідається про групу сміливців з Марселя, захоплених революційними ідеями, які зародилися в Парижі й поступово поширилися у всій Франції.

Реклама

Норма Ширер у фільмі "Марія-Антуанетта", 1938

Норма Ширер в фильме Норма Ширер у фільмі "Марія-Антуанетта", 1938

Життя Марії-Антуанетти викликає зачарування по той бік Атлантики не менше, ніж у Франції. У 1938 році В. С. Ван Дайк зняв фільм, ґрунтований на бурхливих стосунках між Марією-Антуанеттою й Людовиком XVI, а також згадав про пристрасний роман королеви з графом Ферзеном. Норма Ширер, відома ролями культових героїнь на німому екрані Голлівуда, втілила чуттєву, авторитетну Марію-Антуанетту в цій романтичній історії життя монархині. Фільм приніс їй номінацію на премію "Оскар" у категорії за найкращу жіночу роль у 1939 році, що стало її шостою номінацією за всю кар’єру.

Лана Марконі у фільмі "Таємниці Версаля", 1954

Лана Маркони в фильме Лана Марконі у фільмі "Таємниці Версаля", 1954

У 1954 році Саша Гітрі сміливо вирішив розповісти історію Версальського палацу за допомогою персонажів і подій, які відбувалися в цих королівських залах. Від Генріха IV до Людовика XVI — у цьому фільмі представлені найбільші монархи в історії, що сформували легендарний Версальський палац. На роль Марії-Антуанетти Саша Гітрі обрав свою дружину Лану Марконі, французьку актрису румунського походження. Наснажений успіхом фільму, за рік він зняв фільм в аналогічному форматі, але ґрунтований на історії Парижа. "Якби нам розповіли про Париж" вийшов у 1956 році, й Лана Марконі з’явилася в ньому знову в ролі королеви.

Мішель Морган у фільмі "Марія-Антуанетта — королева Франції", 1956

Мишель Морган в фильме Мішель Морган у фільмі "Марія-Антуанетта — королева Франції", 1956

Мішель Морган — втілення краси й грації. Вона, як ніхто інший, передала власні харизму й магнетизм Марії-Антуанетти у фільмі Жана Деланнуа 1956 року. Стрічка оповідає про останні роки життя королеви з 1789 по 1793 рік. Марія-Антуанетта розривалася між своєю вірністю Людовику XVI та пристрастю до де Ферзена. Жан Деланнуа розіграв карту чутливості, щоб зобразити характер королеви, водночас вразливої й чуттєвої, яку Мішель Морган втілила зі справжнім завзяттям.

Уте Лемпер у фільмі "Австрійка", 1989

Уте Лемпер в фильме УтеЛемпер у фільмі "Австрійка", 1989

Фільм П’єра Граньє-Деферра розповідає про останні дні життя королеви: від судового процесу, на якому її звинуватили в державній зраді й крадіжці, до її страти 16 жовтня 1793 року на площі в центрі Парижа. Чотири дні жаху було перенесено на кіноекран з пронизливою ​​грою німецької зірки Уте Лемпер, яка перетворила Марію-Антуанетту, дуже впливову королеву Франції, на австрійську замучену жінку, істинно трагічну героїню.

Джейн Сеймур у фільмі "Французька революція", 1989

Джейн Сеймур в фильме Джейн Сеймур у фільмі "Французька революція", 1989

Зображення всіх подій Французької революції в кіно було складним завданням для режисерів Роберта Енріко і Річарда Т. Геффрона, кожен з яких створив історичний шедевр до святкування 200-річчя революції. Від перших нападів у Парижі до ув’язнення королівської сім’ї та страти Робесп’єра, "Французька революція" зображує ключові моменти цього дуже складного часу. Марію-Антуанетту зіграла Джейн Сеймур, яка пізніше здобула міжнародне визнання завдяки ролі в популярному серіалі "Доктор Квін, жінка-лікар".

Кірстен Данст у фільмі "Марія-Антуанетта", 2006

Кирстен Данст в фильме Кірстен Данст у фільмі "Марія-Антуанетта", 2006

Саме Софія Коппола піднесла Марію-Антуанетту до статусу ікони попкультури. Вона вирішила використати юнацькі риси Кірстен Данст, щоб втілити образ стрімкої й вільної королеви, яка в підсумку здавалася найсучаснішою, ніж будь-коли. Саундтреками до фільму стали поппісні, а серед костюмів були й пастельно-блакитні Converse, поряд із шовковими лодочками Manolo Blahnik, не кажучи вже про вкорочені рукави невагомих суконь. На початку свого правління Марія-Антуанетта Софії Копполи насолоджувалася радощами Версаля, створювала й кидала виклик модним тенденціям і повставала супроти жорстких правил Двору. Вона збирала яскраві капелюхи, їла макарони зі смаком троянди й падала в обійми свого коханця, графа Ферзена. Натхнена біографією Антонії Фрейзер "Марія-Антуанетта: подорож", що вийшла у 2001 році, Софія Коппола зобразила харизматичну героїню-нонконформістку.

Даян Крюгер у фільмі "Прощавай, моя королево", 2012

Дайан Крюгер в фильме Даян Крюгер у фільмі "Прощавай, моя королево", 2012

За шість років після виходу фільму з участю Кірстен Данст, свою красу й талант культовій ролі Марії-Антуанетти в стрічці "Прощавай, моя королево" Бенуа Жако подарувала Даян Крюгер. Окрім неї, головні ролі у фільмі зіграли Леа Сейду та Віржині Ледуаєн. Фільм за мотивами однойменного роману Шанталь Тома ставить під сумнів складні зв’язки між королевою, її подругою мадам де Полиньяк і Сідоні Лаборд, молодою служницею королеви.

Маелія Жантіль у фільмі "Один король — одна Франція", 2018

Маелия Жантиль в фильме МаеліяЖантіль у фільмі "Один король — одна Франція", 2018

1789-й ознаменував повстання французів, голодних і змучених сліпим корисливим двором. Народ об’єднувала одна мета — зробити країну живильним середовищем для розвитку прогресивних ідей. Адель Енель, Гаспар Ульєль, Луї Гаррель, Лоран Лафітт і Селін Саллетт — у драмі "Один король — одна Франція" зіграли всі зірки французького кіно. Роль неспокійної Марії-Антуанетти виконала Маелія Жантіль.

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.