До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших фільмів і серіалів про віруси

У розпал новин про спалах коронавірусу в Китаї, а тепер ще й в Італії, Netflix випустили документальний серіал "Епідемія: як запобігти поширенню". Він розповідає про людей, які борються з різними формами грипу. Vogue.ua рекомендує подивитися серіал всім, не залежно від того, панікуєте ви через поширення коронавірусу чи ні, а також додаємо ще кілька хороших фільмів і серіалів на тему.

"Остання любов на Землі"

Людство, яке гине від загадкового вірусу, – улюблена тема кінематографістів в усі часи. Про це знімали в 1970-х роках – тут слід згадати "Судоми" Кронненберга, в 1980-х – моторошний фільм "Прокляття", і особливо багато знімають тепер. Одним з найгарніших фільмів про вірус, який вбиває нас всіх, є мелодрама "Останнє кохання на Землі" з Євою Грін і Юеном Макгрегором. Вони грають епідеміолога Сьюзан і шеф-кухаря Майкла, чиє кохання спалахує на тлі жаху – люди по всьому світу втрачають тактильні відчуття. Спочатку нюх, потім смак, слух і, врешті-решт, зір, на чому, власне, фільм і завершується. Простий прийом – кохання на тлі апокаліпсису – робить фільм зворушливим, а сюжет нагадує, що без почуттів – ми ніхто.

Реклама
"Сліпота", 2010

1995 року португальський письменник Жозе Сарамагу випустив роман "Сліпота". 1998 року він отримав Нобелівську премію з літератури, в якій виокремили, зокрема, "Сліпоту", так згодом книжка стала візитівкою письменника. 2008 року історію про жителів загадкового міста, яке охоплює сліпота, екранізували. Фільм "Сліпота" відкривав Каннський фестиваль, а головні ролі в ньому виконали Джуліанна Мур і Марк Руфалло. Руфалло грає лікаря, який один з перших втрачає зір і потрапляє на карантин у занедбану лікарню, де держава насильно закрила людей і поступово спалахує ненависть. Джуліанна Мур грає дружину лікаря – вона єдина не осліпла, але тепер їй доведеться вчитися жити в закритому просторі серед сліпих людей, що неабияк змінилися. До речі, Сарамагу виявився дуже вимогливим і багато років не дозволяв нікому екранізовувати його роман, а згодом сам працював над сценарієм цього фільму. Вдалася сильна і філософська історія про те, як легко людині перетворитися на тварину.

"Зараза", 2011

"Зараза" – фільм-катастрофа Стівена Содерберга з гарним акторським складом: Меттом Деймоном, Кейт Вінслет, Джудом Лоу і Гвінет Пелтроу. В кінотеатрах фільм йшов під гаслом "Страх швидший за вірус" – і це ми чітко відчуваємо зараз, коли новини (і псевдоновини) про коронавірус поширюються зі швидкістю комети. Фільм Содерберга досить реалістично малює картину апокаліпсису: ВООЗ намагається зупинити загадковий вірус, який поширюється блискавично, а смертність від нього перевищує 20%. Все відбувається тихо і швидко: героїня Гвінет Пелтроу, Бет повертається додому з Гонконгу, у неї з'являється температура і вона помирає. Якщо ви особливо вразливі, дивіться цей фільм акуратно.

"Гаряча зона"

"Гаряча зона" – серіал National Geographic, знятий за мотивами книжки популярного американського журналіста Річарда Пренстона, який спеціалізується на текстах про віруси, інфекційні хвороби і біотероризм. Дія серіалу відбувається 1989 року і спостерігає за вченою Ненсі Джакс, яка працює в армії США і намагається зупинити смертельний спалах Еболи. Фільм розповідає про походження вірусу: 1989 року він з'явився у піддослідної шимпанзе і почав поширюватися країною. Стрічка основана на реальних подіях, а історія розказана через Ненсі – героїчну жінку, у якої одна з найнебезпечніших робіт у світі. Щодня вона одягає захисне спорядження і входить у лабораторію рівня біобезпеки 4 в USAMRIID, де займається обробкою найбільш смертоносних вірусів у світі.

Pandemic: how to prevent an outbreak

"Познайомтеся з героями, які перебувають на передовій лінії боротьби з грипом, і дізнайтеся про їхні зусиллях щодо запобігання наступного глобального спалаху", – так анонсує Netflix свій новий документальний проєкт. Кожна серія присвячена актуальній темі, яка так чи інакше була на порядку денному у світі. Наприклад, в одній з перших серій тривають дебати про вакцини, тоді як медичні працівники роблять щеплення від вірусу Еболи в Конго і грипу в таборах для ув'язнених на кордоні США і Мексики; також є серія про пташиний грип, істерію з приводу якого наша країна переживала кілька років тому. У центрі серіалу – безстрашні лікарі і вчені, які працюють, щоб врятувати світ, поки суспільство дискутує і лається.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.