До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших серіалів-антиутопій

У добірці Vogue.ua — найкращі серіали-антиутопії: від екранізації Стівена Кінга до вже культового "Чорного дзеркала". Під час перегляду краще зберігати холодний розум, і пам’ятати, що будь-який з найстрахітливіших сценаріїв — усього лише художня вигадка.

"Протистояння"

Серіал "Протистояння" вийшов ще в 1994 році, коли антиутопії ще не були таким трендом, як у наш тривожний час. Це екранізація однойменного роману Кінга 1978 року, абсолютно візіонерського за своєю суттю: Кінг описує пандемію загадкового грипу, яка охоплює світ і спричиняється до його кінця. Унаслідок пандемії гине 99% всього людства. Решта 10% розділяються між двома лідерами — посланцем диявола Ренделлом і фанатично побожною матінкою Абігейл. До слова, цього року канал випускає нову версію "Протистояння" — і серіал має всі шанси посісти вершини глядацьких рейтингів.

Реклама
"Штам"

"Штам" — видовищний хорор про вампірів, який придумав і спродюсував Гільєрмо дель Торо, лауреат "Оскара" за фільм "Форма води". Серіал заснований на романі жахів про вампірів, який дель Торо написав 2009 року. Екранізували історію через п’ять років у 2014. До Нью-Йорку з Німеччини прилітає літак. Двері зачинені, світло вимкнене. Головний герой, епідеміолог Ефраїм Гудвезер, виявляє на борту 200 зомбі й четверо пасажирів, що вижили. Світ потерпає від невідомого вірусу з ознаками вампіризму. Чотири сезони "Штаму" дивишся затамувавши подих.

"Чорне дзеркало"

"Чорне дзеркало" — один з найдотепніших і найжорсткіших серіалів наших днів. Це сатира, що висміює залежність людини від технологій і розповідає про небезпеку, до якої може призвести надмірне занурення у віртуальну реальність. Серіал придумав Чарлі Брукер — британський сценарист, колумніст The Guardian, відомий своїм провокаційним почуттям гумору. Технології Брукер називає не інакше, як наркотик: "Якщо технології — це наркотики, а вони дійсно подібні до наркотиків, то якими будуть побічні ефекти?". Більшість історій у "Чорному дзеркалі" так чи інакше малюють кінець світу: через епідемії, техногенних монстрів, які полюють на людину, або через те, що люди розучилися будувати стосунки і зв’язки в реальному житті — і вмирають на самоті.

"12 мавп"

"12 мавп" — телеадаптація однойменного фільму 1995 Террі Гілліама, однієї з ключових стрічок дев’яностих. Серіал розповідає історію, яку ми пам’ятаємо за фільмом. Його дія відбувається у 2043, а населення планети змушене ховатися під землею через смертоносний вірус. Дізнавшись ім’я нульового пацієнта, учені відряджають у минуле злочинця Джеймса Кроула, щоб той змінив хід історії. Вийшло чотири сезони.

"Марс"

"Марс" — захоплива драма National Geographic, знята немов документальне кіно. Порівняно недалеке майбутнє, 2033 рік. На Марс вирушає перша експедиція — учені сподіваються створити на Марсі перші поселення, але в процесі планета виявляється до них не дуже приязною. Люди хворіють на таємничі хвороби й гинуть. Серіал моторошно реалістичний, а досягається це завдяки тому, що художні знімання доповнені історичними кадрами та інтерв’ю з реальними вченими, які досліджують тему колонізації Марсу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.