До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових трилерів ХХІ століття

Незважаючи на те, що в цілому кіно як явище – це справжній порятунок розуму, психологічні трилери можуть стати пасткою для нього. Ці фільми мають найвищі касові показники і рейтинги серед усіх жанрів. 28 березня в український прокат представляють стрічку "Ми" оскароносного режисера Джордана Піла, в честь цього Vogue UA згадує найяскравіші трилери, зняті за останні два десятиліття.

"Американський психопат"

"Американський психопат" – такий же культовий фільм, як і його побратими "Психо" (1960) Альфреда Гічкока і "Сяйво" (1980) Стенлі Кубрика. Фільм знятий за мотивами однойменного роману 1991 року Брета Істона Елліса. Це історія Патріка Бейтмена, багатого жителя Нью-Йорка, у якого, здається, є все. Крім матеріальних речей, у Бейтмена також є альтернативне психопатичне его, яке він намагається приховати від своєї сім'ї, колег і нареченої. У фільму – чудовий склад акторів: Крістіан Бейл, Різ Візерспун, Джаред Лето, Хлоя Севіньї, Джастін Теру і Віллем Дефо.

Реклама

Незважаючи на такий зірковий склад, велика частина бюджету пішла не на їхні гонорари, а на покупку прав на різні пісні, які звучать у фільмі (від Девіда Боуві до групи New Order). Цікаво, що роль Бейтмена могли виконати Джонні Депп, Едвард Нортон і Леонардо ді Капріо. І хоча багато хто прогнозував кінець кар'єри Бейла після виходу "Психопата", сьогодні фільм вважається одним з найкращих зі списку актора.

"Пила"

Цей фільм – лабіринт жорстокості і болю, а також – справжні жахи у всіх сенсах. Перша "Пила" 2004 року основана на оригінальній ідеї Джеймса Вана і Лі Уоннела, а більшість сцен основані на кошмарах, що мучили ночами творців фільму. Примітно, що картина стала культовою в історії кінематографа. Вона була знята лише за 18 днів і з бюджетом всього в 1,2 млн доларів, хоча в прокаті зібрала понад $103 000 000, що послугувало причиною численних сиквелів, які в підсумку перетворилися в серію з восьми фільмів.

"Острів проклятих"

Щоб розібратися в зникненні одного з ув'язнених, американський маршал Тедді Деніелс і його партнер прибувають на острів, де розміщена лікарня для злочинців з психічними розладами. У процесі хвороби жителів острова, схоже, діють згубно на Деніелса. Йому доводиться стикатися з прихованими закутками свого розуму і минулого. Леонардо ді Капріо очолює першокласний акторський склад його четвертої співпраці з Мартіном Скорсезе. Незважаючи на те, що "Острів проклятих" став єдиним фільмом тандему, який не отримав жодної номінації на "Оскара", він все одно визнаний одним з найкращих психологічних трилерів XXI століття.

"Ліки від щастя"

"Ліки від щастя" – візуально дуже яскравий фільм Гора Вербінські. Це історія амбітного молодого менеджера, якого посилають забрати гендиректора його компанії з ідилічного, але загадкового "велнес-центру" в швейцарських Альпах. Незабаром він починає підозрювати, що ці спа-процедури – зовсім не те, чим здаються. У головних ролях – Дейн ДеХаан, Джейсон Айзекс і Міа Гот. "Ліки від щастя" – блискуче знята стрічка і від екрану не відвести очей.

"Пастка"

Дебютна режисерська робота актора Джордана Піла розповідає історію темношкірого хлопця Кріса і його подруги Роуз, які вирушають відвідати батьків на вихідні. Спочатку Кріс сприймає надмірно люб'язне ставлення сім'ї як нервові спроби розібратися з міжрасовими відносинами їхньої доньки, але протягом вікенду ряд тривожних відкриттів призводить його до небезпечної істини.

Фільм став одним з найбільш успішних і прибуткових трилерів за останні роки, зібрав більше $250 мільйонів при бюджеті $4,5 мільйона. Його не тільки захоплено зустріли на екранах на початку 2017 року, але він і продовжував збирати похвали протягом сезону кінонагород. Так, стрічка була номінована в чотирьох номінаціях на 90-ій церемонії премії "Оскар" і отримала статуетку в категорії "Найкращий оригінальний сценарій", що зробило Піла першим темношкірим автором, який отримав цю нагороду.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.