До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 фільмів Одеського кінофестивалю, які не можна проґавити

25 вересня стартує Одеський кінофестиваль. Вперше за свою 11-річну історію він пройде онлайн — через обмеження, зумовлені пандемією. Складнощі команду ОМКФ не злякали — на нас чекає найпотужніша програма й понад 100 фільмів, відібраних на кінофестивалях у Берліні, Локарно, Венеції й "Санденсі". Vogue.ua вибрав 10 фільмів, які не можна проґавити — але їх набагато більше.

"Босоногий імператор"

Кінофестиваль відкриє дуже смішний фільм "Босоногий імператор" режисерського дуету Пітера Бросенса й Джесіки Вудворт, стрічка якого "Король бельгійців" у 2017 році стала фаворитом ОМКФ. "Босоногий імператор" продовжує ту ж лінію, що й попередня картина, і розповідає про кумедні пригоди короля Бельгії на Балканах. Цього разу Ніколас III, король бельгійців, поранений з пістолета під час інциденту в Сараєві. Він прокидається в санаторії на хорватському острові, де колись була літня резиденція Йосипа Тіто. Королівський почет докладає зусиль, щоб Ніколас не дізнався про те, що недавній крах їхнього королівства призвів до розвалу Європейського союзу.... Одну з центральних ролей у стрічці зіграла дочка Чарлі Чапліна, Джеральдіна Чаплін.

Реклама
"Номери"

Мабуть, без перебільшення найдовгоочікуваніша прем’єра ОМКФ — фільм "Номери" за п’єсою Олега Сенцова, світова прем’єра якої відбулася на Берлінському кінофестивалі. Над стрічкою працювали два режисери — Ахтем Сеітаблаєв та Олег Сенцов — за допомогою листування, поки Олег перебував в ув’язненні в Росії. "Номери" — історія про ув’язнене суспільство, яке намагається подолати свої страхи й вибороти свободу. У світі "Немирів" все підпорядковується суворій системі й верховному правителю Нулю. Десять героїв уже звикли бігти по колу й робити все відповідно до книги Правил. Але життя змінюється з появою нового жителя, якому не відомі чинні закони. Рецензії на "Номери" вже вийшли в авторитетних виданнях Screen Daily і Cineurope й звертають увагу на візіонерство історії, яку написав Сенцов ще у 2011 році, до його ув’язнення.

"Атлантида"

Ще одна важлива українська прем’єра — "Атлантида" Валентина Васяновича, яка здобула приз на Венеційському кінофестивалі торік. 2025 рік, Донбас. Війна закінчена. Україна повернула собі ці території, але після війни вони непридатні для життя. Головні герої — військові, які мешкають у напівзруйнованому місті. Однак на тлі спустошення народжується нова любов. Всі ролі у фільмі зіграли непрофесійні актори. Виконавці головних ролей — колишній розвідник, волонтер благодійного фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, парамедичка Людмила Білека й доброволець Василь Антоняк.

"Віктор_робот"

На національному конкурсі покажуть розкішну анімацію режисера Анатолія Лавренишина, переможця фестивалю International Film Festival Rotterdam — "Віктор_робот". Стрічка об’єднала навколо себе найкращі таланти: ролі озвучили популярні українські актори Римма Зюбіна, Богдан Бенюк і музикант Антон Слєпаков; у фільмі звучать саундтреки у виконанні Dakh Daughters, Антона Слєпакова ("Вагоновожаті"), Мар’яни Головко і Марка Галаневича ("ДахаБраха"). "Віктор_робот" — фантастична історія про дружбу й пригоди, які відбуваються в далекому майбутньому. Головні герої — дівчинка Віка, внучка талановитого винахідника, і її друг робот.

"Арабський блюз"

Зірка французького кіно Гольшифте Фарахані, яку глядачі пам’ятають за стрічкою Джима Джармуша "Паттерсон" і бойовиком "Сукупність брехні", грає головну роль у франко-туніській драмі "Арабський блюз". Її героїня Сельма — психоаналітикиня. Вона повертається додому в Туніс і починає лікарську практику, під час якої стикається з низкою дуже колоритних пацієнтів.

"Вечеря в Америці"

Прем’єра цієї стрічки відбулася на кінофестивалі "Санденс", де "Вечеря в Америці" дістала високі оцінки критиків за сценарій і акторську гру. Це дотепна чорна комедія, яка показує пригоди ексцентричної пари — панк-рокера, якому хочеться втекти від усього на світі, і його пристрасної фанатки. Пара вирушає в мандри середнім заходом, і на них чекає багато цікавого. Режисер Адам Рейнер — не новачок у кіно: він понад 10 років працював оператором у Голлівуді, а зараз знімає власне кіно як режисер. У 2012 році його дебютний фільм "Гра зайчика" показали на 40 кінофестивалях у всьому світі.

"Ласкаво просимо до Чечні"

Документальний фільм HBO про переслідування представників ЛГБТ у Чечні дивитися спокійно неможливо — він буквально збиває з ніг своєю моторошною правдою. Його автор — відомий журналіст і документаліст Девід Франс, перший фільм якого про СНІД "Як пережити чуму" номінували на "Оскара". У стрічці "Ласкаво просимо до Чечні" Франс розповідає історії ЛГБТ-активістів, що, ризикуючи власним життям, вивозять із Чечні людей, яких погрожують убити через їхню сексуальну орієнтацію. У 2020 році картина здобула приз глядацьких симпатій на Берлінале.

"Мартін Іден"

Екранізацію повісті "Мартін Іден" Джека Лондона зняв італійський режисер П’єтро Марчелло. Мартін Іден — звичайний моряк, який закохується в Олену, дівчину з вищого світу. Щоб здобути прихильність дівчини та зблизитися з її родиною, Іден багато читає, дбає про самоосвіту й відкриває в собі талант письменника. Ідена зіграв італійський актор Лука Марінеллі — за цю роль він дістав кубок Вольпі як найкращий актор на Венеційському кінофестивалі у 2019 році.

"Ялда"

Іран, наші дні. Маріам випадково вбиває свого чоловіка Нассера. Їй виносять смертний вирок. Єдина людина, яка може врятувати Маріам, — це Мона, дочка Нассера. Все, що їй потрібно зробити, — з’явитися в ефірі популярного телешоу й пробачити Маріам. Це шоу дійсно існує в Ірані, воно надихнуло авторів на створення цієї стрічки, яка здобула гран-прі кінофестивалю "Санденс" у 2020 році.

"Kubrick by Kubrick"

Документальна стрічка, присвячена одному з найвидатніших режисерів XX століття. Фільм, який треба переглянути, якщо ви вважаєте себе цінителем Стенлі Кубрика. Ось як описують його самі творці. "Мішель Сімент, відомий кінокритик, визнаний експерт з питань творчості Кубрика, надав нам доступ до численних інтерв’ю з режисером за 30 років їхньої дружби. У поєднанні з надзвичайним матеріалом, який дозволила оприлюднити сім’я режисера, фільм створює зворушливий портрет одного з найвідоміших художників усіх часів, нарешті надаючи йому слово".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.