До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Роза вітрів: виставка Олексія Золотарьова в Kooperativ

18 серпня у просторі Kooperativ відкрилася виставка скульптора Олексія Золотарьова "Роза вітрів. Документ". Експозиція представлена ​​на даху колишньої книжкової фабрики (ця будівля на вулиці Січових Стрільців довго була порожньою). Куратором заходу, в рамках річної мистецької програми з Kooperativ, стали Port Аgency.

"Роза вітрів"

Потрапити на локацію можна за попереднім записом. Ліфт підніме вас до п'ятого поверху, і ще кілька прольотів потрібно здолати пішки. Так ви потрапляєте на дах, де розмістилася ця незвичайна виставка. Хоча відкритий простір — вже цілком логічний вибір в умовах карантину. Вид на місто стає важливою складовою експозиції. На локації всього два виставкових експоната: бронзова скульптура "Роза вітрів" і її фотозображення на тлі "Батьківщини-матері" — знаменитого символу нашої столиці.

Реклама
Відкриття виставки "Роза вітрів"

Ідея "Рози вітрів" з'явилася ще в 2012 році, коли Золотарьов брав участь у міжнародному фестивалі Kyiv Sculpture Project. Під час створення конкурсної роботи Олексія цікавила насамперед форма — трикутники в певній композиції. Було важливо додати відчуття динаміки. Осмислення поняття рози вітрів як географічного або геральдичного елементу не було покладено в основу твору. Назва прийшла від друга і колеги Василя Грубляка (удвох, як арт-група GAZ, вони працюють з політичними і соціальними темами): ескіз конструкції викликав у нього асоціацію з розою вітрів. Так робота Золотарьова перейшла на наступний етап, де форма набула сенсу. За підсумками фестивалю чотирьохметрова скульптура з легованої сталі вийшла у фінал конкурсу. А її автор отримав премію як кращий молодий український скульптор і в якості винагороди вирушив до резиденції Йоркширського скульптурного парку на околиці Вейкфілд (Великобританія).

Одна з версій "Рози вітрів" в Мистецькому Арсеналі

За останні вісім років "Роза вітрів" стала затребуваним твором у київських колекціонерів. У скульптури є заявлений автором наклад (кожен твір накладу є оригінальним), адже ця трудомістка робота потребує серйозних витрат грошей і часу. Також скульптурна композиція може бути заново відтворена автором в іншому матеріалі. Це вважається новим твором. Тут матеріал — такий же художній інструмент, як ідея і форма. Сьогодні "Роза вітрів" знаходиться у зібраннях таких відомих київських меценатів, як Ігор Воронов і Стелла Беньямінова.

Скульптор Олексій Золотарьов

Півтораметрова "Роза вітрів" 2020-го року — логічна трансформація, еволюція первісного об'єкта. У Золотарьова є план і фінальної форми існування цього твору, який скоро буде втілений у життя. На експозиції в Kooperativ скульптура вписана в геометричну конструкцію — символічну "раму". Як будь-яке оформлення, вона робить твір мистецтва виразнішим. Робота підвішена в найвищій точці конструкції. Завдяки цьому вона стає кінетичною. Так виражається ідея перебування в русі, тема змін навколо нас і в нас. Все це співзвучно визначенням рози вітрів. Так схожість скульптури і втіленого в графіку географічного поняття стала інтуїтивною знахідкою художника.

Другим об'єктом на виставковій локації став лайтбокс з його ж, Золотарьова, фотороботою. На ній бічна деталь сучасної скульптури накладається на "Батьківщину-матір", монумент Василя Бородая 1981 року. За задумом Олексія, ця світлина має стати документом, який свідчить про зміни в міському середовищі. І підтверджує функцію скульптури як пам'ятника. Фотографія — нове захоплення Золотарьова. Художник збирає фотоапарати (в його колекції близько 30 сучасних і вінтажних предметів). Як скульптору, йому цікава їхня обтічна або чітка форма, історія походження, модель... Зернистість плівки, естетика аналогового знімка — це має особливе значення.

Колекція фотоапаратів Олексія Золотарьова

Вагомим внеском художника в українське мистецтво є і його роботи в міському просторі. Так, композиції з трикутників "Роза вітрів" передувала робота з квадратами — "Рух супрематизму", яка ще в 2011 році з'явилася біля готелю "Космополіт" поблизу метро "Шулявська". У 2012 році в парку на Позняках відбулося урочисте відкриття фонтану у вигляді чотириметрової груші. Меморіальна скульптура у Львові пам'яті музиканта Сергія Кузьмінського (лідер гурту "Брати Гадюкіни") 2013 року — одне з найбільш тонких творів Золотарьова. У 2019-му на бульварі Шевченка в Києві, біля колишнього пам'ятника Леніну, було встановлено ​​композицію "Протистояння", присвячену Революції гідності. Можливість встановити там свою роботу художник виграв на конкурсі Українського кризового медіа-центру.

"Рух супрематизму"

Сьогодні Олексій Золотарьов — один з найуспішніших українських скульпторів, який працює на міжнародному рівні. Його твори щорічно експонуються в Києві, крім того — персональні виставки проходили в Берліні і Франкфурті. Він учасник групових проєктів в Лондоні, Бюдельсдорф, Астані. У планах Золотарьова — виставка власних фоторобіт в одній з київських галерей.

Текст: Світлана Старостенко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.