До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пабло Пікассо та його жінки

25 жовтня 1881 року народився один з найвидатніших чоловіків світу Пабло Пікассо. Засновник кубізму, найдорожчий та найпродуктивніший художник у світі, полотна якого найчастіше викрадають, Пікассо був неповторним. Vogue.ua згадує талановитих жінок, які були поруч із ним і були успішними та знаменитими не менше, ніж великий митець.

Пікассо і Жаклін Рок

Ольга Хохлова

З першою дружиною, балериною Ольгою Хохловою, Пікассо познайомився "на роботі". У травні 1917 року в Парижі відбулась прем'єра балету "Парад" у постановці Сергія Дягілєва, одну з головних партій там танцювала Хохлова. З подачі свого друга Жана Кокто, Пікассо зробив костюми і сценографію для "Параду", захопившись балетом. Роман із Хохловою розвивався стрімко: за кілька місяців Пікассо разом із Ольгою вирушили до Барселони, де він представив балерину своїй матері. Саме Хохлова народила в 1921-му першого сина Пікассо Паоло. Стосунки пари так само швидко зійшли нанівець вже 1927 року Пікассо закохався в свою натурницю Марію-Терезу Вальтер, але з Хохловою не розлучався за чутками, художник не хотів ділити майно. Формально балерина залишалася його дружиною до її смерті 1955 року.

Реклама

Марія-Тереза Вальтер

Біографи Пікассо сперечаються про те, коли художник познайомився з Марією-Терезою Вальтер: хтось вважає, що це сталося 1925 року, хтось що вони зустрілися на одній з паризьких вулиць 1927-го. Роман цей обговорювали, зокрема, і через різницю у віці: Пікассо було приблизно 45 років, дівчині 17. Марія-Тереза була його натурницею понад 10 років і зображена на відомих картинах: "Сон", "Оголені, зелене листя і бюст", "Жінка в капелюсі і хутряному комірі". З нею пов'язують розквіт у творчості Пікассо, який припав на 1932 рік. Сам Пікассо назвав його "роком чудес": саме тоді відбулась його перша ретроспектива.

Марія-Тереза Вальтер

Одна з найцікавіших картин цього часу "Сон", яку Пікассо створив за один день: на ній в еротичній позі зображена Марія-Тереза Вальтер. Це найдорожча робота художника американський колекціонер Стівен Коен купив її за 155 мільйонів доларів. 1935 року народилася донька Пікассо і Марії-Терези, яку назвали Маєю вона зображена на деяких його полотнах, наприклад, "Мая з лялькою" (1938). Роман Вальтер і Пікассо закінчився тривіально коли та дізналася, що Пікассо закохався у свою наступну натурницю, Дору Маар.

"Сон"

Дора Маар

Цікаво, що Пікассо зображував кардинально різними на своїх полотнах Дору Маар і Марію-Терезу Вальтер. Перша стражденна брюнетка, друга яскрава білявка. Саме Дора Маар стала героїнею однієї з найвідоміших і не менш дорогих картин художника "Дора Маар з кішкою" 1941 року: сумна брюнетка сидить на кріслі, на плечі маленька кішка. За останньою інформацією, цю картину купили за 100 мільйонів доларів.

"Дора Маар з кішкою"

Дора Маар була яскравою фігурою в колах паризьких сюрреалістів, починала як асистентка художника і режисера Мана Рея. 1936 року в одному з паризьких кафе вона познайомилася з Пікассо. Разом вони пробули майже 10 років, немало вплинули одне на одного: Маар позувала Пікассо і водночас зробила безліч фотографій художника, під його впливом почала малювати. Вже після її смерті 1999 року в Парижі пройшла велика ретроспектива художниці як виявилося, після розставання з Пікассо Маар, незважаючи на депресію і лікування в психіатричній клініці, була дуже продуктивною і багато писала.

Пікассо і Дора Маар

Франсуаза Жільо

Франсуазі Жільо сьогодні 101 рік і вона більш ніж активна: не так давно видавництво Taschen представило книжку її малюнків. У ній художниця описує свої поїздки до Венеції, Індії, Сенегалу, де Франсуаза подорожувала зі своїм другим чоловіком, вірусологом Джонасом Солком, який відкрив вакцину проти поліомієліту.

Пабло Пікассо і Франсуаза Жільо

З Пікассо Франсуаза познайомилася на початку 1940-х: їй було трохи за 20, Пікассо 60. Він якраз розійшовся з Дорою Маар. 1948 року пара почала жити разом на півдні Франції, незабаром Франсуаза народила двох дітей від художника Клода і Палому.

Донька Пікассо, Палома

1953 року, за чутками, через зради Пікассо, вони розійшлися. Франсуаза, як і багато інших подруг Пікассо, була художницею: першу персональну виставку вона провела ще до знайомства з митцем і продовжує малювати дотепер, також займається графікою і літографією. В середині 1960-х вона випустила мемуари "Моє життя з Пікассо", проти яких був художник він навіть судився з колишньою коханою з цього приводу, але програв справу в суді.

Роботи Франсуази Жільо

Жаклін Рок

Офіційно Пікассо був одружений двічі. Його другою дружиною стала Жаклін Рок вони прожили разом понад 12 років (1961—1973). Познайомилися ще в середині п'ятдесятих: дівчина була значно молодшою за художника, різниця у віці становила приблизно 50 років. Вважається, що Жаклін була найпопулярнішою героїнею портретів Пікассо, адже він написав понад 400 картин з її зображенням. Пікассо часто зображав її з покритою головою і в східному одязі натякаючи, мабуть, на єгипетське походження. Вони жили самотньо в замку на півдні Франції і були разом до 1973 року, коли Пікассо помер у віці 91 року. Довгий час Жаклін була головною розпорядницею його спадщини.

Жаклін Рок

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.