До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Must see: в Лондоні відкривається ретроспектива Олафура Еліассона

11 липня в лондонському Tate Modern відкривається велика ретроспектива Олафура Еліассона – майстра світлових інсталяцій, учасника Венеційської бієнале, чий персональний проект 2011 року в PinchukArtCentre став однією з найпопулярніших київських виставок.

2003 року про проект Олафура Еліассона говорив весь світ. Він створив інсталяцію для Tate Modern, для якої взяв за основу улюблену тему розмов англійців – погоду. У турбінному залі Tate Modern глядачів зустрічало справжнє сонце, туман, серпанок, який буквально пронизував весь простір. Сонце було зроблене з сотень лампочок, туман був штучним, але, тим не менш, занурював глядача в реальний світ емоцій і відчуттів. 2003 року виставку подивилися більше двох мільйонів людей.

Реклама
The Weather Project

Олафур Еліассон, який народився в Данії, але виріс в Ісландії, все життя створює проекти на стику науки і технології. Попри складність і технологічність, вони завжди дуже видовищні: наприклад, кілька років тому художник встановив у Нью-Йорку 4 штучні водоспади в небі. Близько 35 000 галонів води за хвилину обрушувалися з кожного водоспаду – цією інсталяцією Олафур хотів висловитися про силу і потенціал природних ресурсів.

Ретроспектива в Tate Modern називається "В реальному житті". Вона представить ключові роботи художника, створені за 30 років кар'єри. Одна з найбільш "гучних" – 45-метровий тунель Your blind passenger ("Твій сліпий пасажир"), наповнений туманом, в якому глядачі нічого не бачать. Деякі твори представляють повноцінні природні явища – наприклад, веселку – у просторі галереї. Інші використовують відображення і тіні, щоб грати з тим, як ми взаємодіємо зі світом. Багато робіт є результатом досліджень художника в царині складної геометрії, моделей руху і його інтересу до теорії кольору. Всі, крім однієї з робіт, ніколи раніше не бачили в Великобританії. Зустрічатиме глядачів інсталяція, зроблена на фасаді музею: це так звана "Крижана варта", для створення якої до Лондона торік привезли тонни льоду з Гренландії.

У барі Terrace Tate Modern протягом роботи виставки можна буде спробувати спеціальне меню – це органічні страви, які подають в берлінській студії Олафура Еліассона. Художник відомий тим, що вживає тільки етичну їжу.

Виставка триватиме в Tate Modern з 11 липня 2019 до 5 січня 2020.

Фото: © Olafur Eliasson

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.