До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кохання очима художників: 8 поцілунків у мистецтві

З нагоди Всесвітнього дня поцілунків, який святкуємо 6 липня, Vogue.ua згадує вісім найромантичніших поцілунків у світовому мистецтві.​

Франсуа Буше "Геркулес і Омфала", 1732-1734

Буше був придворним художником Людовіка XV, улюбленцем мадам Помпадур і одним з найяскравіших представників рококо. Сюжет для полотна "Геркулес і Омфала" взятий з давньогрецької серії міфів про Геркулеса. Боги відправили його служити лідійській цариці Омфалі, яка раз у раз вигадувала для героя принизливі випробування. На картині Буше перетворив ненависть героя на пристрасть через зображення відвертої сцени зваблення Омфали.

Антоніо Канова "Психея, оживлена поцілунком Амура", 1787-1793

Венеційський скульптор Антоніо Канова створив два варіанти скульптури "Амур і Психея". Сюжет оснований на творі давньогрецького письменника Апулея. Психея занурюється в глибокий сон, коли відкриває посудину краси, принесену з царства мертвих. Амур спускається на землю, щоби оживити кохану. Антоніо Канова зображує своїх міфічних героїв за мить до обіймів.

Реклама

Огюст Роден "Поцілунок", 1882

Скульптура Огюста Родена "Поцілунок" пам'ятник забороненому і вічному коханню Франчески да Ріміні та її обранця Паоло героїв "Божественної комедії" Данте. Скульптуру неоднозначно сприйняли критики, зокрема вважали її надто відвертою для загальної експозиції. Тому під час виставки в Чикаго 1893 року твір розмістили не в загальному залі, а в окремій кімнаті, куди глядачі могли потрапити за попереднім записом.

Жан Леон Жером "Пігмаліон і Галатея", 1890

При створенні цієї картини французький художник Жан-Леон Жером звернувся до давньогрецького міфу про фантастичне кохання скульптора до свого творіння. Пігмаліон закохується в фігуру дівчини Галатеї, яку сам вирізав зі слонової кістки, та просить Венеру оживити її. Жером відтворює на полотні перший поцілунок закоханих, в момент, коли Галатея оживає.

Едвард Мунк "Поцілунок", 1897

Едвард Мунк зображує своїх закоханих у затишній вечірній атмосфері, коли вони цілувалися біля вікна. Герої наче сховалися від усього світу за тонкою завісою. Автор свідомо не деталізує їхню зовнішність: обличчя та фігури зливаються в єдину колірну пляму.

Гюстав Клімт "Поцілунок", 1907-1908

"Поцілунок" візитна картка "золотого періоду" художника. Австрійський символіст використовував свою фірмову техніку: змішав сусальне золото та масляні фарби. Деякі історики мистецтва вважають, що на картині художник зобразив себе та свою кохану Емілію Фльоге.

Рене Магрітт "Закохані", 1928

Сюрреаліст Рене Магрітт прагнув змусити своїх глядачів замислитися над сенсом картини, тому всі його полотна немов мальовничі ребуси. Картина "Закохані" отримала чимало тлумачень та інтерпретацій. Художник зобразив закоханість як щось, що засліплює. У пориві пристрасті коханці не здатні зауважувати нічого навколо, як і бачити вади одне одного.

Пабло Пікассо "Поцілунок", 1969

Це одна з пізніх робіт іспанського художника. Вважають, що на полотні "Поцілунок" Пікассо зобразив себе і свою другу дружину Жаклін. Художник малює закоханих у своїй фірмовій манері, спотворюючи пропорції та лінії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.