До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Особистий досвід: урок скульптури

"Одна жінка на початку ХХ століття у Штатах вирішила відкрити бордель. І, щоб розуміти специфіку бізнесу зсередини, вона два роки працювала за фахом, – каже мені молода художниця-скульпторка Христина Захарчук. – Щоб продати скульптуру, тобі потрібно більше спеціальних знань, світла. Тому я запрошую тебе на урок".

З Христиною мене познайомив скульптор Петро Гронський. І ми потоваришували з першої хвилини. Їй 25 років, вона родом з Коломиї, з родини художників. Уже в Києві закінчила Академію мистецтв. Коли є час, вільний від творчості, виконує роботи на замовлення. Періодично працює декоратором для кіно; дає приватні уроки скульптури. Щоб потрапити на таке заняття, не потрібна спеціальна підготовка. Можна просто написати Христині у Facebook і домовитися про зустріч.

Реклама
Христина Захарчук (фото: Ксенія Репіна)

Урок вирішили почати чим раніше, поки особливе світло. Ми зустрілися рано-вранці в майстерні на Татарці. За останні вісім років я вже побувала в багатьох майстернях київських скульпторів. При цьому робоче місце скульптора-жінки відрізняється. Тут більше порядку у загальному хаосі. На одній стіні на цвяшках розвішені інструменти, на іншій – безліч дрібних дзеркал, ще на одній – колекція чорних фетрових капелюхів.

Процес не починається одразу з ліплення. Підготовка фанерного планшета і металевого каркаса на ньому, щоб легше зняти ескіз, коли підсохне, – окремий ритуал. Біля мольберта мене чекала свіжа глина – м'яка, слухняна субстанція. На відміну від олії, вона легко відмивається з будь-якої поверхні. Завданням для мого уроку стало створення архітектурного елемента – розетки. Христина давала поради, з чого почати, в якому напрямку рухатися, як працювати з різними інструментами. Я слухала уважно і з подивом помічала, що технічні принципи створення скульптури працюють як універсальна формула і в звичайному житті.

Відщипнувши трохи холодної, вологої глини, я намітила квадрат на планшеті. Звикла так у всьому – починати потроху, щоб уникнути помилки. Художниця відразу зазначила: "Працюй від цілої форми і формуй важливі деталі в процесі. Не бійся взяти занадто багато глини, бійся взяти мало". І дійсно, в будь-якій справі, якщо боїшся зробити зайвий крок – не зробиш і головного.

"У роботи повинні бути строгі лінії і чіткі форми, – продовжувала скульпторка, – а потім можна їх злегка пом'якшити. А якщо відразу їх робити м'якими, то робота вийде млявою". Ну ні, думаю, тільки не це. І додаю різких обрисів шпателем. До речі, у багатьох саме шпатель асоціюється з роботою скульптора, а насправді комфортніше працювати з інструментом, який називають "петелька" – саме за його допомогою безликій масі надають виразні риси.

Христина підказує: "Відходь подалі від роботи, дивись на неї з усіх боків, перевіряй себе, наче відсторонюючись від процесу". Як це правильно, думала я, адже в складних ситуаціях потрібно дати собі не лише час, але і відстань. Не вирішувати відразу, а відійти в сторону. Я залишаю зліпок на пів дорозі і виходжу в теплий осінній ранок за новою кавою. Коли повертаюся, свіжим поглядом бачу свої промахи, які були непомітними, коли працювала напружено і безвідривно.

Через 4 години "об'єкт" був закінчений. Не вистачало кілька штрихів, щоб зробити раму чіткішою. Художниця пояснила, що з позначенням рамки скульптурного рельєфу потрібно бути різким, вільним і трохи агресивним. Інакше вона розмажеться. Те саме з особистими межами. У скульптурі все як у житті. В цьому її особлива суть.

Коли рельєф, який я створила, висохне, з нього потрібно буде зняти зліпок за допомогою гіпсу або силікону. Цей зліпок і стане формою, в яку слід залити основний матеріал – знову гіпс або пластик, або бронзу в рідкому стані. Якщо форма зроблена з гіпсу, її можна використовувати лише раз. А з силіконової форми можна зробити скільки завгодно екземплярів. Цей процес називається формуванням. Так твір мистецтва з'являється. Згодом форму можна доопрацювати – пофарбувати, декорувати. І тільки з каменю роботу створюють інакше: викарбовують пропорційно ескізу – це завжди в рази довше, складніше і, відповідно, дорожче.

Я пофантазувала: що, якби я стала скульптором? Світ навколо змінився. Коло затишно вписалося в квадрат. Намічений тонкою лінією трикутник перетворився на виноградний листок. Геометрія перестала бути ворогом, коли з'явилося мистецтво. Урок скульптури зняв мою тривогу. Я б із задоволенням продовжила це заняття, адже залишилися ще моменти, які ця медитативна практика допомагає зрозуміти.

Текст: Світлана Старостенко

Фото: Світлана Старостенко, Христина Захарчук

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.