До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Літо в місті: 5 головних виставок у Києві

Спільний проект Іллі Чичкана та його доньки Саші, перша велика виставка в Україні культового фотографа Бориса Михайлова і живопис Олександра Богомазова: якщо липень буде спекотним, вирушайте до київських музеїв та галерей.

Автор: Ілля Чичкан
"Заборонене зображення"

У PinchukArtCentre з 28 червня до 5 серпня

Реклама

У PinchukArtCentre найближчі півроку працюватиме велика виставка класика української фотографії і одночасно хулігана мистецтва – фотографа з Харкова, Бориса Михайлова. З Михайловим, роботи якого перебувають у колекціях нью-йоркського МоМА, амстердамського Стеделіка, британських Тейт Модерн і Музею Вікторії і Альберта, в Україні історія складна: його перша і до сьогодні єдина персональна виставка минула 2013 року в харківському "ЄрмиловЦентрі" на честь 75-річчя художника. Цю несправедливість виправляють у PinchukArtCentre, де на двох поверхах зібрали його ключові роботи різних періодів. Разом з ними показують проект "Перетинаючи межу" – погляд на харківську школу фотографії. У ньому беруть участь Сергій Братков, Павло Маков, Міша Педан, Роман Пятковка, Аліна Клейтман, Саша Курмаз й інші фотографи.

"Психодарвінізм: невічні цінності"

У Karas gallery з 5 до 23 липня

Проектом "Психодарвінізм" художник Ілля Чичкан і його донька Саша займаються вже не один рік: 2017-го вони показали "Psychodarwinism / Back to the Roods" – іронічні колажі Саші, вирізані з глянцевих журналів, до цього об'єднували в одному просторі Karas gallery знаменитих живописних мавп Іллі і Сашині колажі. Це складний, довготривалий проект, в якому блискуче зійшлися іронія та гумор Іллі і тонке, делікатне мистецтво його дочки Саші.

Під час анонсування нової виставки, Чичкан каже: "Сміття вже давно не викидають, його купують. "Мало хто з нас може винести тягар багатства. Звичайно, чужого", – сказав Марк Твен. Протистояння між тими, хто радісно витрачає на сміття гроші, і тими, хто не може собі цього дозволити, – в цьому головний конфлікт, що розділив соціум".

Діяння Ряски

У галереї Naked Room з 10 липня до 4 серпня

За останні три місяці в Києві відкривається вже друга виставка талановитого закарпатського художника Петра Ряски. Самобутнє мистецтво Ряски замішане на традиціях закарпатської живописної школи, акціях радикальних західноукраїнських художників в 90-і роки і особливому світовідчутті самого художника. Виставка "Діяння Ряски" представляє пейзажі, створені між 2012 і 2019 роками в місцях перебування художника: у власній майстерні в Білках, на пленерах, семінарах з у-шу, подорожах на фестивалі перформансу, під час участі в художніх резиденціях і візитів до численних друзів. У цьому контексті вони постають як суб'єктивна топографія України.

"Батьки-засновники закарпатської школи живопису повинні пишатися Ряскою. Як далеко б його живопис не відійшов від пасторальних першоджерел, дух його практики супроводжує і розвиває цю традицію. У Ряски живопис є перформативним, пейзаж – політичним, а будь-який твір – діянням", – коментують куратори Єлизавета Герман і Марія Ланько.

Summer Show

У Voloshyn gallery з 6 липня до 4 серпня

Автор: Богдан Мороз (стоп-кадр з відео)

У межах серії традиційних літніх виставок молодих українських художників Summer Show Voloshyn Gallery представляє кураторський проект Лесі Хоменко "Перехресне море". Одна з найцікавіших українських художниць, учасниця групи Р.Е.П. цього року дебютує в ролі куратора – спочатку в галереї Naked Room, а тепер у Voloshyn Gallery. У "Перехресному морі" також беруть участь шість молодих художників, випускників курсу Лесі, Contemporary Art у Kyiv Academy of Media Arts.

"У своїй кураторській роботі я застосовую метод множинного парадоксу, з ним я багато експериментую зі студентами в наших лабораторіях в КАМА. Також я цікавлюся низкою проблем, які розвиваються навколо мистецької освіти, критичності і ритуалу", – каже Леся Хоменко.

"Олександр Богомазов. Творча лабораторія"

У НАМУ до 28 липня

Чудова новина: в Національному художньому музеї продовжили виставку Олександра Богомазова – одного з найважливіших представників українського авангарду. Це найповніший екскурс у творчість Богомазова на цей момент. Ескізи, альбоми, нариси та замальовки Богомазова тут сусідять із закінченими роботами. "Так глядач може простежити, як народжувалися ідеї та художні образи художника", – розповідає куратор Олена Кошуба-Вольвач. В історію мистецтва Богомазов увійшов як експериментатор: у 1910-х він захопився імпресіонізмом, у 1913-1917 – кубофутуризмом і заснував у Києві кубофутуристичний гурток, а в 1920-х – спектралізмом.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.