До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підсумки Art Basel Miami: 5 художниць, за якими варто стежити

10 грудня в Маямі завершився Art Basel – один з найбільших та найбільш респектабельнх ярмарків сучасного мистецтва. Олександр Бланар, представник аукціонного будинку PHILLIPS, підготував для Vogue.ua репортаж про найяскравіших художниць Art Basel.

Ярмарки – це завжди веселе проведення часу для колекціонерів, яке ще й перетворюється у втомлюючий арт-марафон. Тут тобі потрібно встигнути на сніданок Serpentine Galleries з Гансом Ульріхом Обрістом та Яною Піл, привітатися з новим головним редактором Garage Magazine та обговорити з Міуччою Прада новий поп-ап клуб Prada Double Club, відвідати відкритий після реконструкції музей The Bass та подивитися шоу аргентинської художниці Мікі Роттенберг, заглянути на коктейль Loewe, потім до Phillips в Mr Chow, і, звісно, відвідати закриту вечерю Брюса Вебера, яка перетворилася в дуже закриту вечерю з секретною локацією після звинувачень в її адресу у сексуальних домаганнях до моделей.The Double Prada Club

Реклама

Перераховувати події і людей можна дуже довго, але все ж головною метою всіх ярмарків і вечірок є покупка і продаж робіт сучасного мистецтва. Леонардо ді Капріо, Ель Макферсон, Рікі Мартін, Владислав Доронін, Оуен Вілсон приїхали не тусуватися, а купувати. А ось помічені на відкритті ярмарку Вірджіл Абло і Херсон Престон приїхали діджеїти на заходах, бо чутки про їхні масштабні покупки сучасного мистецтва поки до нас не дійшли. Але вони так уважно розглядали стенди галерей Spruth Magers і Eva Presenhuber, що, якщо у них ще немає своєї колекції, то вони явно почнуть скоро її створювати.

Каролина Куркова на Art Basel-2017

Однією з головних тем в сучасному мистецтві, яке зазнає тих же трендів, як і будь-яка сфера життя, стає фемінізм. І в Маямі під час Art Basel навіть проходить ярмарок Fair, де брали участь тільки жінки-художниці. Найцікавіші з них – в нашому огляді.

Катарина Гроссе (Katharina Grosse)

У 2015 році Катарина брала участь в головному проекті Венеційської бієнале, а уже в 2016 році вона показувала свої роботи в MoMA у Нью-Йорку. У Маямі у цьому році її роботи були представлені на стендах Gagosian і берлінської галереї Konig. Всього дві роботи, зате на стендах одних із найкращих галерей. Роботи Катарини, яка досліджує, як абстрактний живопис може трансформуватися в трьохмірному просторі, розходяться як гарячі пиріжки – якщо бачите вільну роботу, варто одразу брати. Тільки перед цим треба буде розчистити дома місце – вам знадобиться 2 чи всі 4 метри, щоб повішати її роботу.

Каміль Анро (Camille Henrot)

Каміль Анро – молода французька художниця, яка багато працює з відео та скульптурою. У Парижі в кінці жовтня відкрилася її велика персональна виставка "Dogs are days", де кожен зал був названий днем тижня: відео, інсталяції, незвчині скульптури – тут було все. Для своїх скульптур вона використовує частини автомобільних двигунів чи CD-диски, а натхнення черпає то в африканському мистецтві, то в мистецтві ікебани. У 2013 році була нагороджена на Венеційській бієнале срібним левом як перспективний молодий художник. Поки її ніжні іронічні малюнки можна було придбати на Art Basel за 18 тисяч євро, але варто поспішити, бо ціни будуть зростати.

Іза Генцкен (Isa Genzken)

Ще одна німкеня у списку тих, за чиєю творчістю обов'язково потрібно слідкувати. Ізу Генцкен правильніше буде назвати вже справжньою художницею – у 2013 році у неї пройшла ретроспектива у нью-йоркському MoMA. Її називають однією з найважливіших та найвпливовіших жінок-художниць останніх 30 років. Іза Генцен у своїх скульптурах з крихких промислових матеріалів досліджує напругу між постійним та швидкоплинним. Її роботи на Арт Базель були представлені відомою на весь світ галереєю David Zwirner та берлінською галереєю Buchholz, яка перша почала працювати із відомим німецьким фотографом Вольфгангом Тільмансом.

Анн Імгоф (Anne Imhof)

Анн Імгоф- парфюмер та мультимедійний художник, а також головна зірка Венеційської бієнале, яка представляла німецький павільйон 5-годинним перформансом "Фауст". У дні відкриття бієнале на її перформанс стояла багатогодинна черга, а у робочі дні купити білет та потрапити на "Фауст" було практично неможливо. Саме Анн Імгоф отримала одноголосне схвалення відвідувачів, а також журі, яке присудило павільйону Німеччини Золотого лева за найкращий національний павільйон. Анн, звісно, більш відома своїми перформансами, але для колекції можна придбати її живопис, принти, роботи на папері та навіть невеликі скульптури. На Art Basel Miami цього року можна було придбати її роботи на стенді берлінської галереї Buchholz.

Алісія Кваде (Alicja Kwade)

Алісія, яка народилася в Польщі, зараз також базується в Берліні, як і багато інших перерахованих тут художниць. Алісія у своїх скульптурах з дзеркал, каміння та металу грає з нашим уявним та фізичним сприйняттям часу та простору, також займається відеоартом і фотографією. У цьому році її робота була представлена в основному проекті Венеційської бієнале. На Art Basel Miam її об'єкти можна було придбати на стенді нью-йоркської галереї 303, а роботу на папері у берлінській галереї Konig Galerie.

Читайте також:

Christian Dior весна-літо 2018

Gucci зняли фільм про гендерні проблеми в мистецтві

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.