До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про Atelier des Lumières – перший цифровий музеї в Парижі

Atelier des Lumières розташований в колишньому ливарному цеху в 11 окрузі Парижа. Це перший цифровий музей образотворчих мистецтв в Парижі. Що потрібно знати про незвичайне місце, розповідає Vogue.ua.

Виставка "Густав Клімт" в Atelier des Lumières

Місце, де тепер є Atelier des Lumières свого часу мало стратегічне значення. Ливарний завод Шемен-Вер заснували 1835 року, щоб задовольнити потреби військово-морських і залізничних компаній, які потребували чавунних деталей. Його засновниками стали брати з сім'ї ковалів. Завод займав площу понад 3000 квадратних метрів, ним управляли чотири покоління родини засновників і бізнес процвітав впродовж ста років.

Реклама
Ливарний завод Шемен-Вер

Міжнародна криза призвела до того, що 1935 року завод закрили, а будівлі продали сім'ї Мартін, яка є нинішнім власником. Бруно Монньє, президент культурної корпорації Culturespaces, відкрив для себе колишню занедбану ливарну фабрику 2013 року. У нього виникла ідея створити Центр цифрового мистецтва в Парижі. Сім'я Мартін, яка була зацікавлена ​​в проекті, погодилася здати в оренду великий зал і прилеглі до нього приміщення 2014 року. Чотири роки по тому, після масштабних ремонтних робіт, у квітні 2018 року Atelier des Lumières відкрив свої двері для відвідувачів трьома виставками: "Густав Клімт", "Гундертвассер" і "POETIC_AI".

Виставка "Вінсент Ван Гог: Зоряна ніч" в Atelier des Lumières

Що ж можна побачити в Atelier des Lumières? Перш за все, картини, спроектовані на стіни висотою 10 метрів на площі 3300 квадратних метрів. З огляду на те, як сильно зараз люди пов'язані з технологіями, музей поставив собі за мету зробити мистецтво доступним для широкої аудиторії, яка нерегулярно відвідує музеї чи галереї.

"Ці захопливі виставки можуть стати вступним способом ознайомитися з образотворчим мистецтвом", – говорить Майкл Кузігу, директор Atelier des Lumières. Ми живемо в епоху цифрової революції, і культурна пропозиція має йти в ногу з нею".

Виставка "Вінсент Ван Гог: Зоряна ніч" в Atelier des Lumières

Окрім трьох основних залів в Atelier des Lumières також є невелика кімната, призначена для виставок художників-початківців. Експозиції супроводжує звукова система "Motion Design" з 50 динаміками, яка програє музику Вагнера, Шопена, Бетховена й інших композиторів. Музей не замінить Лувр або Орсе, але стане хорошим доповненням, впевнені в Atelier des Lumières.

Виставка "Вінсент Ван Гог: Зоряна ніч" в Atelier des Lumières

2019 року Atelier des Lumières занурює відвідувачів в атмосферу картин Вінсента Ван Гога, генія, який не був визнаний за життя і який багато в чому вплинув на сучасний живопис. Виставка, спроектована дизайнерами Джанфранко Януцці, Ренато Гатто і Массіміліано Сіккарді, відтворює напружене життя художника, який протягом останніх десяти років свого життя намалював понад 2000 картин. Найвідоміші роботи Ван Гога: "Їдці картоплі" (1885) і "Зоряна ніч" (1889), оживають під музику італійця Луки Лонгобарді.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.