До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 виставок в Києві, які потрібно побачити до кінця року

Щоб відволіктися від передсвяткової суєти, найкраще вирушити до музею. У Мистецькому Арсеналі – виставка бойчукістів, а в Художньому музеї – все про харківський авангард.​

"Бойчукізм"

З 7 грудня по 21 січня в Мистецькому Арсеналі

Реклама

<b>бойчукизм</b>

Одна з найочікуваніших виставок року – проект, присвячений художникам-бойчукістам в Мистецькому Арсеналі. Бойчукісти – реформатори українського мистецтва, які працювали в 1910-1930 роки і стали знаменитими на весь світ. Напрямок названо на честь Михайла Бойчука – художника з Тернополя, який здобув освіту в кращих університетах Відня, Парижа і Мюнхена і на початку 20-го століття здивував Європу новим стилем, так званим українським монументалізмом. Бойчук і його послідовники за життя переслідувалися і були заборонені, тому виставка в Арсеналі – спроба зібрати пазл з фрагментів. На виставці можна побачити 300 робіт – Михайла Бойчука, Івана Падалки, Сергія Колоса, а також проекти сценічних декорацій та ескізи театральних костюмів.

"Місто ХА"

З 16 грудня по 18 лютого в Нацонального художньому музеї

<b>город харьков</b>

Авангардне мистецтво Харкова за останні 100 років – тема нової виставки в Художньому музеї. Її герої – метри, зірки харківської сцени, а також молоді художники: Борис Михайлов, найвідоміший український фотограф в світі, Сергій Братков та Павло Маков, стріт-арт художник Гамлет Зіньковський, Роман Мінін, Аліна Клейтман. Чому саме Харків? Протягом всього 20-го століття Харків був (і продовжує залишатися) генератором креативних ідей: в 1920-ті це були ідеї літературні, пізніше прорив зробили інженери-конструктивісти, а в кінці 1960-х найяскравішим явищем стала харківська школа фотографії, яку очолив Михайлов.

"Мої гори". Виставка Юрія Мусатова

З 19 грудня по 27 січня в Щербенко Арт Центрі

Юрій Мусатов – молодий український кераміст, роботи якого можна побачити на багатьох міжнародних виставках. Кераміка Мусатова, з одного боку, химерна і нагадує космічні об'єкти, з іншого – мінімалістична. Його новий проект – "Мої гори", в яких художник осмислює метафору підкорення життєвих вершин. 36 керамічних гір художник створив, перебуваючи в резиденції в Південній Кореї.

"Уявні відстані". Виставка Назара Білика

З 15 грудня по 5 січня в "Київській картинній галереї"​

Ще одне довгоочікувана подія – персональна виставка Назара Білика, одного з найвідоміших і найуспішніших українських скульпторів. Якщо вам здається, що ви не знаєте Білика – згадайте свої прогулянки по київській Пейзажній алеї і зворушливу скульптуру "Дощ" – саме Назар Білик її створив. Нову виставку він готував три роки: натхненням для проекту стала подорож художника в турецьку Каппадокію. Печерні монастирі й підземні міста, ландшафт вулканічного походження – все це не тільки надихнуло Білика, а й допомогло усамітнитися для роботи над новим проектом. "Уявні відстані" – це абстрактні портрети, виконані в незвичній формі: вони виліплені, а потім залиті прозорим пластиком.

Читайте також:

Підсумки Art Basel Miami: 5 художниць, за якими варто стежити

У Парижі пройде ретроспектива Maison Margiela

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.