До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 нових музеїв, у яких потрібно побувати в 2022 році

Подорож — найкращий спосіб дізнатися щось нове і надихнутися. Для тих, хто саме зараз складає свій маршрут "корисних" подорожей на рік, ми зібрали перелік найцікавіших музеїв, які відкриються цього року у світі — або щойно відкрилися. У нашому списку — і єгипетське місто Гіза, й Осло, й Париж, тож приємної подорожі!

Національний музей в Осло (фото hnasjonalmuseet.no/)
Великий єгипетський музей

Гіза

Реклама

Спорудження Великого єгипетського музею — одна з найграндіозніших подій у музейному світі. Перший камінь у будівлю нового музею в Гізі, неподалік від пірамід, було закладено у 2002 році — і ось, через 20 років, восени музей нарешті відчинить свої двері. Найправильніше його описувати словами помпезний і грандіозний: його площа займає майже 500 тисяч квадратних метрів, а бюджет перевищив позначку в мільярд доларів, тому єгиптяни кажуть, що це найдорожчий музей у світі. Найцікавіше в майбутньому музеї — це зали Тутанхамона: тут уперше в історії розмістять повну колекцію (це 5000!) старожитностей, які були виявлені у гробниці Тутанхамона 100 років тому і ніколи не демонструвалася, тому що на це бракувало місця.

Національний музей Осло

Один із найбільших музеїв у скандинавських країнах об'єднує під одним дахом колекції трьох норвезьких установ — Національної галереї, Музею сучасного мистецтва й Музею декоративного мистецтва та дизайну. Його будівництво обійшлося державі у кругленьку суму — майже 700 мільйонів доларів. У колекції 5000 шедеврів. З найзнаковіших, заради яких, без сумніву, варто придбати квиток Київ-Осло — "Крик" Едварда Мунка, автопортрет, написаний Вінсентом Ван Гогом у притулку в Сен-Ремі-де-Прованс 1889 року та "Зимова ніч у горах" Гаральда Сольберга, визнана національним надбанням Норвегії. До того ж, музей — частина нової програми FutureBuilt, метою якої є створення в Норвегії екологічно чистих міських районів. Його дизайн продумано так, щоб скоротити викиди парникових газів від роботи музею на 50%.

Bourse de Commerce — Pinault Collection

Париж

Торік, усупереч пандемії і всім негараздам, бізнесменові й меценату Франсуа Піно все-таки вдалося відкрити в центрі Парижа власний музей. Для цього знадобилося 15 років, а за проєкт відповідав лауреат Прітцкерівської премії архітектор Тадао Андо, який на замовлення Піно реконструював будівлю торгової біржі на rue de Viarmes, за 500 метрів від Лувру. Bourse de Commerce займає простір у 7 тисяч квадратних метрів, і тут експонуватиметься в тому числі й найпотужніша колекція Піно — в ній 5000 творів мистецтва авторства провідних художників XX і XXI століть, від Пікассо і Мондріана до Джефа Кунса.

Музей сучасного мистецтва у Стамбулі

Ті, хто бував у Стамбулі, знають, що тут чудовий музей сучасного мистецтва. Цьогоріч він відкривається після багаторічної реконструкції. Нова будівля Istanbul Modern розташована на березі моря, в районі Каракей, і спроєктована всесвітньо відомим італійським архітектором, лауреатом Прітцкерівської премії Ренцо П'яно, серед проєктів якого Центр Помпіду та Музей Вітні. У музеї чудова колекція, яка, зокрема, відкриває світові роботи сучасних турецьких художниць.

Гумбольдт-Форум


Берлін

Понад 700 мільйонів доларів і 10 років було витрачено на відновлення Берлінського міського палацу, де цього року розпочинає роботу Гумбольдт-Форум. Це один із головних у Німеччині культурних комплексів. Його колекція — переважно експонати неєвропейського мистецтва, в тому числі експонати з Етнологічного музею й Музею азійського мистецтва. У Німеччині Гумбольд-Форум уже має статус одного з найскандальніших музеїв — його куратори планують проводити виставки про колоніальне минуле Німеччини. Так, одна з перших виставок буде присвячена історії незаконної торгівлі слоновою кісткою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.