До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

She did it: найвідоміші жінки-парфумери

Vogue.ua розповідає про видатних жінок-парфумерів, які створили яскраві шедеври парфумерного мистецтва. І без яких історія парфумів була б зовсім іншою.

Фото: Yuriy Yatskulich. Стиль: Natalia Tyuleneva

У парфумерному світі є неполіткоректний жарт: щоб стати парфумером, треба народитися: а) в Грассі, б) у родині парфумерів, в) чоловіком. Парфумерний світ дійсно довгий час був закритим елітарною спільнотою. Але сила, талант і завзятість жінок змінили його – повільно, але впевнено. Розповідаємо про ключові фігури, які змінили хід історії.

Реклама
Жермен Сельє

Жермен Сельє часто називають першою жінкою-парфумером. Зараз вже важко стверджувати з упевненістю, чи була вона першою хронологічно; зате абсолютно точно була першою, хто голосно заявив про себе в "чоловічий" професії. Сельє народилася 1909 року в Бордо, а в 19 переїхала в Париж вивчати хімію. Десять років по тому вона познайомилася з модельєром Робером Піге, який раніше працював на Поля Пуаре, а потім створив власний Будинок. Піге доручив дівчині створити аромат – і 1944 року Жермен "вистрілила" з шкіряним шипром Bandit.

Bandit, Robert Piguet

Це був улюблений аромат Майї Плісецької – і його роблять до сих пір. У портфоліо Жермен – легендарний Balmain Vent Vert (1947) зі наддозами гальбанума, перший в історії зелений аромат. Його перевипустили 1991 (до речі, формулу переосмислювала ще одна легенда парфумерії, Келіс Беккер) і 1999 років. Не знімають з виробництва і сьогодні.

Ще одне знамените творіння Жермен – Fracas, Robert Piguet. Воно теж переформульоване і його створюють досі.

Fracas, Robert Piguet
Жозефін Катапано

Ще однією жінкою, що увірвалася в професію, була Жозефін Катапано. Вона створила легенди Youth Dew Estee Lauder (1953) і Fidji Guy Laroche (1966), а також Norell (1968). Ті парфуми хотіла кожна дівчина. Вони пахли свіжістю гіацинтів, гальбанума, нарцисом, дубовим мохом і ветивером. Сьогодні їх перевипустити у тиражі 500 примірників у кришталевому флаконі Baccarat (можна знайти в київському Sanahunt). Жозефін прославилася ще й тому, що керувала IFF – величезним парфумерним концерном, що задавав тренди в індустрії з кінця XIX століття.

Youth Dew, Estee Lauder
Софія Гройсман

Учениця Катапано, Софія Гройсман – це Пет Макграт парфумерного світу. Вона символічно святкує свій день народження в Міжнародний жіночий день (сьогодні їй виповнюється 74 роки). Вона народилася в Білорусі, потім з батьками емігрувала до Польщі, а потім – у США. Ольфакторний підпис Софії – троянда; її парфумер додає майже в усі свої творіння. Гройсман працювала і для нішевих марок: від Frederic Malle до A Lab On Fire. Серед її творінь-"ікон": Eternity Calvin Klein (1988), Beautyful і White Linen Estee Lauder, Tresor Lancome. Саме Гройсман створила Paris YSL (1983), який став натхненням для серії ароматів Mon Paris. У неї більше парфумерних нагород, ніж у кого завгодно, а в IFF вона пройшла шлях від асистента парфумера до віце-президента.

Eternity, Calvin Klein
Крістін Нажель
Крістін Нажель. Фото: Sofia Sanchez & Mauro Mongiello

Ця невисока, мініатюрна жінка змінила Жан-Клода Еллена на посаді головного парфумера Hermes. Якщо врахувати, що у Еллена – слава практично як у Бога (звичайно, заслужена), то можна тільки уявити собі, як було Крістін стати його спадкоємицею. Але нічого, вона чудово впоралася. Її останнє творіння – Un Jardin Sur La Lagune Hermes. А в числі відомих робіт – бестселер Jo Malone Wood Sage and Sea Salt.

Wood Sage and Sea Salt, Jo Malone

До речі, саме Крістін відкрила парфумерну історію Si, Giorgio Armani: впізнавана композиція з нотами чорної смородини – її рук справа.

Si, Armani

Серед знаменитих ароматів Крістін: The One, Dolce & Gabbana, Archives 69, Etat Libre d'Orange, Miss Dior Cherie, Dior, For Her Narciso Rodriguez і безліч ароматів для лондонського бренду Jo Malone London.

Каліс Бекер

Знакові аромати: J'Adore, Dior, Back to Black Aphrodisiac, Playing with the devil і ще два з гаком десятки парфумерних бестселерів Kilian, Beyond Paradise Estee Lauder, Mandarino di Amalfi і Black Orchid Oud, Tom Ford.

J'ADORE Eau de parfum, Diordior.com

Каліс створила еталонний аромат J'Adore, який став абсолютним бестселером і орієнтиром для багатьох Будинків. А 2007 року Кіліан Геннесі запропонував їй попрацювати над парфумерною лінією бренду. Успіх був приголомшливим. Зараз Каліс очолює парфумерну школу Givaudan – концерну, на який працює. Школа заснована 1946 року і випустила безліч талановитих парфумерів. І вважає, що їй не потрібне чоловіче схвалення: "Я можу схвалити духи і сама", – говорить вона в інтерв'ю Fragrantica.

Playing with the Devil, Kilian

Цікаво, що повне ім'я Каліс – Калісса Борисівна Азанчеєва-Беккер. Її дід і бабуся емігрували з Росії під час революції. Сама Каліс народилася в Парижі, а зараз живе в Нью-Йорку.

Патрісія де Ніколаї

Про Патрісію говорять з обожнюванням хоча б тому, що вона допомагає зберігати парфумерну спадщину на посаді президента ольфакторної бібліотеки Osmotheque в Версалі. Патрісія походить зі знаменитого роду Guerlain. Перші двадцять років свого життя вона прожила в будинку сім'ї Герлен: її мати була сестрою Жан-Поля Герлена, який керував Домом Guerlain. При цьому її інтерес до парфумерії не заохочували: вважали, що це абсолютно не жіноча робота. Більше того, вона жодного разу не проходила стажування у сімейному бізнесі, а коли створила іменний бренд нішевої парфумерії Nicolaї, її досить строго попередили, щоб вона не надумала спекулювати знаменитим прізвищем. Вона і не збиралася. Патрісія успішно створює аромати для власного бренду, а 2008 року стала кавалером ордена Почесного легіону.

Weekend in Normandy, Nicolaï
Анн Фліппо

Знакові аромати: La Vie Est Belle для Lancome (у співпраці з Домініком Ропійоном і Олів'є Польжем), Love Story для Chloe, Acqua di Gioia для Giorgio Armani і Because it's You для Emporio Armani, L'Interdit для Givenchy (у співавторстві з Ропійоном і Фанні Бал), Basil & Neroli і ще кілька ароматів для Jo Malone London, а також безліч шедеврів для L'Artisan Parfumeur: La Chasse aux Papillons, Mimosa pour Mois, Fleur d'Oranger.

Mimosa Pur Mois, L'Artisan Parfumeur

Своє дитинство Анн провела на Півночі Франції, потім закінчила парфумерну школу ISIPCA в Версалі. Свою майстерність їй передав Мішель Альмерак, знаменитий парфумер. Сьогодні Анн працює на концерн IFF і гордо носить звання Master Perfumer.

Love Story EDT, Chloedior.com

Звичайно, жінок-парфумерів багато: Олівія Джакобетті, яка створила знаменитий аромат Costes для однойменного готелю в Парижі, Phylosikos з нотою інжиру для Dyptique, Hiris для Hermes. Сільвен Делякур, автор безлічі ароматів для Guerlain і засновниця власного бренду нішевої парфумерії Sylvaine Delacourte. Луїза Тернер, парфумер Good Girl для Carolina Herrera, автор абсолютного бестселера Lust in Paradise для модного паризького Будинку Ex Nihilo і нової лімітованої колекції ароматів Jo Malone. Наталі Лорсон, яка була співавтором нового Gentlemen Cologne для Givenchy, повелителька родини Black Opium, "мама" знаменитого в 90-і Weekend Burberry. Марі Саламань, яка створила безліч ароматів для Maison Martin Margiela, Salvatore Ferragamo, Atelier des Ors і Alaїа. Дафна Буже, яка переводить мову кохання на мову ароматів Love Kenzo, творить для знаменитого Будинку La Labo (Neroli 36, Tonka 25, Rose 31, Lys 41), DSquared Wood. Дельфін Джелк, яка у співпраці з Тьєррі Вассером створила Mon Guerlain, Acqua Allegoria Bergamot Calabria і Le Petite Robe Noire. Аннік Менардо (Bvlgari Black, Obsessed для Calvin Klein, Bois d'Argent і Hypnotic Poison для Dior). Vogue.ua розповідатиме про кожну. І зовсім скоро представить велике інтерв'ю з Луїзою Тернер. Слідкуйте за публікаціями.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.