До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Це літній дощ: 5 парфумів з ароматом свіжості

Червневі дощі — прекрасний привід вибрати відповідні парфуми. Досліджуємо аромати, які пахнуть дощем.

Запах дощу впізнаваний з одного вдиху — і приємний усім. На його позначення навіть є спеціальне слово — петрикор (грец. хpetra — "камінь" і ichor — "кров богів"). Його придумали вчені в 60-х, коли готували наукову статтю для журналу Nature, у якій досліджували, звідки береться цей специфічний аромат. Відповідь: з олій рослин, що потрапили в ґрунт у період посухи. Коли від дощу земля намокає, вони вивільняються разом зі сполукою під назвою геосмін. Ось це комбо олій і геосміну відповідає за те, що називають ароматом дощу. Парфумери додають геосмін до складу своїх композицій.

Реклама
Hermann A Mes Cotes Me Paraissait Une Ombre, Etat Libre d’Orange

Іноді його називають "мокра земля", як в ароматі California Snow американської марки A Lab on Fire.

California Snow, A Lab on Fire

Створити ілюзію дощу в композиції можна алегорично: наприклад, відчуттям мокрої дубової деревини й листя, як в English Oak & Hazelnut британської марки Jo Malone London. Звучання цього аромату радше осіннє.

English Oak & Hazelnut, Jo Malone London.

Wikipedia пояснює любов людей до аромату дощу тим, що історично людина залежала від дощовитої погоди — вона обіцяла і врожай, і втамувати спрагу. Також було життєво важливо вчасно сховатися від грози. Хай там як, а передати відчуття дощу в парфумерії можна за допомогою синтетичних молекул — того ж калону, який входить до складу легендарних акватичних ароматів L'Eau d'Issey, Acqua di Gio Giorgio Armani, Cool Water Davidoff тощо.

Ocean di Gioia, Giorgio Armani

Ольфактолог, парфумер Богдан Зубченко каже, що "дощовий" настрій можуть викликати аромати з нотою гальбануму, коли вони створені не з акцентом на траву й зелень, а на фіалково-ірисовий підтекст. Тоді вони створюють відчуття пилу, вкритого дощем. Одним із прикладів таких ароматів Зубченко називає Grey Flannel Geoffrey Beene, що був попередником знаменитого Dior Fahrenheit.

Grey Flannel Geoffrey Beene

У Marc Jacobs є прозорий, чистий аромат Rain — у ньому свіжість створена акордами свіжоскошеної трави, тропічного дощу й мускусу.

Rain, Marc Jacobs

Аромат Guerlain Après L'Ondée придумав ще Жак Герлен 1906 року. Він присвячений заспокійливій свіжості і ясній погоді, яка буває лише після дощу. Композиція панує навколо нот фіалки, аранжована ірисом і ваніллю.

Après L'Ondée, Guerlain

Ще один "післядощовий" аромат, тільки з відчуттям зливи в садах, створив Жан-Клод Еллена для Hermes.

Un Jardin apres la Mousson, Hermes

Sisley Eau Tropicale замислили як посмак від прогулянки тропічним лісом, у якому тільки-но пронеслася бурхлива злива.

Eau Tropicale, Sisley

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.