До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як вибрати майстра манікюру: поради інсайдерів

Як вибрати свого майстра манікюру, розпитуємо в інсайдерів.

Олена Пономаренко, б’юті-редакторка Vogue UA

"Та що там вибирати", — частина людей точно в цьому місці пускає очі під лоба. Загалом так, невелика дилема. Але кілька правил, які здатні зробити життя комфортнішим, є. По-перше, територіальна ознака: ідеально, якщо до майстра не потрібно їхати. У БЦ "Леонардо", де розташовується редакція Vogue, можна просто спуститися на нульовий поверх — і буде манікюр. По-друге, психологічний комфорт. Комусь подобається вести з майстром світські розмови. Комусь подобається просто мовчати. У гарних салонах персонал тренують зчитувати психотип клієнта та взаємодіяти з ним відповідно. По-третє, локація. Одного разу я знайшла ідеальну майстриню, яка орендувала студію в абсолютно маргінальному бізнес-центрі. Я витримала 4 місяці, але роздратування від навколишнього оточення в результаті перемогло — і я більше ніколи не поверталася. І, нарешті, "тло". Дуже люблю дивитися на манікюрі фільми на кшталт "Касабланки" або "Сніданку у Тіффані", як у Bunny Nails Café.

Реклама

Ну й головне. Все це не матиме жодного значення, якщо в салоні нехтують безпекою й гігієною. Або майстер некваліфікований. Одного разу напередодні відрядження й раннього вильоту я змушена була провести на манікюрі 3,5 години — схоже, на мені тренувався стажист. Зайве говорити, що одна назва того салону досі змушує мене нервуватися.

Алла Барановська, засновниця мережі салонів краси Clipse

До початку процедури важливо переконатися в чистоті робочого місця майстра і його охайності. Маска й рукавички — невіддільна частина сьогоднішнього обслуговування. Варто також звернути увагу на таке:

  • Чи використовує майстер стерильні інструменти (у запечатаних крафтових пакетах).
  • Чи уточнює майстер під час першого візиту наявність алергії й шкірних захворювань.
  • Наскільки серйозно майстер дбає про стерильність. На початку процедури за правилами він наносить антисептик на свої руки, а потім обробляє руки клієнта. У разі можливих порізів — відразу ж дезінфікує рану й використовує загоювальний засіб.
  • Чи враховує фахівець особливості нігтів під час вибору техніки. Наприклад, власницям сухої шкіри й тонких нігтів рекомендується робити апаратний або комбінований манікюр, а для дівчат зі щільнішими нігтями згодиться класична техніка.
  • Як майстер знімає покриття. Не можна розчиняти гель-лак рідиною для зняття лаку або звичайним ацетоном. Усуваючи покриття фрезою, професіонал доходить тільки до бази, а далі шліфує нігтьову пластину, щоб не ушкодити її. Якщо ви не впевнені у кваліфікації фахівця, ліпше попросити його зняти покриття за допомогою спеціального ремувера.
  • Як майстер контролює процес. Спеціаліст має цікавитися вашими відчуттями: відчуваєте ви біль чи дискомфорт, чи не "пече" в лампі. Часто клієнтки скромно мовчать, а в підсумку отримують нігтьовий опік. Якщо відчуваєте печіння — негайно дістаньте долоню й переверніть її, зачекайте кілька секунд, і тільки після цього сушіть далі покриття в лампі. Опік нігтьової пластини призводить до утворення "кишені" між нігтем і нігтьовим ложем ("оніхолізису"). Також це може спровокувати розвиток і приєднання вторинних інфекцій.

У разі правильного підбору товщини покриття й дотримання техніки кінцевий результат має бути таким:

  • Пофарбовано всі зони нігтів.
  • У них однакова форма й довжина.
  • Акуратний дизайн.
  • Немає зачіпок, почервоніння й запалень.
  • За тиждень покриття має бути все ще ідеальним на вигляд: ніяких відколів та інших видимих ​​змін.
  • Важливо розуміти, що в разі порушення під час процедури хоч одного з перерахованих вище аспектів або ушкодження цілісності нігтьової пластини чи шкірного покриву — це перший шлях до потрапляння бактерій і грибка.

На що я звертаю увагу, набираючи майстрів манікюру.

За чотири роки в б’юті-індустрії я чітко прописала правила приймання працівників. Найскладніший відбір завжди стосується кваліфікованих майстрів манікюру.

Головна проблема в тому, що в Україні немає єдиної школи нігтьового сервісу й відповідно стандартів роботи. Кожен навчався, як і де міг, а в декого освіти й зовсім немає.

У мережі наших салонів nail-напрям веде окремий керівник, а спеціальна людина, nail-hunter, постійно шукає класних фахівців. Щоб надавати обслуговування найвищого рівня, ми розробили свої навчальні курси й суворі стандарти, за якими працюють усі майстри в салонах CLIPSE.

Раніше я кожну співбесіду проводила особисто, але коли компанія почала зростати й кількість працівників перейшла за першу сотню, я делегувала це завдання директорові — людині, якій повністю довіряю. На портфоліо майстра вже не дивлюся. Часто беруть чужі фото, часто обробляють результат у фоторедакторах тощо. Тільки "живі" відпрацювання й перегляд результату на власні очі.

На що я звертаю увагу як поінформована клієнтка:

Тільки чіткі правила й прописані стандарти дають можливість забезпечувати високий рівень фахівців, суворий контроль оброблення та стерилізації інструментів.

1. Зовнішній вигляд і руки майстра: якщо на першій співбесіді майстер без манікюру, він навряд чи готувався до цього дня. Для мене важливо, щоб у майбутнього працівника був охайний зовнішній вигляд, оскільки під час процедури клієнт має досить близький контакт з фахівцем.

2. Інструмент, яким працює майстер, і кількість змінних наборів. У гарного майстра має бути щонайменше 4—6 змінних насадок, щоб у разі повного запису встигнути правильно обробити й підготувати прилад. Питання стерильності для мене — на першому місці. Важливо подивитися, як майстер обробляє інструменти, і чи є в його вокабулярі такі слова, як автоклав або сухожарова шафа.

3. Перелік шкіл і курсів. Звісно, трапляються дива, іноді самоучки дуже талановиті, але все ж техніка класичного манікюру в них кульгає. Однак, якщо майстер мені подобається, але йому потрібно підтягнути майстерність, ми відряджаємо таку людину на навчання коштом компанії.

4. Комунікабельність і чіткі норми спілкування. Майстер манікюру — незнайома людина, з якою клієнт проводить дві години. Потрібно вміти відчувати настрій клієнта й підлаштовуватися під нього, щоб людині було максимально комфортно. Маємо низку чітких правил і фраз, які майстер говорить на початку кожної процедури. Ми тільки раді підтримати бесіду, якщо клієнт хоче поговорити, але й поважаємо бажання повної тиші під час візиту.

5. Майстерність. Раніше майстра допускали до роботи тільки за умови здачі манікюру особисто мені. Доводилося жертвувати й іноді загоювати порізи, але я не могла допустити людини без особистого "ОК" до клієнта. Тепер новий член нашої команди проходить три етапи співбесід, 14 днів стажування на моделях і місяць випробного терміну з позначкою "новий майстер" і знижкою для клієнта з проханням дати зворотний зв’язок.

Клієнт, приходячи на манікюр, має не тільки дістати гарний результат, а й не наразитися на небезпеку занесення будь-якої інфекції, а ризиків, на жаль, безліч. Навіть топові салони не є гарантією стерильності; про неї можуть свідчити тільки крафт-пакети й правильні стикери на них.

Іра Попова, засновниця 365 Studio

Критерії, за якими можна оцінювати фахівця:

  • Відповідальне ставлення до роботи. Пунктуальність, охайний зовнішній вигляд, контроль стану інструментів, чистота робочої поверхні, знання й дотримання всіх правил стерилізації.
  • Експертність. Уміння оцінити стан нігтьової пластини і її особливості перед наданням послуги, дати ефективні рекомендації щодо догляду за нігтями, кутикулою та шкірою рук.
  • Уміння вибудувати правильну комунікацію. Здатність зрозуміти й закрити потреби клієнта.
  • Швидкість і чистота виконання роботи. Робота виконується швидко, якісно, ​​комфортно й безболісно.
  • Якість покриття. Вирівнювання нігтьової пластини, ретельне й акуратне покриття в зоні кутикули, однорідність кольору, ідеальний відблиск.
  • Цікавість. Майстер підвищує свою кваліфікацію, цікавиться новинками, пробує нове й пропонує своїм клієнтам актуальне. Всі ці якості притаманні лише фахівцю, який щиро любить свою роботу і своїх клієнтів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.