До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що ви хотіли знати про ботокс, але боялися запитати

Це найпопулярніша процедура в США і, напевно, в усьому світі. Але ботокс і далі викликає страх і розгубленість, коли справа стосується певних зон. І чи підійде ботокс саме вам? Це залежить від вашого смаку, гаманця й терпимості до голок. А ми все пояснимо.

Косметична терапія ботулінічним токсином, відома також як ін’єкція нейротоксинами, допомагає зменшити появу тонких ліній і зморщок, паралізуючи м’язи під ними. До зазвичай використовуваних торгових марок у сфері лікування зморщок, гусячих лапок і гіпергідрозу (підвищеного потовиділення) належать Dysport, Xeomin, недавно схвалений FDA Jeuveau, а також найвідоміший з усіх — Botox.

Реклама

"Ботокс — це ін’єкційний нейромодулятор, який допомагає послабити дисбаланс нервових м’язів", — пояснює дерматолог з Лос-Анджелеса Гарольд Лансер. Іншими словами: хоч куди ви ввели ботокс, він змушує тимчасово завмерти м’язи, що лежать поряд. Коли м’язи перестають рухатися, зморшки перестають формуватися. Але чи так це просто? Не кажучи вже про безпеку.

Ви, напевно, чули про людей, які почали використовувати ін’єкції ботоксу ще до того, як у них з’явилася легка подоба зморщок, щоб насамперед запобігти їхньому розвитку. Або, можливо, ви бачили приклади неприродно замерзлих облич, які взагалі викликали у вас огиду до подібних ін’єкцій. Попри величезну й дедалі більшу популярність ботоксу серед відомих і нових брендів, індустрія косметичних ін’єкцій все ще сповнена невідповідностей.

Тому завжди доцільно провести дослідження, перш ніж іти під голку. Щоб відповісти на всі наші колективні запитання, ми поговорили з безліччю експертів і знайшли пояснення найпопулярнішим побоюванням щодо ботоксу.

Чи запобігає ботокс зморшкам?

Так. Botox (або його конкуренти Dysport, Xeomin і Jeuveau) — це високоочищені токсини, які можуть тимчасово прибирати або зменшувати горизонтальні лінії на лобі, вертикальні лінії "похмурого погляду" й гусячі лапки. "Ін’єкції сповільнюють роботу м’язів, які скорочуються сотні разів за день, унаслідок чого на шкірі з’являються лінії", — говорить пластичний хірург з Нью-Йорка Майкл Кейн, автор книги The Botox Book.

По суті, де ботокс не вводь, там він і паралізуватиме м’язи під шкірою. "Ботокс заважає нервовій стимуляції м’язів, що є наслідком надмірної міміки обличчя, — пояснює Лансер. — Коли м’язи розслаблюються, лінії зменшуються".

На додаток до зменшення ліній у зоні між бровами ботокс може також трішки підняти куточки рота, які провисають з віком, згладити "подушечку" на деяких підборіддях, пом’якшити "лінії курця" навколо рота й вертикальні лінії на шиї.

Чи спричинює ботокс оніміння й застигле обличчя?

"Ботокс не призначений для усунення міміки обличчя, — каже Лансер. — Він призначений для пом’якшення ліній, утворюваних унаслідок надмірно емоційної міміки: від примруження й похмурого погляду до усмішки". Ботокс паралізує м’язи, але не впливає на нерви, що відповідають за чутливість, зокрема й оніміння. За умови правильного використання ботокс може підняти чоло, щоб обличчя було привабливішим і відкритішим.

"Але якщо ввести занадто багато ін’єкцій у небезпечні зони — горизонтальні лінії на лобі, то ви матимете вигляд Спока із серіалу "Зоряний шлях", — говорить Джин Карутерс, хірург-офтальмолог з Ванкувера, яка стала співавторкою першої статті про переваги ботоксу разом зі своїм чоловіком Аластером у 1989 році. Саме тому важливо лікуватися в досвідченого лікаря, який зможе оцінити розмір ваших м’язів і визначити кількість ботоксу, потрібну у вашому випадку.

Ботокс — це боляче?

Як і більшість ін’єкцій, ботокс може супроводжуватися злегка хворобливими відчуттями, особливо в зоні між бровами. Деякі лікарі пропонують місцеву анестезію (спеціальний крем) за 10 хвилин до процедури або прикладають до потрібної зони лід, щоб викликати оніміння.

Чи призводять ін’єкції ботоксу до побічних ефектів?

Кожний препарат має побічні ефекти, і Botox не виняток. На щастя, "побічні ефекти від ботоксу трапляються зрідка й мають тимчасовий характер", — зауважує Адам Колкер, сертифікований пластичний хірург з Нью-Йорка. Потенційні побічні ефекти (тільки в 1—5% випадків) охоплюють легке мляве відчуття в бровах або повіках, яке зазвичай проходить упродовж двох тижнів, невеликі синці в зоні введення препарату й головний біль.

Якою є вартість процедури?

Як і з більшістю косметичних процедур, діапазон цін на ін’єкції ботоксу досить широкий, залежно від того, у якому регіоні ви лікуєтеся. Деякі лікарі стягують плату за одиницю використаного ботоксу (яка може варіюватися від 15 до 25 доларів США), а інші — за загальну площу конкретної зони. Для довідки, "флакон з ботоксом містить 50 або 100 одиниць і зазвичай потрібно 40—60 одиниць для розгладження чола", — каже Говард Собел, сертифікований дерматолог з Нью-Йорка і засновник Sobel Skin. Ті ж, хто хоче запобігти появі мімічних зморщок (і взагалі зморщок) "можуть витратити від 400 до 500 доларів на конкретну зону", — зауважує Собел.

Вартість лікування ботоксом від гіпергідрозу (надмірного потовиділення) й мігрені — це окрема історія. За словами Собела, для гіпергідрозу потрібно всього приблизно 200 одиниць, тоді як лікування мігрені може забезпечити медична страховка. Дерматолог зауважує, що така велика різниця є причиною того, що якісна консультація, включно з оцінкою, стає наслідком позитивного загального досвіду. А крім ціни, "якість результату завжди залежить від того, хто перебуває на іншому кінці голки", — підсумовує Кейн.

Яким є ідеальний вік для початку процедури?

Здебільшого це залежить від вас самих! Вам не потрібен ботокс перш ніж у вас з’являться зморшки, але ви можете використовувати його для профілактики. "Правду кажучи, на це набагато більше впливає анатомія (унаслідок генетичних й екологічних чинників), ніж стереотипні питання про вік, до яких ми звикли", — зауважує Колкер. "Профілактика — це нова мантра, але я бачив жінок за 40 років, у яких мало або зовсім немає зморщок і їм потрібно зовсім мало ботоксу, і жінок після 20 років, яким потрібно більше", — пояснює він.

По суті, пацієнт може використовувати ботокс щоразу, коли його турбують зморшки або він просто хоче запобігти їхньому формуванню. Немає жодних проблем і з довгостроковим використанням: "У мене були пацієнти, які використовували ботокс повторно понад 20 років без будь-яких негативних наслідків", — говорить Кейн.

Як довго тримається результат?

Всі люди різні, тому відповідь відрізняється від пацієнта до пацієнта. Загалом, "результат можна побачити впродовж чотирьох-п’яти днів і він тримається впродовж трьох-шести місяців без затримок або хірургічного втручання, і майже без дискомфорту", — каже Собел. Тож "деякі пацієнти проходять лікування кожні три місяці, а багато хто лікується кожні чотири-шість місяців", — пояснює Колкер.

Як знайти якісного постачальника?

Найімовірніше, ваш дерматолог сам порекомендує вам бренд або лікаря, який знається на ботоксі. Якщо ні, то можна відвідати сайти виробників, як-от botoxcosmetic.com, dysportusa.com і xeomin.com, щоб знайти сертифікованого постачальника. Для початку вам треба проконсультуватися зі своїм дерматологом, перш ніж сліпо вибирати відповідний нейротоксин. Крім того, послухайте відгуки друзів, які не приховують, що роблять ін’єкції. Для успішнішого лікування шукайте лікарів в академічному середовищі або тих, хто вивчає питання таких ін’єкцій профільно. "Це те питання, у якому ви маєте використовувати всі можливі канали зв’язку", — зазначає Карутерс.

Чи зрозуміють друзі моє рішення вколоти ботокс?

І так, і ні. У разі гарного результату ви матимете більш свіжий, веселий вигляд молодої людини. Контрольні ознаки погано зробленого ботоксу, — це гладкий і блискучий лоб або гусячі лапки, які не рухаються, коли ви смієтеся або плачете.

Однак незалежно від того, маєте ви ознаки недавно зроблених ін’єкцій чи ні, якщо ви задоволені результатом, то думка ваших друзів, сім’ї або й зовсім незнайомих людей не матиме значення.

Чого очікувати наступного дня після процедури?

І хоча всі різні, насправді, й не дуже. Результат зазвичай починає проявлятися впродовж чотирьох-п’яти днів після лікування, без затримок і майже без дискомфорту. Після цих перших днів результат активніше проявлятиметься впродовж двох тижнів. "Я раджу всім, хто готується до процедури, фотографувати себе за два тижні до моменту, коли ефект має бути на піку", — каже Кейн.

У пацієнтів, які вживають ліки, що містять аспірин або знеболювальні, можуть з’явитися синці синусового вузла. За словами Каррутерс, пацієнти можуть відразу наносити макіяж, але мають уникати важких тренувань упродовж 24 годин.

Текст: Joan Kron, Rebecca Dancer

За матеріалами allure.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.