До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Обличчям до спорту: чому фітнес покращує стан шкіри

Мода на макіяж gym skin, що імітує шкіру після тренування, змінюється на моду gym skin – тільки без макіяжу.

Ми зустрічаємося з подругою за обідом. "Сироватка? Нова апаратна процедура? Якийсь супердосконалий праймер? У чому фокус?", – я атакую подругу запитаннями, поки ми чекаємо на свої салати на літній терасі, а сонце золотить її і без того сяйне обличчя. "Не вгадала, – відповідає вона. – кардіонавантаження". Вона знає, що має чудовий вигляд, а її шкіра сяє, немов у двадцятирічної. З'ясовується, що її бездоганне обличчя – зовсім не результат надефективного догляду (хоча не можна заперечувати, що вона дуже відповідально ставиться до своїх б'юті-ритуалів), а підсумок щоденних занять у спортзалі.

Реклама
Фітнес позитивно впливає на тонус шкіри, допомагає позбутися токсинів і зняти набряклість

Те, що фізичні вправи корисні для здоров'я, відомо кожному. Тим часом з'являється все більше підтверджень того, що фітнес благотворно впливає на тонус шкіри, допомагає позбутися токсинів і набряків. "Шкіра – найбільший орган, який виводить токсини так само ефективно, як печінка. Токсини виділяються з потом, і в результаті людина не просто краще почувається, але і має молодший вигляд", – каже дерматолог Шьямалар Гюнатісан. Зв'язок простий: як тільки ми починаємо пітніти, а обличчя набуває того самого буряково-червоного відтінку, кров збагачується киснем, приливає до шкіри і приносить з собою необхідні поживні речовини і гормони.

Сіднейський фізіолог Джоселін Петроні, серед клієнтів якої безліч є знаменитостей, стверджує, що у тих, хто регулярно займається спортом, шкіра сяє зсередини. "Відразу після тренування люди завжди виходять з розчервонілими блискучими обличчями, проте оцінити реальну користь, яку збагачена киснем кров приносить шкірі, можна тільки наступного дня, – каже вона. – Мікроциркуляція поліпшується, обличчя набуває пружності і здорового сяйва".

Спорт здатний уповільнити старіння шкіри

Детальних досліджень, які доводять зв'язок між фізичною активністю і станом шкіри, не так багато, хоч усі й схиляються до того, що "спорт корисний". Більше того, вчені Макмастерського університету (Канада) 2014 року довели, що він здатен уповільнити старіння шкіри – причому незалежно від віку, в якому люди почали займатися, а ті, хто тренується регулярно, мають вигляд, молодший за однолітків.

Одна з найпоширеніших помилок – гадка, що тренування викликають висипання. "Деяким здається, що поява поту на обличчі провокує акне, – каже Гюнатісан. – Насправді піт не забруднює пори. А серйозне кардіотренування може навіть знизити запалення, одну з головних причин акне, і стабілізувати рівень кортизолу, гормону стресу, який, в числі інших факторів, часто запускає висипання".

Фітнес покращує м'язовий тонус, так шкіра набуває кращого вигляду

Що стосується виробництва колагену, то поки немає достовірних підтверджень, що фітнес допомагає його стимулювати. Втім, він покращує м'язовий тонус, тому шкіра стає кращою. Ручне опрацювання лицьових м'язів – наприклад, масажем або фейсбілдингом – теж здатне вивести токсини і стимулювати кровообіг. Та посилене серцебиття саме по собі не забезпечить бездоганної шкіри, а деякі проблеми – наприклад, розацеа, – можна посилити: почервоніння тільки загострюються від приливу крові до шкіри.

Гаряча йога та інфрачервона сауна можуть викликати пігментацію

Багато тренерів закликають своїх клієнтів змінювати тренування частіше, щоб одна і та ж активність не набридала. Ця рекомендація має сенс і в випадку зі шкірою. "Проблема атлетів, яка може виникнути в довгостроковій перспективі, – в тому, що колагенові волокна і жирова тканина виснажуються, і у шкіри в результаті стає недостатньо підтримки", – пояснює Петроні. Мало того, від постійно повторюваних рухів – наприклад, ударів ніг під час бігу об покриття або ґрунт, – можуть провиснути лицьові м'язи. Таке трапляється і при різкому схудненні, пов'язаному зі спортом, але все ж краще вибирати інтервальні тренування низької інтенсивності або йогу. І важливо пам'ятати, що гаряча йога та інфрачервона сауна можуть викликати пігментацію – докази цього вже з'являються.

Засоби, які наносять на шкіру перед тренуванням і після неї, теж можуть впливати на її стан. З урахуванням того, що багато хто вирушає в зал просто після роботи, марки почали випускати спеціальну косметику. У Clinique вийшла лінія Fit, водостійкі зволожувальні засоби, тінти для губ і щік, і засоби, необхідні після тренування. Вони стійкі, легкі, не закупорюють пори і не викликають висипань. Після спорту не можна агресивно очищувати або скрабувати шкіру – знадобиться ніжний засіб для вмивання, що позбавить від поту і забруднень. І як би банально це не звучало, але під час тренувань на свіжому повітрі не слід забувати про хороший сонцезахисний засіб, а волосся збирати в хвіст. Все заради сяйної шкіри.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.