До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Виправленому вірити: 6 поширених помилок у догляді за шкірою

Навіть ті, хто вважає себе гуру у сфері догляду за шкірою (так-так, і косметологи теж), іноді помиляються. Агресивний маркетинг, "Телеграм"-канали та інтернет-журнали з суперечливими порадами, особистий досвід знайомих, помножений на псевдонаукові статті в інтернеті, породжують безліч помилок у темі "що добре для шкіри, а що – ні". Професор Тетяна Святенко, головний експерт МОЗ, доктор медичних наук, дерматовенеролог вищої категорії, підсумувала найпоширеніші помилки в догляді за шкірою і розповіла, чому їх варто уникати.

"Масло масляне"

"Олії у косметології сьогодні дуже популярні, навіть, я б сказала, занадто. Але повна заміна ними кремів навряд чи сподобається шкірі. Особливо, якщо це не призначені для догляду за шкірою ефірні та оливкова олії. Розумне чергування і почуття міри так само актуальні під час вибору косметичних засобів, як і деінде. Олії при постійному використанні закупорюють сальні залози, провокують гнійничкові висипання, так звані олійні акне. Засобами на основі олій не рекомендовано доглядати жирну шкіру, схильну до вугрів, себореї і комедонів. Вони утворюють плівку на поверхні шкіри і з часом спричиняють її зневоднення: плівка уповільнює обмінні процеси, надходження води з глибини дерми в верхні шари. Недарма на Сході, де олії традиційно у пошані, їх використовують у поєднанні з походами в хаммам, пілінгами – тоді ці речовини працюють ідеально і гладко. В іншому випадку при переході виключно на олійні засоби легко заробити акне. Знаю історію пацієнтки, яка була впевнена, що брови для кращого росту потрібно живити оліями. У підсумку кожна волосинка в бровах запалилася гнійником. Якщо вже втирати олію в шкіру, то лише час від часу, і тільки не в волосисті її ділянки".

Реклама
Фото: Hunter & Gatti
Міцелярний бум

"Багато хто думає, що міцелярна вода – найкращий засіб для очищення на всі випадки життя. І помиляється. У перекладі з латини "міца, міцела" – це поверхнево-активна частка в розчині. З цих частинок, міцел, і води, власне, і складається міцелярна вода, завдання якої – змивати з шкіри забруднення, надлишок жиру. Якщо засіб використовувати в щоденному догляді за молодою, щільною шкірою з хорошим захисним бар'єром – швидше за все, нічого не трапиться, але вікова, виснажена, чутлива шкіра на зловживання міцелярною водою може реагувати подразненням (його провокують залишені на шкірі поверхнево-активні частинки). Міцелярна вода – хороший ситуативний засіб, який доречно взяти з собою в поїздку. Але для постійного догляду вона не підходить. І ще – міцелярну воду обов'язково слід змивати з обличчя звичайною або мінеральною водою".

Фото: Hunter & Gatti
Таблетки краси

"Можливо, я когось розчарую, але мода на вживання колагену в капсулах і таблетках не має ніякої наукової основи. Немає жодних серйозних досліджень, які підтверджують ефективність прийому всередину колагену і гіалуронової кислоти. Шкоди організму від цього ніякої, але і користі теж – нуль. Всупереч маркетинговим обіцянкам. У шлунку колаген, як і будь-яка їжа, перетравлюється, розпадається до амінокислоти, але в чистому вигляді в кров і, тим більше, в шкіру не надходить".

Ретиноїди – must have засіб для догляду

"Серед моїх клієнтів є такі, хто наполягає на обов'язковому використанні ретиноїдів – активних лікарських і косметичних речовин. Так, ретиноїди працюють: креми з ними попереджають розвиток комедонів, зменшують товщину епідермісу, знижують синтез шкірного сала, гасять запальні процеси; їх використовують для лікування акне і як anti-age засоби, оскільки вони активують синтез колагену і процеси регенерації в шкірі. Але є нюанс: безпека ретиноїдів не встановлена. Їх не можна, наприклад, застосовувати під час вагітності. Крім того, влітку ці речовини можуть спровокувати появу пігментних плям, тому краще їх використовувати взимку і восени. Визначити ретиноїди у складі кремів можна за їхніми другими іменами на упаковці: ізотретиноїн, ізотрексин, вітамін А".

Фото: Hunter & Gatti
SPF – forever

"Помилково вважати, що, намастившись кремом з SPF, можна з ранку до вечора засмагати на пляжі. Насправді жоден засіб не захистить від сонця на 100%, більш-менш істотно захищають лише препарати з SPF-індексом від 50 (на фільтри з нижчим індексом не варто покладатися). Оптимальний захист – це одяг з довгими рукавами, головний убір, сонцезахисні окуляри і перебування у тіні з 10:00 до 16:00. До речі, найагресивніші сонячні промені – квітневі і травневі, тому захищатися від сонця варто починати вже навесні. А припиняти – восени. Ще одна помилка догляду – використання кремів з SPF цілий рік, яке нам нав'язує реклама. У наших широтах нон-стоп захист від сонця позбавлений ​​будь-якого сенсу. Думаю, це корисно буде знати геліофобам, які скуповують усі поспіль засоби з SPF. Адже, якщо перестаратися, включені до їхнього складу агресивні сполуки можуть зашкодити так само, як і надлишок ультрафіолету. Скачайте на смартфон програму контролю ультрафіолетового індексу і стежте за ним; якщо він не перевищує показники 1-2 – захищатися не треба. Включати в догляд захист від сонця є сенс після того, як індекс стане більшим за 3-5. Є поправка: крем з SPF знадобиться взимку, якщо о цій порі ви користуєтеся косметикою з ретинолом і кислотами".

Два в одному флаконі

"Часто в практиці доводиться пояснювати пацієнтам (і навіть косметологам), що змішувати креми та мазі – недолуга і небезпечна затія. Цілі галузі косметологічної індустрії працюють над створенням правильної основи кремів, яка забезпечує оптимальне всмоктування і захищає шкіру від подразнювальної дії активних речовин. Але у деяких "знавців" свої рецепти: гормональні засоби і дуже густі креми можуть розбавляти, наприклад, олійним розчином вітаміну А і Е з капсул. Подібні експерименти інактивують засоби, наділяють їх агресивними властивостями. Чи вам це потрібно?"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.