До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Безводне становище: що чекає людство через 30 років

Екологи передрікають людству серйозні проблеми з водою. Як цей катастрофічний сценарій вплине на догляд за шкірою?

Всесвітній фонд дикої природи прогнозує: якщо не скоротити витрату води, то вже до 2050 року два мільярди людей зазнають серйозних проблем. Ванна з густою піною або десять хвилин під гарячим душем стануть такою ж провокативною розкішшю, як шуба з натурального хутра або сумка зі шкіри крокодила.

Реклама

Найбільший забруднювач водних ресурсів, fashion-індустрія, вже вживає заходів: про "стійку" і "свідому" моду говорять скрізь. Б'юті-сферу теж очікують фундаментальні зміни. Коли найдешевші інгредієнти переходять у розряд розкоші, стає зрозуміло, що це не залишиться непоміченим у косметичних лабораторіях.

Вода – основа всього. Чи так це?

Вода, water, aqua, acqua, eau – цей інгредієнт входить до складу ледь не кожного б'юті-засоба. Вона полегшує навіть найбільш щільну текстуру; донедавна без води неможливо було уявити жоден продукт для очищення, жодну сироватку або зволожувальний крем, не кажучи вже про маски і тоніки-спреї.

Як же найпоширеніша на землі субстанція стала ключовою для світу косметики? Важливу роль зіграла ціна і той факт, що відчуття чистоти і свіжості подобається всім. Вода допомагає створювати легкі, як хмарка, текстури; креми, які при першому ж дотику тануть, як морозиво; ніжні, немов шовк, емульсії і декоративну косметику з властивостями засобів для догляду. На таких ефектах (і емоціях під час застосування) побудований весь багатомільярдний б'юті-бізнес. Наносити оксамитовий крем з маленької баночки – з цим захопливим відчуттям ніщо не зрівняється.

"Вода – традиційний розчинник, що дає змогу додавати в рецепт інші інгредієнти – наприклад, рослинні екстракти, консерванти, більшість барвників і поверхнево-активних речовин тензідів, які беруть участь у піноутворенні і забезпечують очищення", – пояснює інженер-хімік, засновниця власного б'юті-бренду Biorythme, Анета Адамчикова.

Темний бік води

У кожної медалі – дві сторони. "Вода, яка не вбирається в шкіру, випаровується з її поверхні. Це дає відчуття свіжості і прохолоди, але при цьому абсолютно безглуздо і навіть небезпечно, бо сушить шкіру", – каже доктор медицини Маріано Спеціа, директор з розвитку Inlight. Тому багато дерматологів застерігають: зволожувальні засоби з високим вмістом води позбавляють шкіру вологи, незважаючи на те, що в їх склад можуть входити і інші зволожувальні речовини на зразок гіалуронової кислоти.

У води є ще одна особливість: вона не терпить самотності. Варто додати в продукт хоч краплю, відразу потрібно стільки ж консервантів. Фокус ось у чому: там, де вода, – завжди мікроорганізми. Будь-яка водовмісна емульсія для них – рай. Бактерії швидко організовують у ній вечірку, настільки масштабну і бурхливу, що, якщо розглядати її через мікроскоп, нічні кошмари гарантовані. Щоб вміст упаковки зберігався довше двох тижнів після відкриття, потрібно якимось чином його законсервувати. Парабени останнім часом занесені в чорний список. Незважаючи на загальну ефективність (зовсім невелика кількість захищатиме продукт протягом двох років), їх додавання – проблематичне. Вони можуть викликати алергію, а деякі навіть впливають на гормональний баланс. Втім, багато хто з них заборонені директивами ЄС. Позначка "без парабенів" в косметиці – все одно, що "без глютену і лактози" на продуктах. Спроби знайти їм заміну тривають, але поки не дуже успішно. Тому якщо піти шляхом повної відмови від консервантів, доведеться також забути про воду.

Пошуки і підступи

Експерти з охорони навколишнього середовища вже кілька років попереджають: світ живе у великому екологічному боргу і витрачає природні ресурси швидше, ніж вони можуть відновлюватися. Інтерес, що зростає до альтернативних водних ресурсів, приводить бренди в нові географічні точки, де вони вивчають склад озер, відкривають нові лагуни або підіймаються на гірські вершини. Можливо, незабаром винайдуть продукти, збагачені краплями найчистішого туману, зібраного на висоті кількох кілометрів, а ціна на воду буде порівняна з вартістю ікри або екстракту з найрідкісніших квітів, що ростуть тільки в одному місці на планеті.

На горизонті – контроль за використанням води в процесі виробництва. Бажання міленіалів змінити світ впливає і на б'юті-індустрію. Навчившись читати склад і відкидати все неефективне і непотрібне, вони чинять тиск на самі бренди. У відповідь марки спрощують і оптимізують і продукт, і упаковку. Всі засоби стають еco-friendly, біо-, органічними, без парабенів, силікону, глютену і фталатів. Ці слова домінують у маркетингу косметичних брендів не менше, ніж раніше – обіцянки позбавити шкіру від зморшок і акне.

"Для косметичної промисловості, як і для всіх інших, настав час правильно витрачати воду і скорочувати її споживання. У косметиці вже з'явився новий тренд: олії стали новими зірками", – говорить лікар Спеціа. З 2011 року Armani проводить кампанію Acqua for Life, у якій підкреслює важливість чистої води і забезпечує доступ до неї в найбільш уразливих районах. L'Oréal обіцяє скоротити споживання води на 60% до 2020 року. Але хвилюватися не варто: ці процеси – не на шкоду комфорту і якості нового покоління засобів. Навпаки. Відмовлятися від улюблених легких текстур і переходити на засоби для догляду, які на 100% складаються з олій, не варто. Є інший спосіб, і він напрочуд простий.

Світле майбутнє

Косметика без води вигідна і для природи, і для шкіри. Менша кількість консервантів (або їх відсутність) означає менше потенційних проблем – від алергії до різних дерматитів. Концентровані, екологічно чисті засоби для догляду також слугуватимуть довше. Їх витрата буде меншою, ніж у засобів на основі води, а це дозволить економити – і зменшувати кількість використаних баночок.

Крім ефірних олій і гідролатів, у розряд екологічно чистої косметики потрапляють глина та інші сухі інгредієнти. Зібрати косметичну полку майбутнього і стати трендсетером можна вже сьогодні. Міцелярна вода для зняття макіяжу? Її можна замінити олією, яка розчиняє навіть найбільш стійку косметику. Гелевий скраб або кремовий пілінг? Вони не потрібні. Краще взяти трохи пудри, що відлущує, додати кілька крапель води, розтерти в долонях і почати масажувати обличчя. Кожного дня. Такий метод боротьби з мертвими клітинами і сірим відтінком шкіри – максимально ніжний і ефективний одночасно. Зволоження без води? Можна вибирати з безлічі видів олій. Результати порадують – як і усвідомлення того, що екосистему ви не перевантажуєте.

Текст: Сінді Керберова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.