До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Змішати, не збовтувати: як поєднувати активні інгредієнти в догляді

Promotion

У спільному проекті з Eucerin пояснюємо, як поєднувати в догляді активні інгредієнти. На головні питання, пов'язані з послідовністю застосування активних засобів, відповідає амбасадор марки, лікар-дерматолог, косметолог Ірина Литус.

Реклама
Як поєднувати в догляді ретинол і кислоти?

Існує безліч версій про те, чи можна поєднувати в догляді ретинол і кислоти. Найпоширеніші з них звучать так: "за їх поєднання навантаження на шкіру занадто серйозне", "кислоти руйнують ретинол і "деактивують" його". Насправді все дуже індивідуально, і те, як саме комбінувати ці два популярних і дієвих компоненти, залежить від показань.

Взагалі, кислоти і ретинол можна використовувати одночасно, але в різні часові проміжки або з перервами. Наприклад, можна ввечері очистити шкіру (міцелярною водою, піною або мусом), потім нанести лосьйон з кислотами, а через 20-40 хвилин – крем з ретинолом. Або так: ввечері ретинол, а вранці – кислоти. Все залежить від того, як ми оцінюємо стан шкіри, цілі і завдання.

Кислоти потрібні для відлущування верхнього шару рогового шару, зволоження й очищення шкіри. Причому у кожної (саліцилової, гліколевої, молочної тощо) – свої особливості і свій вплив. Ретинол же працює в більш глибоких шарах шкіри і володіє, крім кераторегулювальної, ще й омолоджувальною, протизапальною діями, стимулює фібробласти виробляти колаген та еластин.

Кислоти можна знайти в різних косметичних продуктах: лосьйонах, масках, дисках, сироватках, кремах, гелях і добавках до гелів і мусів для вмивання. Всі ці форми потрібні і важливі. Для кожного типу шкіри і її чутливості необхідно ретельно підбирати свій вид засобу. Не можна так просто сказати що краще: все дуже індивідуально, і важливо, щоб продукт підібрав лікар.

Гіалурон-філлер Нічна сироватка & Пілінг, Eucerin
Кремова емульсія з АНА-комплексом (альфа-гідроксікислоти) і гліцин сапонін. AHA-кислоти, більшість з яких – фруктові, допомагають видалити омертвілі клітини, а гліцин сапонін підтримує вироблення гіалуронової кислоти у дермальному шарі, де утворюються найглибші зморшки.
Як використовувати вітамін С у догляді?

Вітамін С дуже люблю застосовувати на собі і призначати пацієнтам. Він добре доповнює будь-які програми з лікування та корекції різних станів шкіри (себорея, пігментація, омолодження ретинолом) і вирізняється вираженою антиоксидантною властивістю.

Як вписати в щоденний догляд масла?

Масла бувають різними. Наприклад, існують гідрофільні масла для душу і вмивання. Вони делікатно очищують шкіру, не руйнують водно-ліпідної мантії. Є "тонкі" масла з вітамінами і ретинолом, що застосовуються перед основним доглядом замість сироваток. Дуже важлива якість масла і розмір його молекул. Воно має проникати в шкіру. Не варто думати, що масло для кулінарії володіє достатньою чистотою і необхідними для людської шкіри властивостями. Виняток – озонована оливкова олія, але це вже інша історія.

Санскріни – в який момент їх наносити?

Завжди і скрізь. Треба визначитися зі своїм фототипом, типом шкіри (суха, чутлива і тд), діагнозом (здорова шкіра, вугрова хвороба, старіюча шкіра) і відповідно до пори року використовувати сонцезахисний засіб, який захищатиме і не посилюватиме наявних проблем, якщо вони є.

Які інгредієнти конфліктують один з одним?

Перше. Якщо ви підбираєте косметику самостійно, використовуйте засоби однієї лінії і чітко дотримуйтесь інструкцій. "Міксують" засоби фахівці, які багато чого побачили і спробували. Але і вони помиляються. Друге. Про деякі "конфлікти" ми знаємо зі школи. Кислота і луг, наприклад. Третє. Читайте інструкцію.

Б'юті-блогери поєднують безліч інгредієнтів в догляді. Можна наслідувати їх приклад?

Блогери допомагають дізнатися багато про те, чого ми не знаємо. За це їм спасибі. Однак, відповідальності за свої рекомендації вони не несуть. Це їхній досвід. Вони ним поділилися.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.