До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підтягнутий вигляд: правда і міфи про нитки

Навколо ниткових методик омолоджування витає безліч міфів. Найпопулярніші з них коментує лікарка-дерматовенерологиня, провідна спеціалістка і сертифікована тренерка Top Cosmetics, викладачка Навчального центру компанії, Ніна Колот

Ніна Колот

Promotion

Реклама
Ниткові методики травмонебезпечні

Наскільки травматичною буде процедура, залежить від того, як виражені вікові зміни. Тредліфтинг (імплантація ниток з насічками) передбачає більший обсяг роботи, ніж ін'єкції. Тут і стерильна підготовка пацієнта, і місцева анестезія, і саме встановлення ниток. Травматичність залежить і від обсягів корекції: чи буде це тільки робота з брилами (опущена ділянка щік), чи потрібно коригувати ділянку скул і друге підборіддя. В арсеналі лікарів великий вибір ниток, для кожного виду — свої показання і методики введення.

Так, нитки Aptos Exellence Visage, мої улюблениці, вбудовані в атравматичну канюлю (тупокінцеву голку), завдяки якій введення відбувається відносно ніжно, без єдиного синця. Дівчата після такої корекції мають прекрасний вигляд і відразу ж вливаються в звичний темп життя.

Нитки ж із серії Aptos Needle 4, призначені для пластичної хірургії, не розсмоктуються, дають чудовий стійкий результат, але щоб їх установити, потрібні мікророзрізи, а утримуватися вони будуть через підшкірні фасції (утримуючі структури шкіри).

Нитки — це дорого

Ні для кого не таємниця, що всі старіють по-різному. Когось із віком турбують зморшки на лобі, хтось страждає на опущення ділянки щік ("щічки бульдогів"). Отже, і методи корекції потрібно обирати за показаннями, а не за ціною. Одна процедура ниткового ліфтингу з успіхом вирішить завдання, яке непідвладне двом-трьом сесіям з ін'єкціями філерів. Тому нитковий ліфтинг — це метод, який чудово справляється із птозом, але при цьому економніший, ніж малоефективні в такій ситуації ін'єкції наповнювачів.

Знадобиться загальний наркоз і повна стерильність

Стерильність — це обов'язкова умова для будь-якої інвазивної (пов'язаної з порушенням шкірних покривів) процедури. Досі Інтернет рясніє світлинами червоних носів, синіх щік і понівечених облич з ускладненнями після "ін'єкцій на кухні" людиною без відповідної медичної освіти і, як мінімум, рукавичок. Тому процедура проводиться в підготовленій операційній або маніпуляційному кабінеті, з дотриманням усіх умов стерильності, під місцевим наркозом. Для цього використовують спеціальний знеболювальний розчин, який вводять безпосередньо в передбачуване місце імплантації ниток. Так що під час процедури пацієнт не відчуває болю і спокійно спілкується з лікарем.

Нитки — це порізи і шви

Як правило, дерматокосметологи використовують нитки, які вводяться за допомогою канюлі або голки. Після такої імплантації на обличчі залишиться від 2 до 6 мікроотворів (від входу голки), які затягнуться вже через 30 хв після введення. Якщо ж обсяг корекції великий і показання до ниткового ліфтингу серйозніші (вроджена чи набута після хвороби асиметрія, сильний віковий птоз), то можуть застосовуватися доступи через шкірні мікронадрізи. Вони виконуються хірургом, з накладанням швів, які через кілька днів знімаються.

Якщо пацієнт захоче витягти нитки через якийсь час, це неможливо — вони вбудовуються в шкірні структури і обплітаються волокнами колагену й еластину

Нитки виготовлені з біотехнологічного натурального розчинного волокна, яке використовують для створення шовного матеріалу в кардіо- та нейрохірургії. Вони не спричиняють алергії. Після їх уведення в шкірі починається активний синтез власного генового каркасу, який бере на себе ліфтингову функцію на довгі роки. Крім того, до складу ниток входить особлива речовина — полімолочна кислота, яка потужно стимулює безперервне зволоження шкіри. Таким чином, крім безопераційної підтяжки, пацієнт отримує ефективну ревіталізацію і зволоження шкіри.

Після встановлення ниток утворюється фіброзна тканина, яка в подальшому завадить зробити хірургічну підтяжку. Чи так це?

Трохи правди про фіброз. Будь-яке травматичне, а точніше, ін'єкційне втручання в тканини організму закінчується фіброзом. Це абсолютно закономірний і вже давно доведений гістологічно (дослідження тканин на клітинному рівні) процес. Сучасні дослідження, багаторазово озвучені на міжнародних конгресах про ниткові методики в естетичній медицині, довели, що розчинні нитки з капролактону і полімолочної кислоти (Aptos) стимулюють вироблення якраз тих необхідних різновидів колагену й еластину (будівельні білки дерми), які утримують рухливий каркас у тканинах обличчя, а також збільшують кількість фібробластів дерми, основних клітин молодості.

Установлення ниток — ризикована процедура: мімічні м'язи постійно рухаються, і нитки можуть поламатися. Крім того, якщо поставити їх занадто близько до поверхні, то вони будуть помітними

Річ у тому, що нитки встановлюються не в м'язи або в дерму (це вважається категоричною помилкою), а саме в жирову тканину шкіри — так звані компартменти. Саме завдяки цьому і відбувається перерозподіл обсягів: до прикладу, зі щік — у вилиці. Крім того, нитка створена з доволі гнучкого матеріалу, що запобігає її механічним пошкодженням. Стосовно ж насічок, завдяки яким нитка надійно фіксується в тканинах, то тут ми справді просимо пацієнтів кілька днів дотримуватися спокійного режиму активності розмови, співу, сміху, щоб нитка спокійно імплантувалась і насічки не обірвалися.

Нитки можуть підтягти незначний птоз і ефективні для профілактики старіння. Якщо тканина важка, то жодні нитки її не врятують

Чіткі показання й вибір послідовності в естетичній корекції — це ключові моменти, які визначають, наскільки ефективним і надійним буде лікування. Дійсно, важкі тканини обличчя, характерні для слов'янської зовнішності, можуть не піддаватися нитковому ліфтингу. З такими пацієнтами ми зазвичай проводимо низку підготовчих процедур: руйнуємо жирову тканину за допомогою ліполітичних ін'єкцій, застосовуємо лімфодренажні методики, які знімають патологічну набряклість. Вони облегшують важкі тканини, пом'якшують деформації. Якщо нитки імплантувати після цього, то й ефект буде хорошим.

Ефект від введення ниток триває близько року. Чи не краще зробити пластику, щоб відтермінувати старіння на багато років?

Усі дерматокосметологи і пластичні хірурги добре знають: хірургія забирає те зайве, що призвело до естетичної недосконалості обличчя: горбинку носа, злощасні мішки під очима, вікові зміни тканин обличчя, які призвели до їх надлишку. Хірургія потребує наркозу і тривалого відновлення. Не варто забувати про головне: вона не працює з якістю шкіри. Звісно, я спрямовую пацієнтів до пластичних хірургів, коли розумію, що косметологічними методами з проблемою не впоратися. Проте в розпорядженні косметологів сьогодні такий потужний арсенал інструментів, що без агресивних упливів на організм (загальний наркоз, важкий реабілітаційний період) можна домогтися дуже переконливих результатів, нехай і не таких довгострокових, як у хірургії. Як не як, безін'єкційна ринопластика, видалення другого підборіддя і ліфтинг обличчя у косметологів зараз не менш популярні, ніж збільшення губ.

Щоб ліфтинг-ефект був помітним, доведеться поставити мінімум кілька десятків ниток. Набряк потім зникатиме ще упродовж тижня

Це правда лише щодо процедури з мезонитками. Тредліфтинг нитками з насічками Aptos — зовсім інша історія. Давайте визначимо різницю. Тредліфтинг — метод малоінвазивного (малотравматичного) втручання з підтягнення і відновлення жирових пакетів і шкіри, що з віком опустилися або розтанули. Для такої корекції не потрібно багато ниток: достатньо від 4 до 12 штук. Вони підтягують тканини завдяки мікронасічкам. А набряклість виникає не від ниток, а через знеболювальний коктейль, який вводиться підшкірно. Через кілька днів вона безслідно зникає.

Для ниток є чіткі вікові межі. Чи це так?

Звісно, чим молодший пацієнт, тим краще проходитиме процес відновлення і реабілітації. Але говорити про те, що у методики є вікові показання, буде неправильно. Важливо оцінити стан шкіри. Це можливо лише під час огляду.

Нитки може поставити і дерматокосметолог

Не буду заперечувати той факт, що ниткова імплантологія (установлення ниток) — більш новий і прогресивний метод омолодження обличчя, ніж класичні ін'єкційні процедури. І якщо раніше вона була привілеєм пластичних хірургів, то сьогодні досвідчені дерматокосметологи прекрасно володіють технікою — і досягають чудових результатів. Річ у тому, що в основі методу лежать ті ж самі базові знання анатомії, топографії важливих судинно-нервових пучків і зв'язків, а також практичні навички роботи з канюлями (тупокінцевими голками), якими грамотні дерматокосметологи володіють чудово. Тому — так. Нитки може встановити і дерматокосметолог, головне, щоб він пройшов необхідне навчання і володів практичними навичками такої роботи.

Важливо знати

Потрібно розуміти, що унікальна особливість ниток APTOS — насічки, які "розкриваються" після введення ниток. Саме завдяки ним тканини фіксуються, обсяги перерозподіляються і відновлюються молоді підтягнуті контури. Легкий дискомфорт у відчуттях відбувається саме з цієї причини. Проте вже через 3-5 днів він минає. Наступного дня після процедури пацієнти мають такий добрий вигляд, що можуть не просто йти на роботу і зустрічатися з друзями, але і позувати для фото.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.