VOGUE UA CONFERENCE 2019FASHION & BUSINESS 7 листопада
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Чому кокосова олія небезпечна для здоров'я?

20 липня 2019

Колись проголошений суперфудом, тепер цей продукт прирівнюють до отрути за шкодою для організму. Що ж сталося з кокосовою олією?

Getty

Текст: Lisa Niven-Phillips

Чиста отрута — так професор Гарварду, доктор Карін Міхелс, назвала кокосову олію у своїй лекції з яскравою назвою Coconut Oil and Other Nutritional Errors («Кокосова олія та інші харчові помилки»), яка потрапила в заголовки новин і отримала мільйони переглядів на YouTube. Так, кокосова олія  суперфуд, оголошений Святим Граалем здоров'я, краси і усіляких гараздів, впав з небес на землю та втратив любов споживачів.

Захоплення кокосовою олією через її корисні компоненти і дебати навколо статусу цього суперфуду не нові. Розмови про її чудесні властивості у велнес-ком'юніті почалися за кілька років до повномасштабного буму на кокосову олію, який стався 2015 року. У книжках того періоду, що представили фуд-блогери Deliciously Ella, Амелія Фрір і Мадлен Шоу, описані переваги кокосової олії, а продажі продукту у США виросли на 38,8%, за даними аналітичної компанії Spins. Рецепти, які пропагують її використання у всьому: від спагеті карбонара до смаженої курки, завоювали серця, а мода додавати кокосову олію в каву зародилася на підставі міфу про те, що вона прискорює метаболізм і зміцнює імунну систему. Ось так просто!

"Отруйні" коментарі Міхелс основані на тому, що в кокосовій олії висока частка насичених жирів, які, як відомо, підвищують рівень холестерину і, отже, ризик серцевих захворювань. Міф про те, що ложка суперфуду в день відкладе візити до лікаря, схоже, і справді розвінчаний. «Оскільки кокосова олія підвищує рівень "поганого" холестерину, що є причиною серцево-судинних захворювань, і не має доведених сприятливих ефектів, ми радимо не використовувати її», заявили в Американській кардіологічній асоціації. Британський фонд харчування 2016 року погодився з цим у своєму звіті. «Якщо вам подобається смак кокосової олії, то включайте її в раціон, але не у великій кількості і не часто», йдеться у ньому. «Кокосова олія багата насиченими жирами. Британські і великі міжнародні організації охорони здоров'я підсумували, що існує зв'язок між споживанням насичених жирів, підвищенням рівня холестерину в крові і підвищеним ризиком серцевих захворювань. Це призвело до того, що зараз організації охорони здоров'я по всьому світу радять скорочувати споживання насичених жирів і замінювати їх невеликою кількістю ненасичених жирів».

Шеф-кухарі в усьому світі зітхнули з полегшенням. 2017 року, коли ми говорили про рух за здорове харчування, кухар і телеведуча Джізі Ерскін озвучила, що гурмани відмовляються слідувати повальній моді на вживання кокосової олії. «Найбільше претензій у мене до кокосової олії: люди тикають її буквально всюди,  їм сказали, що вона корисніша від інших», говорить вона. «Якщо я готую італійську страву, то використовую оливкову олію. Кокосова олія в болоньєзі? - Ну ні. Все буде зі смаком кокоса».

Незважаючи на те, що статус кокосової олії як суперфуду похитнувся, його поставила під сумнів чи не кожна організація охорони здоров'я планети,  він все ще, схоже, впливає на нас. Ось чому коментарі Міхелс стали вірусними: коли хтось просто в очі заявляє, що улюблений здоровий продукт насправді некорисний, а до того ж може завдати шкоди, то це вражає значно сильніше, ніж ще один офіційний звіт.

Ясна річ, одержимість кокосовою олією поширилася далеко за межі наших кухонь. Як і у випадку з іншими сумнівними велнес-трендами, тут має сенс звернутися до ресурсу Goop, заснованому Гвінет Пелтроу. Він звеличує переваги кокосової олії в будь-яких проявах від зволожуючого крему для тіла і засобів для зняття макіяжу до інтимного мастила. На Goop також продається набір із «лужною кокосовою олією холодного віджиму» для полоскання рота. Ця техніка, призначена для відбілювання зубів і очистки  ротової порожнини, пережила бум не так давно, а сама Пелтроу згадувала, що кокосові полоскання невід'ємна частина її б'юті-ритуалу, частина її особистого режиму краси. У вихвалянні кокосової олії як геніального б'юті-засобу Goop не самотній: олії присвячена неймовірна кількість колонок.

Як засіб для зняття макіяжу кокосова олія дійсно непогана  як, втім, і всі олії. Але особисто я воліла б використовувати спеціальний продукт на олійній основі. Особливо у випадку з демакіяжем очей абсолютно точно зупинилася б на двофазному засобі. Але я, звичайно, розумію і прихильників кокосової олії: вона коштує дешево, діє швидко, пахне шоколадкою Bounty. В ролі зволожувача я б точно її не вибрала. Можливо, тим, у кого крихітні пори, вона і підійде (у мене є кілька друзів, які її люблять). Але тим, хто схильний до акне, треба забути про неї раз і назавжди. Вона комедогенна, і варто їй потрапити в пори, як витягти її звідти буде тим ще завданням. Є безліч олій, які значно краще впораються з доглядом за шкірою. Щодо використання її в якості олії для тіла, я впевнена: більше користі принесе хороший крем. Та й ціна його не надто різнитиметься з ціною кокосової олії холодного віджиму з позначкою 'virgin, organic, raw'. А щодо застосування її як лубриканта ... Просто забудьте.

За матеріалами vogue.co.uk 

здорове харчування · здоров’я ·

Ще в розділі Б'юті-гід

Популярне