До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому кокосова олія небезпечна для здоров’я?

Колись проголошений суперфудом, тепер цей продукт прирівнюють до отрути за шкодою для організму. Що ж сталося з кокосовою олією?

Getty

Текст: Lisa Niven-Phillips

Чиста отрута — так професорка Гарварду, докторка Карін Міхелс, назвала кокосову олію у своїй лекції з яскравою назвою Coconut Oil and Other Nutritional Errors ("Кокосова олія та інші харчові помилки"), яка потрапила в заголовки новин й отримала мільйони переглядів на YouTube. Так кокосова олія — суперфуд, оголошений Святим Граалем здоров’я, краси й усіляких гараздів, впав з небес на землю та втратив любов споживачів.

Захоплення кокосовою олією через її корисні компоненти й дебати навколо статусу цього суперфуду не нові. Розмови про її надзвичайні властивості у велнес-спільноті почалися за кілька років до повномасштабного буму на кокосову олію, який стався 2015 року. У книжках того періоду, що представили фуд-блогери Deliciously Ella, Амелія Фрір і Мадлен Шоу, описані переваги кокосової олії, а продажі продукту у США виросли на 38,8%, за даними аналітичної компанії Spins. Рецепти, які пропагують її використання в усьому: від спагеті карбонара до смаженої курки, заполонили серця, а мода додавати кокосову олію в каву зародилася на підставі міфу про те, що вона пришвидшує метаболізм і зміцнює імунну систему. Ось так просто.

"Отруйні" коментарі Міхелс ґрунтуються на тому, що в кокосовій олії висока частка насичених жирів, які, як відомо, підвищують рівень холестерину, а отже й ризик серцевих захворювань. Міф про те, що ложка суперфуду на день відкладе візити до лікаря, схоже, й справді розвінчаний. "Оскільки кокосова олія підвищує рівень "поганого" холестерину, що є причиною серцево-судинних захворювань, і не має підтверджених сприятливих ефектів, ми радимо не використовувати її", — заявили в Американській кардіологічній асоціації. Британський фонд харчування 2016 року погодився з цим у своєму звіті. "Якщо вам подобається смак кокосової олії, то додавайте її в раціон, але не у великій кількості й не часто", — ідеться в ньому. "Кокосова олія багата насиченими жирами. Британські й великі міжнародні організації охорони здоров’я підсумували, що існує зв’язок між споживанням насичених жирів, підвищенням рівня холестерину в крові й підвищеним ризиком серцевих захворювань. Це призвело до того, що зараз організації охорони здоров’я в усьому світі радять скорочувати споживання насичених жирів і замінювати їх невеликою кількістю ненасичених жирів".

Шеф-кухарі зітхнули з полегшенням. 2017 року, коли ми говорили про рух за здорове харчування, кухарка й телеведуча Джізі Ерскін озвучила, що гурмани відмовляються йти за модою на вживання кокосової олії. "Найбільше претензій у мене до кокосової олії: люди тикають її буквально всюди, — їм сказали, що вона корисніша від інших", — говорить вона. "Якщо я готую італійську страву, то використовую оливкову олію. Кокосова олія в болоньєзі? — Ну ні. Все буде зі смаком кокоса".

Попри те, що статус кокосової олії як суперфуду похитнувся, — його поставила під сумнів чи не кожна організація охорони здоров’я планети, — він все ще, схоже, впливає на нас. Ось чому коментарі Міхелс стали вірусними: коли хтось просто в очі заявляє, що улюблений здоровий продукт насправді некорисний, а до того ж може завдати шкоди, то це вражає набагато сильніше, ніж ще один офіційний звіт.

Ясна річ, одержимість кокосовою олією поширилася далеко за межі наших кухонь. Як і в разі з іншими сумнівними велнес-трендами, тут має сенс звернутися до ресурсу Goop, який заснувала Гвінет Пелтроу. Він звеличує переваги кокосової олії в будь-яких проявах — від зволожувального крему для тіла й засобів для зняття макіяжу до інтимного мастила. На Goop також продається набір з "лужною кокосовою олією холодного пресування" для полоскання рота. Ця техніка, призначена для вибілювання зубів й очищення ротової порожнини, пережила бум, а сама Пелтроу згадувала, що кокосові полоскання — невіддільна частина її б’юті-ритуалу, частина її особистого режиму краси. У вихвалянні кокосової олії як геніального б’юті-засобу Goop не самотній: олії присвячена неймовірна кількість колонок.

Як засіб для зняття макіяжу кокосова олія справді непогана — як, утім, і всі олії. Але особисто я воліла б використовувати спеціальний продукт на олійній основі. Особливо в разі з демакіяжем очей абсолютно точно зупинилася б на двофазному засобі. Але я, звісно, розумію і прихильників кокосової олії: вона коштує дешево, діє швидко, пахне шоколадкою Bounty. В ролі зволожувача я б точно її не вибрала. Можливо, тим, у кого крихітні пори, вона й підійде (у мене є кілька друзів, які її люблять). Але тим, хто схильний до акне, треба забути про неї раз і назавжди. Вона комедогенна, і варто їй потрапити в пори, як витягти її звідти буде ще тим завданням. Є безліч олій, які набагато краще впораються з доглядом за шкірою. Щодо використання її як олії для тіла, я впевнена: більше користі принесе хороший крем. Та й ціна його не надто різнитиметься від ціни на кокосову олію холодного пресування з позначкою 'virgin, organic, raw'. А щодо застосування її як лубриканта... Просто забудьте.

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.