До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що насправді трапилося з Ліндою Євангелістою

Лінда Євангеліста опублікувала відвертий допис в інстаграмі, де розповіла, що зазнала спотворення після популярної естетичної процедури.

Лінда Євангеліста

Лінда Євангеліста, символ 90-х і одна з найуспішніших моделей за всю історію індустрії, була музою Стівена Мейзела, обличчям 700 обкладинок модних видань і рекламних кампаній таких брендів, як Chanel, Yves Saint Laurent, Calvin Klein. "Менш як за десять тисяч доларів я навіть з ліжка не встану" — ця відома фраза належить саме їй. У 2021 їй виповнилося 55 років — ніщо за мірками сучасного модного світу. Але на відміну від своїх зіркових колег, від Наомі Кемпбелл і Гелени Крістенсен до Сінді Кроуфорд і Крісті Терлінгтон, Лінда в останні роки вела самітницький спосіб життя.

Реклама
Обкладинка британського Vogue (січень, 1990)

А світлини, які робили папараці, щоразу викликали хвилю обговорень у соціальних мережах.

Тільки тепер топмодель знайшла в собі сили розповісти, що сталося в її житті. Лінда Євангеліста написала у своєму інстаграмі, що зазнала спотворень після моделювальної процедури для тіла Zeltiq's CoolSculpting, яка дала результат, діаметрально протилежний обіцяному.

Рідкісне ускладнення, яке відчула Євангеліста, — пише британський Vogue, — це парадоксальна жирова гіперплазія, що є надзвичайно рідкісним побічним ефектом кріоліполізу (технічний термін для CoolSculpting). За словами Джошуа Цайхнера, доктора медицини, директора з питань косметичних і клінічних досліджень у дерматології в госпіталі Маунт Сінай, під час процедури кріоліполізу використовуються низькі температури, щоб назавжди зруйнувати жирові клітини в оброблених зонах і скульптурувати фігуру. Ризик оцінюється в один випадок на 20 000 пацієнтів, у яких розвивається зворотна реакція: жирові клітини несподівано розростаються за два місяці після процедури. "Незрозуміло, чому це відбувається, і ми не можемо передбачити, з ким це станеться", — пояснює Цайхнер. "Поточна теорія полягає в тому, що ріст залишених жирових клітин стимулюється за допомогою неясного механізму". Водночас технологія кріоліполізу, що її розробили гарвардські вчені, дістала схвалення FDA, американського Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів при МОЗ США.

Євангеліста каже, що її не попереджали про цей ризик і що вона "жорстоко спотворена", навіть після двох хірургічних операцій. Що стосується лікування наслідків парадоксальної гіперплазії жирової тканини, то Цайхнер додає: найліпший спосіб — це ще одна процедура щодо зниження жиру, як-от ліпосакція.

Після п’яти років мук Лінда Євангеліста знайшла в собі сили відслонити завісу над тим, що сталося. І збирається звернутися до суду. "З цим судовим процесом я рухаюся вперед, щоб позбутися сорому, і розголошую свою історію. Я втомилася так жити. Я б хотіла виходити з дому з гордо підведеною головою, хоч я більше не така на вигляд, як раніше".

Лінда Євангеліста

У міру росту популярності неінвазивних косметичних процедур зростає й поінформованість про рідкісні побічні ефекти, які можуть виникнути, особливо коли хтось зі знаменитостей виступає з відвертими заявами. "Про цей страшний побічний ефект вперше повідомили у 2014 році (!), — пише Тійна Орасмяе-Медер, — але його заперечували впродовж багатьох років. Пацієнтів переслідували й звинувачували в тому, що вони занадто багато їдять, не виявляють фізичної активності або відповідальності". Тійна наводить посилання на дослідження, у якому повідомляється про побічний ефект кріоліполізу. "Це серйозний побічний ефект, і, навіть якщо він трапляється порівняно рідко, пацієнтів треба інформувати про це, — пише докторка. — Пацієнт має розуміти всі ризики медичного втручання, зокрема й естетичних маніпуляцій!"

Лінду підтримали колеги та інші знаменитості. "Щоб написати ці слова, потрібні були величезна мужність і сила. Скажу відверто: читаючи це, я розплакалася, — пише Гелена Крістенсен у коментарях. — Не тільки тому, що в глибині душі я здогадувалася: ти переживаєш щось глибоко особисте й тривожне, а й тому, що подумала про всі шрами, які життя залишає на всіх нас, — фізичні або емоційні, — і про те, як ми страждаємо, — у тиші й на самоті. Це так важливо й сміливо, коли хтось у безжально чесний спосіб порушує мовчання". Марк Джейкобс написав Лінді: "Спасибі за сміливість і силу".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.