До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

11 порад, як зберегти здоров’я печінки в сезон вечірок

Святковий сезон у самому розпалі, і з огляду на безліч пропущених вечірок торік, багато хто з нас хоча б разочок злегка захопиться алкогольними коктейлями й улюбленими стравами. Ці нескінченні читміли неодмінно позначаться на стані печінки й кишківника, які в натуропатії вважаються основними органами для чудового самопочуття й прекрасного здоров’я. Екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation Анастасія Цибуляк розповідає, як з таким багатством забороненої їжі зберегти здоров’я, увійти в Новий рік 2022 сповненим сил та енергії, зберігши водночас радість від низки свят.

Зволожувати зсередини

У цей непростий період постарайтеся захоплюватися рідинами, що не містять алкоголю: чиста негазована вода, овочеві бульйони, м’ятний і зелений чай. Вони — ваші найкращі друзі в сезон вечірок. Візьміть за правило на Новий рік: не виходити з дому, поки не вип’єте великої склянки води — навіть якщо ви вже стоїте в коктейльній сукні й діамантах біля дверей.

Реклама
Пом’якшити удар

Знайдіть спосіб додати на різдвяні вечірки продукти, які підтримають вашу печінку. Наприклад, дрібно нарізаний артишок, змішаний з оливковою олією до однорідної маси, — фантастично смачний і дуже корисний соус. Також неодмінно спробуйте приготувати простий соус із цвітної капусти зі спеціями й грецьким йогуртом. Замість звичних чипсів і крекерів вибирайте пікантні бісквіти з полби, безглютенове печиво й сирі овочі — селеру, бейбі моркву, огірки та болгарський перець.

Важливість протеїнів

Високоякісні білки у вигляді надзвичайно смачних закусок можна приготувати навіть для найвеселіших вечірок. Такі продукти, як фаршовані яйця, копчений лосось, морепродукти й молюски, мають неймовірно поживну цінність та істотно скорочують кількість калорій і залишаються водночас дуже доречними до свята стравами.

Стежте за цукром

Якщо ви хочете розслабитися й у період свят не відмовлятися від цукру, то стежте за тим, щоб вживати його тільки як десерт — у вигляді тортів, пудингів, штоленів та еклерів. На що вам треба звернути особливу увагу, так це на білий цукор, прихований у звичних продуктах, які досить часто використовуються на кухні для святкового меню: майонез, кетчуп, сальса, всілякі соуси із супермаркету, крекери, ковбаси й сосиски.

Святкуйте без жертв

Насправді можна дозволити собі під час новорічних застіль їсти святкові солодощі й водночас не перевантажувати печінки зайвим цукром і калоріями. Наприклад, желатин багатий на колаген, який чудово заспокоює кишківник і до того ж містить білок, тому спробуйте приготувати желе з червоним апельсином, зернами граната й золотими пластівцями, і подайте його в келиху для мартіні.

Будьте вибіркові

Якомога частіше кажіть "ні" приготованій промисловим способом святковій їжі. За цю відповідь ваша печінка буде вам дуже вдячна. Вживайте в їжу тільки найкращу випічку, приготовлену зі справжнього вершкового масла, вершків і яєць. В ідеалі вибирайте домашні борошняні вироби.

Зробіть перерву

Дотримуйте збалансованішого підходу до харчування в грудні, а не чекайте січня, щоб подбати про відновлення здоров’я. Замість їсти тільки найулюбленіші й непотрібні продукти в грудні, а в січні сідати на суворі дієти, зробіть змішаний раціон на ці два місяці. У міру вживати здорову й непотрібну їжу набагато краще, ніж об’їдатися смаколиками, а потім голодувати.

Влаштовуйте детокс

У дні, коли не маєте ніяких особливих планів і майже не виходите на вулицю, вибирайте корисні продукти, щоб відновити баланс печінки. Приготуйте бульйони з курячих кісток, легкі супи з лемонграсом, овочеві фреші, щоб дати організму відпочити. Не завадить улаштувати кілька вегетаріанських днів упродовж тижня новорічного відпочинку.

Салатні дні

Безумовно, ви можете асоціювати салати лише з теплим літом, але пам’ятайте, що цю страву легко адаптувати до холоднішої зимової погоди — з використанням сезонних інгредієнтів. Ідеальна заправа для салатів у період нескінченних святкових вечірок — оливкова олія холодного пресування extra virgin, багата на корисні фенольні сполуки, які допоможуть підтримати організм у сезон переїдання.

Оцініть п’ять смаків

Більшість святкових страв — солодкі й солоні, але не забувайте про кислі, гіркі та пряні смаки. Вони чудово врівноважують їжу, а також завдяки активації більшої кількості рецепторів допоможуть вам насититися набагато меншою кількістю їжі. Наприклад, ви знали, що гіркий і кислий смаки посилають сигнал вашій печінці, щоб вона збільшила синтез ферментів для якісної детоксикації організму. Кімчі — чудовий продукт, а також використовуйте зелені листові овочі для приготування небанальних салатів.

Яскраві відтінки

Глибокі яскраві пігменти в їжі — прекрасний тонізувальний засіб для печінки. Якщо ваш органайзер переповнений кількістю різдвяних вечірок, то переконайтеся, що на заходах ваша тарілка різнокольорова на вигляд.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.