До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 запитань до гінеколога про жіноче здоров’я

Чи можна носити короткі спідниці взимку, чи треба лікувати ВПЛ, чи шкодять здоров’ю стринги, чи правда, що завжди краще вибирати вітаміни для вагітних? У партнерському матеріалі з Orthomol лікар-практик гінеколог-ендокринологТатьяна Осауленко відповідає на важливі запитання vogue.ua про жіноче здоров’я.

Orthomol Natal

"Тема жіночого здоров’я і правда табуйована, — каже Тетяна Осауленко. — Про статеві питання, міжстатеві стосунки не заведено говорити, не заведено називати статеві органи своїми іменами: замість "пеніс" і "вульва" люди придумують евфемізми: "він", "квіточка" і так далі. У рекламі гігієнічних засобів кров на прокладці — блакитна. Такі особливості нашої культури: все, що прямо або опосередковано стосується сексу, — за ширмою, і обговорювати не комільфо. На щастя, останнім часом світ змінюється дуже швидко".

Реклама

Які обстеження і як часто треба проходити жінці, щоб тримати під контролем власне здоров’я? Які гормони контролювати задля впевненості у власному здоров’ї? Може, є специфічні панелі досліджень, щоб здати — і жити спокійно?

Як гінекологиня я завжди починаю огляд нових пацієнтів з ПАП-тесту (або цитологічного дослідження) — це скринінг раку шийки матка. Проходити його потрібно раз на рік, якщо немає частіших показань. Друге неодмінне обстеження — УЗД молочних залоз, яке треба робити в першій фазі менструального циклу. Після 40 кожен рік-два треба проходити мамографію. У цих двох дослідженнях і полягає онкопрофілактика для жінок.

Крім того, важливо контролювати гормони щитоподібної залози. Це не передбачено якимись протоколами, радше, моя особиста рекомендація. А ще важливо хоча б один раз визначити свій рівень вітаміну D (зазвичай багатьом його бракує) — і підібрати потрібне дозування для додаткового вживання.

Кожній жінці важливо здати загальний аналіз крові й феритин — щоб об’єктивно оцінити запаси заліза в організмі.

Універсальних скринінгових програм, які б дали змогу за допомогою краплі крові зробити аналіз усього організму, немає. Ми намагаємося вибудовувати індивідуальний план обстежень, але базові рекомендації для кожної жінки — те, що зазначено вище.

Раз на два роки можна робити УЗД щитоподібної залози й щорічно контролювати рівень вітаміну D.

Які гормони й у який спосіб впливають на настрій, емоційний фон, лібідо, стан шкіри, апетит?

Гормони — це тема для величезної серії інтерв’ю. Якщо коротко, це головний регулятор всіх процесів в організмі. Гормони — так звані повільні регулятори (за швидку реакцію відповідає нервова система). Це речовини, рецептори до яких має кожна клітина організму, тож увесь він залежить від тих чи інших гормонів.

У жінок це виражено особливо. У першу фазу циклу переважає естроген; у другу — прогестерон. Є гормони, які поліпшують настрій, відповідають за прихильність, призводять до смутку. У жінок організм настільки залежить від гормонів, що з огляду на них можна будувати плани — відпустку, б’юті-процедури тощо.

Є поширений б’юті-міф: якщо людині потрібен вітамінний комплекс для нігтів / волосся, то найкраще вибирати вітаміни для вагітних. Чому так?

Цей міф виник через те, що в нашій культурі вважається: "Усе найкраще — дітям (і вагітним)". Якщо вітаміни рекомендовані вагітним, отже вони протестовані й безпечні. Частка правди в цьому є, але треба розуміти: не завжди те, що потрібно під час вагітності, корисне поза нею. Що стосується вітамінів для вагітних — там завжди дозування вище. Але в них майже ніколи немає вітаміну А, а якщо є, то з меншим дозуванням.

Особисто я прихильниця методу, коли препарати підбирають індивідуально. Замість вітамінних комплексів я б підбирала вітаміни окремо. Наприклад, якщо організму не потрібен йод, то навіщо його вживати? На щастя, вітамінні комплекси прекрасно збалансовані, немає взаємно пригнічувальних вітамінів.

Які вітаміни важливі для жіночого здоров’я загалом і чому особлива роль належить фолієвій кислоті?

Для жіночого здоров’я глобально важливий вітамін D. Деякі фахівці вважають, що це не вітамін, а гормон, тому що рецептори до нього мають усі клітини, він бере участь у величезній кількості реакцій. Вітаміну D бракує майже всім.

Orthomol Natal

Фолієва кислота в репродуктивному віці рекомендована всім жінкам, які живуть статевим життям. Оскільки здебільшого вагітність наступає незаплановано (така статистика), в організмі має бути певний баланс вітамінів і мікроелементів. Всім жінкам, які не виключають вагітності, є сенс вживати вітаміни. Що стосується фолієвої кислоти, то підтверджено, що вона потрібна для формування нервової трубки плода, і її неодмінно вводять до складу всіх вітамінних комплексів для майбутніх мам. Передозування фолієвою кислотою неможливе.

Німецький бренд Orthomol випускає комплекс Orthomol Natal (капсули) для вітамінної підтримки мами й немовляти. Його можна вживати до, під час і після вагітності. У складі Orthomol Natal — мінерали (селен, кальцій, магній, залізо, цинк, мідь, хром, молібден, йод, бета-каротин), корисні бактерії (Lactococcus lactis, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum) і вітаміни C, E, B1, B2, B6, В12, K, D, ніацин, біотин, фолієва й пантотенова кислота, Омега-3.

Orthomol Natal (капсули)

Оскільки в Україні є ендемічний дефіцит йоду й селену, то можна вживати і їх, але тільки в разі, якщо немає протипоказань. Решта — за показаннями й клінічною ситуацією.

Як підстрахувати своє репродуктивне здоров’я на майбутнє?

Правила прості, банальні, але працюють: це сон, достатня активність, відновлення, харчування, позитивний настрій. Репродуктивне здоров’я — це про здоров’я загалом. Унікальних порад немає: все нудно, прозаїчно, але працює. Важливим є те, яку воду ми п’ємо, що ми їмо, як відпочиваємо. Якщо не вкладати в здоров’я, то надалі будуть дисфункції.

Що зараз нового в контрацепції, чи відбулися якісь прориви?

Ми живемо в епоху нанотехнологій та освоєння космосу, але ідеального засобу контрацепції досі немає. Це складний процес, який зазвичай передбачає вплив на жіночий організм. Нині тривають дослідження чоловічої контрацепції, всіляких препаратів. Проблема в тому, що вони знижують тестостерон, а отже й лібідо. Звісно, це не той побічний ефект, з яким захочеться миритися. Але ніяких проривів у контрацепції на сьогодні немає: презервативи, сперміциди, ВМС, КОК (протизаплідні таблетки) — ось і весь арсенал. Ну і найкардинальніший метод — хірургічна стерилізація.

Які щоденні побутові помилки можуть вплинути на жіноче здоров’я?

Надмірна гігієна — це завжди погано. Спринцювання й агресивні мийні засоби (наприклад, дігтяне мило, яке ще не так давно любили застосовувати для інтимної гігієни) можуть дуже погіршити мікрофлору. Найчастіше досить просто води або нейтральних мийних засобів.

Щоденні прокладки — це зло. Часто пацієнтки звертаються зі скаргами на виділення. Варто їм відмовитися від прокладок (щоправда, доведеться пережити складний перехідний період), як усе налагоджується. Прокладки ускладнюють циркуляцію повітря в зоні промежини. Може утворюватися парниковий ефект, підвищується місцева температура, страждає нормальна флора — і починає розвиватися патологічна.

Ще один момент — це синтетична білизна. Я не проти стрингів — якщо вони не створюють відчуття дискомфорту, — але білизна має бути бавовняна або з натурального шовку. Мереживо й синтетика найчастіше знижують доступ свіжого повітря. Це порушує мікрофлору й спричинює дискомфорт. Ще одна порада — не носити тісну білизну й джинсів. Оверсайз — це круто, а все, що перетискує й впивається — шкодить здоров’ю, оскільки порушує місцевий кровообіг.

Вважається, що коротка спідниця взимку, як і мокрий купальник влітку, призводять до запалень. Переохолоджуватися зайвий раз дійсно не треба — тут є ризик заробити цистит. Після переохолодження швидше реалізується вірусна інфекція, оскільки імунітет організму загалом знижується. Єдина шкода від мокрого купальника — ускладнена циркуляція повітря. Якщо ви не відчуваєте дискомфорту, то й не перевдягайтеся: запалення придатків не буде.

Епіляція безпечна: єдине, для домашнього гоління я раджу щоразу використовувати новий станок. Що стосується лазерної епіляції, то її треба робити у фахових майстрів на якісному обладнанні. Віск і шугаринг — теж чудові варіанти, але в надійних руках. Якщо агресивно взаємодіяти із зовнішніми статевими органами, можуть бути мікротравми — і дискомфорт.

За яких симптомів варто бігти до лікаря, а не думати: "Мені здалося, саме пройде?".

Головний симптом — гострий або будь-який виражений біль. Зміни характеру виділень, що спричинюють дискомфорт. Зміна запаху виділень. У цих випадках з візитом до лікаря не можна зволікати. До гострих ситуацій також належить занадто сильна кровотеча під час менструації або будь-яка — поза нею.

Все інше — порушення циклу, стомлюваність, втома, випадання волосся, погіршення шкіри — це менш тривожні симптоми. Але в такому разі теж бажано відвідати лікаря. Загалом будь-яка симптоматика — втома, стомлюваність, рясні виділення — привід звернутися до лікаря. На жаль, жінки схильні ігнорувати симптоми, терпіти й долати.

Які зараз найпоширеніші проблеми, з якими звертаються жінки?

Це зайва вага, випадання волосся, проблеми зі шкірою. Але порушення циклу — одна з найчастіших проблем: адже цикл залежить від безлічі чинників: рівень стресу, соціальні зобов’язання, несприятливі впливи зовнішнього середовища. Ще одна група проблем: виділення, запалення, дискомфорт, проблеми із шийкою матки й ВПЛ.

Що ви думаєте про лікування вірусу папіломи людини?

Досі є лікарі, які вважають, що ВПЛ треба лікувати. Я до них не належу. ВПЛ або минає безслідно (у 80% випадків) — або ні. Треба спостерігати — і сподіватися, що реалізації інфекції не відбудеться. Профілактика раку шийки матки, яку провокує ВПЛ, полягає в такому: регулярні огляди, цитологічні дослідження й кольпоскопія (під мікроскопом).

Якщо жінка регулярно ходить до лікаря, то будь-які зміни буде помітно на початковому етапі й проліковано вчасно. Тому важливо ходити на профогляди до гінеколога.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.