Рецепт для літнього обіду: жовтий гаспачо з соленими цитринами

Надзвичайно швидка і смачна освіжна літня страва. І окремий вид задоволення — купувати на базарі стиглі, насичені сонцем томати дня неї.

Інгредієнти

Приготування

Для цієї страви нам потрібна заготівля — солені лимони, які я завжди маю у холодильнику та додаю до різних страв.

Кажуть, що перші лимони, які колись давно спробували українці, були завезені саме соленими, адже долали сюди дуже довгий шлях і привезти їй свіжими, як зараз, не було можливості. Зробити їх вдома дуже легко, адже потрібні лише сіль та лимони.

Лимони краще брати тонкошкірі, а сіль — з розрахунку 70 г солі на 1 кг лимонів.

Робимо на лимонах розрізи, ніби краючи їх скибочками та не дорізаючи до кінця.

Далі розкриваємо пелюстки лимона та засипаємо туди сіль, складаємо в банку, що герметично закривається, і трішки придушуємо, щоб пустили сік, якщо сіль залишилась, засипаємо її в банку, закриваємо та лишаємо мінімум на місяць.


Ставимо окріп та починаємо бланшувати томати. Це дуже просто: потрібно зробити надріз на шкірці хрестиком та на 1-2 хвилини занурити в окріп, обережно виймаємо і перекладаємо в холодну воду.

Далі ніжно роздягаємо томат.

Вирізаємо з томата хвостик та нарізаємо будь-якими невеликими шматочками.

Чистимо та нарізаємо перець, шалот та часник.

Огірок чистимо від шкірки та зернят і також нарізаємо.

Один солений лимон розрізаємо на скибочки та відділяємо м'якоть від шкіри, м'якоть відправляємо до овочевої суміші, а шкірку нарізаємо дрібним кубиком.

Додаємо в нашу овочеву суміш сіль та оливкову олію та ретельно перемішуємо, пересипаємо у блендер, додаємо пластівці чилі перцю та перебиваємо до однорідності.

При подачі викладаємо зверху нарізану шкірку соленого лимона, прикрашаємо цибулею шніт та оливковою олією. Смачного!

Фото: Дмитро Бахта

Популярне на VOGUE