Нещодавно прочитала, що здоровій людині на день можна зʼїсти від 3 до 5 мандаринів, — каже зіркова візажистка, гастроентузіастка, foodie Наталія Стрільчук. — Ну скажу я вам, це якось не серйозно. Навіщо взагалі їх рахувати протягом свят".
Пропоную оголосити мандариновий безліміт цього року! І їсти їх не тільки не рахуючи, а ще й пекти з ними десерти. Цим рецептом зі мною колись поділилась подруга Настя, за що їй велике дякую. Тепер щороку цей кекс — на моєму столі. А ще він має дуже символічне значення у фільмі "Таємне життя Волтера Мітті". Кекс — не просто десерт у фільмі, а важливий елемент, який демонструє, як у простих речах може приховуватися щось значуще. Його поява нагадує Уолтеру про сімейні цінності, зв’язок із матір’ю та важливість не втрачати себе серед життєвих негараздів. Хто давно не дивився, пропоную переглянути, дуже симпатичне кіно. І тізер до кексу не поганий вийшов, правда?
Тож пропоную починати.
Для тіста нам знадобиться
- борошно 300 г
- сіль — 1/2 чайної ложки
- розпушувач — 1/2 столової ложки
- сода — 1/2 столової ложки
- вершкове масло — 230 г
- цукор — 325 г
- 4 великих яйця
- мандариновий фреш — 1/2 стакану
- цедра трьох мандаринів
- кефір — 3/4 стакана
Приготування
Почнемо з тіста. Перекладаємо у велику миску мʼяке вершкове масло.
Додаємо цукор
та знову збиваємо.
По одному додаємо до суміші яйця, щоразу гарно перемішуючи.
За цим додаємо мандариновий фреш та цедру.
Вимішуємо до однорідності.
В окремій мисці поєднуємо просіяне борошно, ваніль, сіль, розпушувач та соду.
Порційно додаємо до нашої основної суміші, гарно вимішуючи.
На завершення додаємо кефір.
Тісто готове.
Форму для запікання гарно змащуємо вершковим маслом
Виливаємо тісто.
Та відправляємо в духовку за температури 180 градусів на 40–60 хв. Готовність перевіряємо сірничком, кекс не має прилипати.
А поки він готується зробимо заливку. Для цього нам знадобиться.
- цукрова пудра —150 г
- цедра 3 мандаринів
- мандариновий фреш — 50 мл
До цукрової пудри додамо цедру.
Заливаємо фреш та все перемішуємо до повного розчинення.
А якщо вам ще досі мало мандаринів, карамелізуємо ще парочку для прикраси. Для цього нарізаємо 3-4 мандарина скибочками по 5 мм, і один половинками. Бланшуємо їх одну хв і одразу перекладаємо їх у ємність з льодом.
У глибокій сковорідці робимо суміш з одного стакана води і двох стаканів цукру.
Коли цукор повністю розчиниться, викладаємо туди однорідним шаром охолоджені шматочки мандаринів.
Робимо маленький вогонь та лишаємо карамелізуватися на 1,5 години. Раз на пів години перевертаємо. Після готовності викладаємо їх на решітку, щоб стекла зайва карамель, а мандарини охололи
Дістаємо кекс.
Даємо йому трішки відпочити та виймаємо на святкову тарілку. Заливаємо кекс.
Прикрашаємо карамелізованими мандаринами.
Посипаємо цукровою пудрою
Відрізаємо собі шматок, а краще — одразу два, щоб двічі не вставати.
Фото: Дмитро Бахта