Баскський чізкейк – негласна пам'ятка іспанського містечка Сан-Себастьян (який, до речі, є світовим гастрономічним феноменом, – тут найбільша в світі концентрація мішленівських ресторанів на одиницю площі). Сотні тисяч туристів приїздять сюди не лише занурюватися в архітектуру та історію країни Басків, а й ласувати неперевершеним десертом. Розповідаємо, як готувати баскський чізкейк так, щоб він вийшов з першого разу.
Баскський чізкейк – це суцільне божевілля, яке, втім, почалося якихось 30 років тому. В барі La Viña (Ла Вінья) в Сан-Себастьяні цей десерт готують з 90-х. Сантьяго Рів"єра Хіменез успадкував сімейний бар і вирішив поєднати два легендарних смаки: один – традиційний американський чіз-кейк, інший – традиційний баскський сирний пиріг (tarta de queso). Він почав випікати свій чізкейк за високої темпертури так, щоб пиріг утворював обпалену скоринку, а в середині залишався кремовим. На початку 90-х юнак продавав 1-2 чізкейки на день. Сьогодні в La Vina з'їжджаються звідусіль, щоб скуштувати знаменитий десерт, – тут продають більше ста пирогів на день. А після того, як The New York Times назвав баскський чізкейк смаком 2021 року, в La Viña готують його і на винос.
Отже, The New York Times обрала баскський обпалений чізкейк без пісочної основи "Смаком року" в 2021, і з тих пір цей десерт можна знайти по всьому світові, від Сингапура до Лондону.
Декілька різновидностей десерту подають в Хмельницькому, в Цукерні Потоцьких.
Звісно, еталонний смак десерту надає спеціальний баскський сир, характерний для регіону Країни Басків, – він солонуватий. Втім, поєднання крем-сиру Philadelphia та солі теж чудово працює.
Інгредієнти (на 4 порції):
Всі інгредієнти мають бути кімнтної температури.
2 упаковки сиру "Філадельфія" по 175 г кожна
100 г цукру
Дрібка ванілі
Дрібка солі
2 яйця
10 г крохмалю
200 г вершків 33%
Важливо. Якщо потрібно приготувати більший чізкейк, кількість інгредієнтів можна пропорційно збільшувати, одночасно збільшуючи форму та час випікання. В домашніх умовах максимальна кількість сиру в цьому рецепті – 1 кг. Більша кількість може не пропектися.
Приготування
Розігріти духовку до 250 градусів.
Форму для випічки викласти пергаментом, щоб края стирчали
Сир змішати з цукром, сіллю та ваніллю.
Додати яйця, крохмаль, вершки.
Все гарно розмішати на низьких обертах міксеру.
Вилити суміш в застелену пергаментом форму.
Випікати 20-30 хвилин. Верх чізкейку має бути чорним, обугленим, а середина залишатиметься "живою".
Буде здаватися, що все пропало, що він згорів, але залишився сирим в середині. Втім, так і треба. Потрібно дістати чізкейк з духовки і дати йому охолонути.