Я зробила процедуру для обличчя зі спермою лосося — і повторила би цей досвід

Кім Кардаш'ян нанесла сперму лосося на обличчя, ну і я нанесла сперму лосося на обличчя, пише Taryn Brooke про найрезонанснішу процедуру краси. Вона детально розповідає про свій досвід для Allure

Фото: архів VOGUE

Кім і справді вводили сперму лосося в обличчя — ін’єкційно. Тоді як у моєму випадку її вводили місцево — під час сеансу мікроголкової терапії. Адже такі ін’єкції в шкіру не схвалені FDA — управлінням контролю за якістю продуктів та послуг США — можливо, Кардаш'ян проходила процедуру за межами країни.

Ще до того, як до стався резонанс, популярність процедур із залученням такого інгредієнта як сперма лосося, зростала. Не поспішайте з відразою закривати цей матеріал: можу засвідчити, що після того, як я спробувала дію сперми лосося на собі, процедура більше не здається мені чимось огидним чи дивним.

Тренд походить з Південної Кореї, яка на світлові роки випереджає решту планети в догляді за шкірою, і використання сперми лосося в естетичній косметології — яскравий тому приклад. Відомо, що засоби для догляду за обличчям зі спермою лосося зволожують, покращують еластичність шкіри, надають гладкості та юного вигляду, каже Денді Енгельман, доктор медичних наук, сертифікований дерматолог із Нью-Йорка.

З цієї причини догляд за обличчям зі спермою лосося полягає не просто в нанесенні на обличчя органічної нефільтрованої сировини, — під час лікування використовується полінуклеотид PDRN, який добувають з молок риб сімейства лососевих. Коли матеріал збирають і готують для використання в косметології, необхідно максимально його очистити від усього, що може викликати імунну реакцію, — каже Дженніфер Левін, докторка медичних наук, сертифікована пластична хірургиня із Нью-Йорка.

Варто зазначити, що наразі вкрай недостатньо інформації, яким саме чином отримують матеріал та чи застосовуються при цьому етичні методи. Раніше цього року PETA опублікувала заклик, закликаючи людей "залишити лосося в морі та робити процедури краси без жорстокості". Щойно сперма лосося буде схвалена FDA для ін’єкцій краси, про ці методи ми зможемо дізнатися більше.

Полінуклеотиди PDRN вважаються біостимулятором, тобто сприяють відновленню тканин і посилюють вироблення колагену. "PDRN запускає природні механізми відновлення шкіри, що призводить до покращення еластичності, зволоження та загального покращення її текстури", — каже доктор Енгельман.

Дія PDRN настільки потужна, що за межами США полінуклеотиди використовують для ін’єкцій як "альтернативу філлерам", — каже Даніель Белкін, доктор медичних наук з Нью-Йорка. "Кілька європейських та азійських лікарів, з якими я спілкувався, сказали, що більше не використовують філлери, — натомість обирають полінуклеотиди, — каже він. — Існують дослідження, де порівнювали дію філлеру на основі гіалуронової кислоти в зоні під очима з дією полінуклеотидів та виявили, що вони діють дуже подібно, за винятком того, що полінуклеотиди покращують структуру шкіри".

Попри те що PDRN не настільки ефективні при місцевому застосуванні, все одно можна отримати переваги інгредієнту, поєднуючи його застосування з мікронідлінгом, який працює як мікротравма і змушує шкіру відновлювати свої структурні білки, — пояснює доктор Белкін. Мікронідлінг — це мікроголкова терапія, яку роблять пристроєм, який ззовні нагадує велику ручку, усіяну крихітними голками, що проникають в шкіру завглибшки від 0,25 до 2,5 мм. В оброблюваній ділянці шкіри вони створюють мікроканали.

Як роблять процедуру

Щоб зробити процедуру для обличчя зі спермою лосося, я вирушила до Nicole Frontera Beauty, медичного центру в Квінсі, штат Нью-Йорк. Для процедури косметологиня використовувала NucleoSkin на основі сперми лосося (препарат також доступний під багатьма іншими торговими марками, зокрема Rejuran і Nucleofill)

Як це зазвичай буває під час мікронідлінгу, спочатку мені на обличчя нанесли знеболювальний крем, який залишили на 15 хвилин. Після цього крем видалили, обличчя дезінфікували, щоб забезпечити стерильне середовище для мікроголок.

Працюючи поступово, косметологиня почала з моїх щік, вбиваючи мікроголки в шкіру (замість того, щоб обертати його обережними круговими рухами, як зазвичай), щоб забезпечити ще глибше проникнення. Препарат на основі сперми лосося містився в самому пристрої для мікронідлінгу. Згодом косметологиня продовжила працювати з лівою щокою, підборіддям та лобом.

Коли вона обробила все обличчя, то нанесла ще один шар препарату, щоб посилити ефект. Його треба було залишити на шкірі принаймні ще на чотири години. Загалом пішло десь 3 "кубіки" препарату на основі сперми лосося.

Зазвичай відразу після сеансу мікронідлінгу моя шкіра виглядає трохи закривавленою та рихлою; однак цього разу обличчя не здавалося подразненим. Чи може бути справа в препараті? Можливо: дослідження показали, що полінуклеотиди зі спермі лосося мають протизапальні властивості та допомагають загоєнню. Приблизно через дві години після процедури моя шкіра трішки почервоніла, але повернулася до звичайного кольору приблизно за годину. (Це типово — помічати відстрочене подразнення після мікронідлінгу, каже докторка Левін.)

Того вечора я вмилася м’яким засобом і нанесла зволожувальний крем із великим вмістом керамідів, щоб запобігти подальшому подразненню. Наступного дня я помітила, що шкіра стала набагато більш гладкою, пружною та з рівнішим тоном, ніж напередодні. Протягом наступних трьох днів я уникала будь-яких активів у догляді, зокрема ретинол і AHA-кислоти, щоб запобігти подразненню.

Скільки коштує догляд за обличчям зі спермою лосося?

Залежно від локації та зірковості лікаря, процедури із застосуванням препаратів на основі сперми лосося коштують у США від 500 до 800 доларів за процедуру.

Дженніфер Левін рекомендує пройти три-чотири процедури курсом, з інтервалом в місяць, щоб відчути максимальний ефект.

Які побічні ефекти сперми лосося для обличчя?

Хоча деякі дослідження показали, що PDRN може бути ефективним у загоєнні ран і регенерації клітин, ці сироватки сперми лосося не схвалені FDA для внутрішньошкірного введення, що означає, що безпека все ще залишається проблемою. Левін каже, що алергічна реакція або запалення можуть бути серйозним побічним ефектом лікування. "Цей напрямок регенеративної медицини швидко розширюється, і це сфера інтересів. Проте вказівок або контролю якості продукту дуже мало, — каже вона. — Хоча теоретично це гарна ідея, практикою напрацьовано замало даних, щоб гарантувати безпеку та ефективність цих продуктів". Тому, як завжди, покупець уважний.

Результати

Протягом тижня після лікування шкіра все ще мала гладкий, зволожений та пружний вигляд. А ще — по-справжньому сяяла. Я б навіть сказала, що процедура підсилила дію моїх звичних засобів у догляді за шкірою, якими я користуюся щодня; вони набагато краще вбираються. Я дуже задоволена.

Але маю сказати, що я отримувала схожі або навіть кращі результати і від інших процедур — наприклад, HydraFacial або хімічних пілінгів, які після загоєння залишали мене з відчуттям сяйливої "скляної шкіри". PRP зі збагаченою тромбоцитами плазмою теж мала подібний ефект, а нещодавно я спробувала Skinvive, схвалений FDA, — і теж помітила ефект наповненої, пружної шкіри.

Звісно, я не проходила повного курсу процедур зі спермою лосося, але вважаю, що на ринку є й ідентичні, якщо не кращі, варіанти. Як людина, що залюбки пробує нові й інноваційні методики, я рада, що спробувала і цю. Наступного разу, коли буду подорожувати за межами США, можливо, наважусь і на ін’єкції.

Текст: Taryn Brooke
За матеріалами allure.com

Популярне на VOGUE