Нове божевілля TikTok: чому всі натирають обличчя часником?

Чому всі в тіктоку натирають обличчя часником?

Якщо задати в тікток-пошуку "Сирий часник від акне" просто зараз, можна зустріти десятки дописів із зображенням людей з акне, які або жують зубчики часнику, або обережно протирають ними запалені елементи на шкірі. Але чи є правда в твердженнях користувачів, ніби часник має магічні здібності у подоланні акне? — відповідають експерти Vogue: Кетакі Бхате, консультант-дерматолог Self London; сертифікована дерматологиня, лікарка Шерін Ідріс; дієтологиня, засновниця бренду мікробіотичних добавок для здоров’я кішківника epetōm Емілі Інгліш.

Хоча всі троє експертів і розуміють, яким звабливим може здаватися "просте домашнє рішення" для подолання поширених дерматологічних проблем, вони одностайні: натирати шкіру часником — відверто провальна ідея. Це може спричинити подразнення або навіть хімічні опіки, які можуть залишити постзапальні сліди, — пояснює д-р Бхате.

Шерін Ідріс категорична: місцеве нанесення часнику на шкіру не може позбавити від висипів. "Більшість відео в Інтернеті, де люди використовують часник для "лікування" акне, зображують тих, хто бореться з гормональними висипами, — продовжує вона. — Гормональне акне, на відміну від інших його типів, найчастіше потребує медикаментозного лікування. Дуже важливо лікувати першопричину, щоб звести до мінімуму побічні ефекти — наприклад, стійкі рубці".

Які ж засоби слід використовувати?

Бхате підкреслює, що оптимальний план лікування має розробляти дерматолог відповідно до конкретних потреб та показань. "Шкіра в усіх різна, тому узагальнені підходи не працюють, — зазначає вона. — Загалом я рекомендую некомедогенні засоби (вони не провокують нових висипань), і лаконічний протокол догляду, оскільки кілька продуктів одночасно може призвести до подразнення".

Подушечки з кислотами для відновлення шкіри Flawless pads, Instytutum

Ідріс додає, що відлущувальні BHA кислоти, зокрема саліцилова, допомагають очистити пори від надлишків шкірного сала (це мінімізує подальші висипання), а такі інгредієнти, як пероксид бензоїлу, допомагають зменшити бактеріальне навантаження на шкіру.

Ультраконцентрована сироватка Effaclar з ефектом пілінгу, La Roche-Posay

Ретинол і ретиналь також чудово допомагають регулювати обмін клітин.

Crystal Retinal 10, Medik8

Нарешті, гідроколоїдні пластирі можуть бути крайнім заходом, якщо у вас є великий свіжий прищ, якого хочеться позбутися якнайшвидше".

Патчі проти висипань Trouble Spot Patch, LaLa Recipe

Хоча протирати шкіру часником категорично заборонено, додавати часник до здорового збалансованого раціону — чудова ідея, за умови, якщо ви не маєте алергії чи чутливості. "Часник є чудовим джерелом вітамінів С і В6, марганцю та селену, — розповідає Інгліш. — Крім того, часник містить сполуки сірки, як-от аліцин, які мають антиоксидантні, протизапальні та протимікробні властивості".

Що ще слід їсти, окрім часнику, для здоров’я шкіри? Інгліш рекомендує людям, які страждають від акне, дотримуватися низькоглікемічної дієти, багатої на антиоксиданти, Омега-3 (жирна риба та волоські горіхи); пробіотики (кефір, квашена капуста, кімчі) та цинк (зокрема насіння гарбуза і кіноа).

Текст: Ranyechi Udemezue
За матеріалами vogue.co.uk

Популярне на VOGUE