Сергій Жадан випустить нову збірку оповідань "Арабески"

У видавництві Meridian Czernowitz у вересні виходить збірка оповідань Сергія Жадана "Арабески". У книгу увійшло 12 нових оповідань письменника — "історій людей із різним минулим, зруйнованим сьогоденням і невідомим майбутнім". На обкладинці, а також всередині книжки використані ілюстрації самого Сергія Жадана.

Назва "Арабески" відсилає до новели Миколи Хвильового, виданої у Харкові в 1927 році. "Століття тому "Арабески" Миколи Хвильового поклали початок формуванню міського тексту Харкова. Українського Харкова, — зазначає літературознавець, редактор книги Олександр Бойченко. — Нехай і на численних контрастах із Хвильовим, але "Арабески" Сергія Жа­дана якраз є свідченням того, що текст цей не обривається, а навпа­ки — триває, продовжує ткатися і дозволяє без надмірного переляку вдивлятися в наступні сто років".

Усі оповідання написані під час повномасштабної війни. Ось як описує їх сам автор: "Ми, — каже Жадан, — покладаємося на пам’ять, аби залишатися собою, ми зживаємося з новим досвідом, аби приймати це життя, ми не відмов­ляємося від ілюзій, оскільки впевнені у власній ніжності й запеклості. Про цей час говоритимуть як про час великої жорстокості і великої сердечності. Цей час пізнаватиметься за голосами людей, які не бо­яться свідчити і звинувачувати, а також дякувати й освідчуватись".

Нагадамо, що навесні 49-річний поет, прозаїк і волонтер Сергій Жадан доєднався до 13-ї бригади Національної гвардії України "Хартія". Частина коштів з кожного проданого примірника збірки "Арабески" видавництво перераховує на потреби "Хартії".

Популярне на VOGUE