Що потрібно знати про новий фільм "Квір" Лукі Гуаданьїно

Один з найочікуваніших фільмів Венеційського кінофестивалю, що розпочнеться вже 28 серпня – це "Квір" Лукі Гуаданьїно. Головну роль у картині зіграв Деніел Крейг, і це перша співпраця актора, відомого за образом Джеймса Бонда, з італійським режисером. Розповідаємо про фільм найцікавіше.

image
Деніел Крейг

У картині "Квір" Гуаданьїно звертається до творчості одного з ключових американських авторів другої половини 20 століття Вільяма С. Берроуза — скандального представника покоління "бітників", друга Джека Керуака та Аллена Ґінзберґа, автора гучних романів "Наркота", "Голий ланч", відомого своїм відвертими, гостросоціальними, частково автобіографічними текстами (зокрема, роман "Наркота" написано про досвід Берроуза вживання наркотиків, під дією яких він у 1951 році в Мексиці випадково вбив свою дружину). "Квір" — роман, написаний 1953 року та опублікований 1985-го, в якому автор описує пригоди військовослужбовця американського флоту Лі, який втікає з Нового Орлеану, де його переслідують наркоторговці, до Мексики, де закохується в молодшого за себе студента.

"Квір" розповідає про Вільяма Лі (Деніел Крейг), якому зараз близько 40-х і який живе в Мехіко в 1940-х роках. Сюжет побудований таким чином, що герой згадує своє минуле життя в Нью-Мехіко серед американських студентів коледжів, емігрантів і барменів, які заробляють на життя випадковими підробітками. Зрештою Лі закохується у молодого студента на ім’я Юджин Аллертон. У своїх щоденниках Бероуз писав, що персонаж Лі засновано на особі Адельберта Льюїса Маркера, військовослужбовця-ветерана з Джексонвіля, з яким Берроуз познайомився під час своєї подорожі в Мехіко. Той надихнув письменника на створення цієї книги.

Для Лукі Гуаданьїно це особлива робота: він вперше прочитав роман Берроуза в 17 років і з того часу мріяв екранізувати "Квір", який сильно його вразив. Ґуаданьїно описує "Квір" як свій найбільш особистий фільм і данину поваги стрічкам режисерського дуету Пауелла та Прессбургера, зокрема "Червоним черевикам" (1948), порівнюючи зокрема відверті еротичні сцени у своєму фільму та у "Червоних черевичках".

Кадр з фільму "Квір"

Для Деніела Крейга це перша робота з Гуаданьїно, відомим своїм авторським, чуттєвим, естетичним режисерським стилем. У кіноспільноті ця колаборацію сприймають дуже натхненно та вже передбачають, що з "Квір" Деніел Крейг здобуде номінацію на "Оскар". Так, художній директор Венеціанського кінофестивалю Альберто Барбера у коментарі Variety зазначив, що Крейг з цією яскравою роботою ймовірно потрапить у номінації "Найкращий актор" Венеційського фестивалю.

"Той факт, що Деніел Крейг знявся у дуже відвертих еротичних сценах, є ознакою великої мужності в епоху, коли такі сцени вже ще критикує та не сприймає значна частина аудиторії", — сказав Барбера. "Цього року у Венеції буде як мінімум два найяскравіших акторських перформанси це Деніел Крейг у "Queer" і Хоакін Фенікс у "Джокері 2", які змагатимуться за приз у номінації "найкраща чоловіча роль". Партнером Крейга у фільмі став 30-річний американський актор Дрю Старкі, зірка серіалу Нетфлікс "Зовнішні мілини".

Дрю Старкі

Відомо, що для нового фільму Гуаданьїно возз’єднався з дизайнером і костюмером стрічки "Суперники" Джонатаном Андерсоном, тож нас очікує справжнє занурення в естетику 40-х років. "Це одна з моїх улюблених книг, — розповідає Джонатан Андерсен. — І у фільмі є все — Мексика, багато наркотиків і Деніел Крейг. Звучить дуже непристойно".

Венеційський кінофестиваль відбудеться з 28 серпня по 7 вересня

Популярне на VOGUE