Що потрібно знати про фільм "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" з Анею Тейлор-Джой

На Каннському кінофестивалі відбулася одна з найгучніших та наймасштабніших прем'єр — "Фуріоза: Шалений Макс. Сага", що є приквелом до фільму "Шалений Макс. Дорога гніву" 2015 року. Роль сміливої Фуріози на цей раз втілює молода зірка Голлівуду Аня Тейлор-Джой.

15 травня глядачі Каннського кінофестивалю зустріли фільм 7-хвилинними оваціями — зокрема на адресу виконавців головних ролей Ані Тейлор-Джой та Кріса Гемсворта. "Ми дуже старанно працювали над цим фільмом, і було цікаво подивитися на вашу реакцію, — коротко сказав режисер Джордж Міллер під час прем’єри. — "Дякуємо, що прийняли нас".

Кріс Гемсворт, Аня Тейлор-Джой та Джордж Міллер на фотоколі в Каннах

"Фуріоза: Шалений Макс. Сага" є приквелом до фільму "Шалений Макс. Дорога гніву", який вийшов у 2015 році. Бурхлива постапокаліптична епопея Джорджа Міллера була рідкісним фільмом — блокбастер, який заробив майже 400 мільйонів доларів у прокаті і отримав шість "Оскарів" із десяти номінацій. У фільмі є ще одна важлива і чудова річ: хоча у назву винесено ім’я воїна Шаленого Макса (Том Гарді), упродовж історії він зрештою відходить на другий план, а на перший виходять відважні жінки, з якими він подорожує, дружини жахливого Безсмертного Джо, яких грають Розі Гантінгтон-Вайтлі, Зої Кравіц, Райлі Кіо, Еббі Лі та Кортні Ітон, але особливо люта Шарліз Терон, їхня захисниця.

"Фуріоза: Шалений Макс. Сага"

Дія нового фільму розгортається в постапокаліптичному світі напередодні подій "Дороги гніву". Роль сміливої Фуріози грає 28-річна Аня Тейлор-Джой, зірка фільмів "Емма" та "Відьма" і серіалу Netflix "Ферзевий гамбіт", замінивши Шарліз Терон. "Фуріоза: Шалений Макс. Сага" занурює нас у минуле головної героїні, розповідаючи про травму, яку пережила дівчина в дитинстві — і яка зрештою зробила її так само сильною, як і жорсткою. На початку фільму молоду Фуріозу викрадає та ув'язнює група бандитів на чолі з воєначальником Дементусом (Кріс Гемсворт). Ми зустрічаємо юну Фуріозу, яка зриває яблуко з дерева у своєму будинку в едемському лісі. Вона живе серед любові та гармонії, перш ніж її викрадає банда. Її мати (Чарлі Фрейзер) кидається навздогін, але їй не вдається наспіти бандитів, тож мати і донька розлучаються назавжди, і ця сцена одна з найчутливіших у фільмі.

Орда байкерів на чолі з Дементусом тепер вважає Фуріозу своєю власністю. Поки тривають криваві війни між Дементусом та Несмертелом Джо, дівчина намагається вижити. Віднині головна мета її життя — повернутися додому. Знаходячись в Цитаделі, вона планує свою помсту та шлях назад додому, у той час як Дементус і Несмертел Джо борються за контроль над Цитаделлю. Тоді ж з’являється інша людина: задумливий Преторіанець Джек (Том Берк), який пізніше запропонує дівчині допомогу, залишиться в Цитаделі та підніметься кар’єрними сходами.

"Фуріоза: Шалений Макс. Сага"

Їхній роман, що повільно розгорається, змушує Фуріозу сісти на пасажирське сидіння — часто буквально, тобто опинитися в певний момент на другорядних позиціях. Під час перегляду є відчуття, що фільм не цілком довіряє своїй героїні самостійно утримувати увагу глядачів. Водночас Тейлор-Джой, яка була чудовою в усьому, у чому вона з’являлася протягом останнього десятиліття — від мінісеріалу "Ферзевий гамбіт" 2020 року до фільму жахів "Меню" (2022), привносить стоїчну лютість у характер персонажки, але їй не приділяється достатньо уваги, і в результаті Фуріоза видається загадковою і недорозкритою героїнею, адже ми дізнаємось про неї не так і багато нового.

Напередодні прем'єри критики писали, що Аня Тейлор-Джой — далеко не очевидний вибір на роль Фуріози, адже зірка артхаусного та інді-кіно ніколи не знімалася в блокбастерах такого масштабу. За словами режисера Джорджа Міллера, акторка вперше привернула його увагу у фільмі Едгара Райта "Остання ніч у Сохо" 2021 року. Міллер каже, що вона захопила його своєю рішучістю та водночас космічною, холодною відстороненістю, що зокрема характерно для Фуріози. А той факт, що вона професійно займалася балетом та водить мотоцикли, запевнив його, що молода зірка впорається зі складною роллю.

Аня Тейлор-Джой на фотоколі в Каннах

Аня Тейлор-Джой розповіла Deadline, що Фуріоза — одна з емоційно найскладніших ролей, що вона грала: "Через те, наскільки важким був графік знімань, я дуже часто була одна, бо поруч не було ні родини, ні друзів. І так вийшло, що персонаж Фуріози дуже сильно засів у моїй голові. Я думала про те, чому вона дуже, дуже тиха, а потім помітила, що і сама такою стала, адже відсутність близьких навколо мене посилювала це відчуття ізоляції. Те саме відбувалося і з моєї героїнею".

Приквел "Дороги гніву" став однією з найбільш очікуваних прем’єр цьогорічного Каннського кінофестивалю, глядачі та критики сприйняли його позитивно. П’ята частина франшизи "Шалений Макс" виходить в український та світовий прокат 23 травня, а продюсери сподіваються, що фільм зрівняється (або навіть перевищить) світові касові збори "Дороги гніву" в 380 мільйонів доларів.

За матеріалами vogue.co.uk

Популярне на VOGUE