5 культових ролей акторки Сігурні Вівер

Цьогоріч на Венеційському кінофестивалі вшанували Сігурні Вівер. Культова 74-річна американська акторка, зірка стрічок "Чужий" та "Аватар", здобула "Золотого лева" за внесок в кінематограф.

image
Сігурні Вівер на Венеційському кінофестивалі


Цього року про Вівер згадували особливо часто, хоча з нею не вийшло жодного нового фільму. Причина — перезапуск франшизи Рідлі Скотта "Чужий", стрічки, що вже багато років асоціюється з нею. Новий фільм "Чужий: Ромул", де головна роль дісталася акторці Кейлі Спені, сприйняли неоднозначно, а критики зазначають, що навряд чи Спені вдасться посісти місце Вівер в серцях фанатів франшизи.

Щоб відзначити почесну нагороду акторки у Венеції, згадуємо пʼять фільмів з нею, вартих перегляду.

"Енні Голл"

"Енні Голл"

Дебютувала Вівер у 1977-му в романтичній комедії Вуді Аллена — їй було 28 років. Вона зіграла невелику роль, але одразу опинилась на знімальному майданчику разом з Алленом та Даян Кіттон. За сюжетом, комік Елві Сінгер досліджує злет і занепад своїх стосунків зі співачкою нічного клубу Енні Голл, яка переживає життєві труднощі. Вівер з'являється в епізоді в ролі подруги головного героя Елві.


"Чужий", 1979-1992

Сігурні Вівер у фільмі "Чужий"

Карʼєра Вівер розпочалася з франшизи, що буде асоціюватися з нею все її життя. Роль Еллен Ріплі зробила її без перебільшення культовою героїнею кінематографа та секс-символом наукової фантастики.

У далекому космосі екіпаж комерційного зорельота "Ностромо" прокидається з капсул кріосну на півдорозі додому, щоб дослідити сигнал тривоги від інопланетного судна. Жах починається, коли екіпаж натрапляє на гніздо з яйцями всередині інопланетного корабля. Організм із яйця вистрибує назовні та прикріплюється до одного з членів екіпажу, змушуючи його впасти в кому.

"Мисливці на привидів", 1984

Сігурні Вівер у фільмі "Мисливці на привидів"

Друга культова франшиза акторки — роль у класичних "Мисливцях на привидів" 1984-го. Вівер грає головну жіночу роль в цій комедії та затримається ще надовго, працюючи пліч-о-пліч з Біллом Мюрреєм, Деном Ейкройдом і Гарольдом Ремісом.

Після того як група вчених втрачає свої посади в університеті Нью-Йорка, вони вирішують стати "мисливцями за привидами", щоб вести високотехнологічну битву з надприродним, заробляючи у такий спосіб гроші. Вони натрапляють на ворота в інший вимір, двері, які випустять зло на місто. Мисливці за привидами тепер повинні врятувати Нью-Йорк від повного знищення.

"Аватар", 2009

Сігурні Вівер у фільмі "Аватар"

Наступним поштовхом у карʼєрі Вівер була роль у фільмі, який став видатним для всієї історії кіно. Цікаво, що після "Аватара" акторка сфокусувалася на театральній кар'єрі на Бродвеї, але назавжди запамʼятається глядачам у ролі дослідниці Грейс, голови програми Аватар, яка вміло перевтілюється у блакитне миролюбне створіння.

Фільм Джеймса Кемерона змальовує пишний інопланетний світ Пандори, же живуть На'ві, істоти, які здаються примітивними, але виявляються дуже розвиненими. Оскільки довкілля планети отруйне, гібриди людей і На'ві, названі Аватарами, мають зв’язатися з людським розумом, щоб забезпечити вільне пересування на Пандорі. Джейк Саллі, паралізований колишній морський піхотинець, закохується в жінку з На'ві.

Стрічка Джеймса Кемерона "Аватар" здобула премію "Оскар" у 2009 році



"Ділова дівчина", 1988

Сігурні Вівер у фільмі "Ділова дівчина"

Серед гучних фільмів акторки не лише фантастика. Саме за роль у драмі Майкла Ніколса Сігурні Вівер отримала "Золотий Глобус" та номінацію на "Оскар".

Досвідчена секретарка з Нью-Йорка Тесс Макгілл (Мелані Гріффіт) дає своїй підступній начальниці Кетрін Паркер (Сігурні Вівер) чудову ділову пораду, яку Кетрін краде. Після того як Кетрін потрапляє в лікарню з травмованою ногою, Тесс вирішує помститися. Прикидаючись своїм босом, Тесс укладає велику угоду з інвестиційним брокером, але робить все тільки гірше.

Популярне на VOGUE