5 цікавих фактів про фільм "Дедпул і Росомаха"

В український прокат вийшла супергеройська стрічка "Дедпул і Росомаха", яку cвітові медіа вже встигли назвати найкращим фільмом літа. Variety передбачає, що у перший тиждень прокату його подивиться понад 160 млн глядачів. Розповідаємо, чому блискучий дует Раяна Рейнольдса (Дедпул) і Гʼю Джекмана (Росомаха) дійсно вартий уваги

Ідея фільму виникла завдяки Г'ю Джекману

"Дедпул і Росомаха" — третій фільм із серії стрічок про Дедпула, персонажа коміксів Marvel про супергероя в червоному костюмі, який грубо жартує, розмовляє з глядачем та має суперздібності до регенерації. Його грає 47-річний Раян Рейнольдс — актор, який здобув популярність в нульові завдяки комедіям "Король вечірок" та "Мільйон способів втратити голову", але насправді все життя мрія зіграти поганця Дедпула. До речі, Рейнольдс не тільки виконавець головної ролі, а й продюсер та автор всіх жартів у сценарії, тож тим, яким є Дедпул, ми завдячуємо саме його таланту та почуттю гумору. В 2017 році, після виходу першої частини "Дедпула", Рейнольдс здобув номінацію на "Золотий глобус" за цю роль.

"Дедпул і Росомаха"

Якщо описувати сюжет "Дедпула і Росомахи" коротко, то у третьому фільмі Дедпул об’єднується з Росомахою, щоб врятувати світ, а їхні стосунки проходять еволюцію від неприйняття та навіть ненависті до дружби: вони нагадують двох поліціянтів, яким подобається разом рятувати світ. Розробка третього фільму почалася в 20th Century Fox у 2018 році, але залишалася в підвішеному стані, доки Disney не придбала її у 2019 році. Режисером картини став Шон Леві, відомий за фільмами "Ніч в музеї" та "Проєкт Адам". За словами продюсера Кевіна Файгі, вони довго не могли придумати, як обʼєднати в одній картині Дедпула і Росомаху, але знали, що дует Рейнольдса та Джекмана, які до того ж є близькими друзями, точно приведе у захват глядачів: "Ми знали, що фанати цього прагнуть, і ми знали, що ця команда — Шон Леві, Раян Рейнольдс, Г’ю Джекман — це буде справжня магія на екрані і за лаштунками".

Ідею, як обʼєднати героїв, запропонував Гʼю Джекман. Якось він їхав машиною на пляж, аж раптом зупинився на узбіччі, бо його осяяло, як саме повернути у фільм Росомаху. "Я вийшов і подзвонив Раянові. Він спитав: "Ти серйозно?" Я сказав: "Я серйозно". І поклав слухавку. Подумав, мабуть, варто зателефонувати своєму агенту", — розповідає Джекман.

Після цього Шон Леві та Рейнольдс надіслали чернетку сценарію. Джекман прочитав його і у відповідь надіслав Леві та Рейнольдсу голосове повідомлення довжиною в 17 хвилин, де висловив свої пропозиції та ідеї. Так, власне, і народився "Дедпул і Росомаха".

Раян Рейнольдс — бог жартів

"Дедпул і Росомаха" — перший фільм студії Disney із рейтингом R, тобто його не можна дивитися тим, кому немає 17 років. Вульгарні жарти звичні для "Дедпула", але для Disney, яка орієнтується на сімейну аудиторію, є винятком. Варто сказати, що останні роки студія Disney намагалася стати гострішою — наприклад, із фільмом "Вартові галактики" 2023 року або з картиною "Тор: Рагнарок" 2017-го. Але "Дедпул і Росомаха" іще ризикованіший.

Раян Рейнольдс у ролі Дедпула

У рекламі фільму, наприклад, Дедпул жартує, нібито керівник Marvel Studios Кевін Файгі сказав, що кокаїн — це єдине, про що заборонено жартувати. У реальному житті Файгі наполягає, що він такого не наказував. "Ми були відкриті до будь-чого", — каже Файгі. — Можливо, я трохи зарозумілий, коли йдеться про жарти про наркотики, але я подумав: "Ет, що буде, те буде".

За жарти у фільмі відповідає Раян Рейнольдс. За словами режисера Шона Леві, Раян має надздібність винаходити форми лайки, яких людство ніколи не знало. Його гумористичний стиль відомий цитатністю та культурними відсилками, зокрема до історії або культури інших країн. У новій стрічці це як мінімум Канада і Данія.

Фільм знімали на реальних локаціях

Особливість "Дедпула і Росомахи" в тому, що фільм знятий з мінімальною кількістю спецефектів та графіки, адже команда хотіла зробити його реалістичним та живим. Фільмування розпочалися на Pinewood Studios у Лондоні 1 червня 2023 року і тривали 69 днів у неймовірних декораціях, а також на занедбаному аеродромі, у парку та в кар’єрі.

"Дедпул і Росомаха"

"Ми хотіли, щоб світ Дедпула був аналоговим, домашнім і справжнім і не залежав від цифрових ефектів. Адже ми сприймаємо кіно інакше, коли віримо, що нам показують реальних людей, які існують в реальних місцях", — розповідає режисер Шон Леві.

Для фільму створили понад 200 костюмів та сотні протезів

За костюми відповідав художник Грем Черчярд, за зачіски і макіяж — Білл Корсо, Клер Прітчард та Моніца Юппер. Їхнім завданням було максимально оживити фантастичних персонажів, надавши їм незвичайного зовнішнього вигляду. Для цього знадобилися сотні перук, протезів та накладок, що змінюють тіло. Всі костюми для головних героїв виготовлені власноруч командою художників: всього було створено 155 костюмів для ключових акторів та 135 для масових сцен. Щодо Дедпула, то той отримав абсолютно новий костюм, а Росомаха носить свій жовто-синій комбінезон, як у франшизі "Люди Ікс".

"Дедпул і Росомаха"

Емма Коррін — справжнє відкриття фільму

Справжня зірка фільму — 28-річна Емма Коррін. Номінантка на "Еммі" та "Золотий глобус" за роль принцеси Діани у "Короні" вперше зʼявляється у супергеройському кіно. У картині "Дедпул і Росомаха" вона грає роль Кассандри Нова — головної лиходійки, яка має суперздібність читати думки людини (і робить це дуже ефектно та моторошно — буквально залазячи людям у голови) та хоче знищити світ.

"Дедпул і Росомаха"

За словами Емми Коррін, коли вона почала працювати над роллю, Раян Гослінг порадив їй орієнтуватися на образ Крістофа Вальца у фільмі "Безславні виродки". Про героїню насправді нам відомо не так багато: вона сестра Чарльза Ксав'єра, Професора із "Людей Ікс", якого зображували Патрік Стюарт і Джеймс Макевой у минулих фільмах. Дуже розумна, холодна, відсторонена, з поголеною головою і в довгому шкіряному тренчі — водночас приваблива і небезпечна.

Цікаво, що Емма Коррін ніколи не читала коміксів, щоб підготуватися до ролі. Натомість переглянула базу даних персонажів Marvel, збираючи нотатки та відомості про походження Кассандри. Коррін вирішила детально дослідити її стосунки з братом. "Вона така через те, що її образили, що її відкинула сім’я, — каже Коррін в інтерв'ю Washington Post. — Тепер її брат — дуже шанована людина, а вона стала його протилежністю через озлобленість або тому, що в неї не було іншого вибору".

Емма Коррін

Окремої уваги заслуговують образи Емми Коррін у промотурі "Дедпула і Росомахи" — наприклад, кастомний образ Nina Ricci авторства дизайнерки Гарріс Рід, в якому акторка зʼявилася на прем'єрі у Нью-Йорку. Він складався з блискучого боді з пірʼям, яке Емма доповнила колготками Calzedonia та прикрасами Cartier.

"Дедпул і Росомаха" вийшов в український прокат 25 липня.

Популярне на VOGUE