Зі смаком: новий підхід у нутриціології, який допомагає встановити здорові стосунки з їжею

Нутриціологиня Ольга Майко вчить усвідомлених стосунків із їжею через персоналізований підхід

image
Топ із поліаміду й еластану, шкіряний чокер, усе — Alaїa

"Я люблю їжу, – зізнається Ольга Майко. – Завжди раджу надавати перевагу не модним нутрицевтикам і БАДам, а натуральним продуктам – сезонним, локальним і адаптованим під потреби людини".

Юристка за освітою (дипломи столичної Академії зовнішньої торгівлі, ступінь з міжнародного права в Університеті Кента у Великій Британії та з енергетичного права в Університеті Данді в Шотландії), Ольга зацікавилася нутриціологією через власні проблеми зі здоров’ям.

Спочатку, щоб налагодити роботу щитоподібної залози при аутоімунному тиреоїдиті, практикувала вдумливе неспішне майндфул-харчування у клініці аюрведи в Індії, згодом – так званий протокол Хашимото, коли з раціону виключають лактозу, глютен і злаки. Саме під час цих експериментів вона усвідомила визначальний вплив харчування на здоров’я, самопочуття та психоемоційний стан, – і вирішила перевести особисті практики в професійну площину.

Блуза, костюм, все – Dries Van Notten

У 2021 році Ольга закінчила Нью-Йоркський інститут інтегративного харчування, де вивчала нутриціологію й опанувала практики наставництва, спрямовані на здоровий спосіб життя. Поступово розширювала свій професійний досвід: пройшла курси з дитячої нутриціології й імунітету в Стенфордському університеті, навчалася супроводу вагітних у Мюнхенському університеті.

Топ із поліаміду й еластану, сережки, латунь, усе – Alaїa

Вона порівнює нутриціологію з вбранням, пошитим на замовлення в ательє: бездоганно скроєним і точно підігнаним під мірки, – і найважливішим у правильному харчуванні вважає індивідуальний підхід. Тому консультації розпочинаються з ретельної діагностики організму: клієнти здають загальні аналізи крові та сечі, копрограму, яка дозволяє оцінити стан мікробіому, і проходять інтервʼювання, де враховуються їхні смаки, вік, спосіб життя, стреси, клімат тощо. Нутриціологиня радить і спеціалізовані дослідження: на харчову непереносимість певних продуктів та ALEX-тест на алергени, адже у людей, скажімо, з алергією на пилок амброзії може виникати реакція й на огірки, кабачки, диню й моркву: вони мають схожий алергенний профіль.

Топ із поліаміду й еластану, шкіряний чокер, усе — Alaїa

"Якщо прибрати з раціону продукти-подразники, – каже фахівчиня, – можна отримати іншу якість життя: зникають зайва вага, перепади настрою, набряки, що є наслідком запалення". Вона категорично проти універсальних порад щодо харчування: навіть бездоганні з точки зору дієтології яйця, горіхи або риба для когось можуть стати тригером запалення чи алергії.

Майко наголошує: важливе не лише те, що людина їсть, а й як. Своїх клієнтів вона вчить вживати їжу неспішно, із задоволенням, з гарного посуду, з повагою до страв: "Навіть те, як ми жуємо, впливає на метаболізм і засвоєння їжі". Це не перебільшення: травлення починається в момент, коли шматочок сиру, броколі чи риби торкається язика – все завдяки ферментам у слині.

Кольє, біле золото, вирощений діамант, Gasanova x Solo for Diamonds.

Серед найважливіших трендів у нутріциології Ольга називає піклування про мікробіом; закликає виважено ставитися до препаратів на основі GLP-1 (зокрема семаглутиду): вони мають безліч протипоказань і можуть створювати нутрієнтні дефіцити, які впливають на стан шкіри, зменшують м’язову масу, призводять до ламкості кісток. Радить не демонізувати жири ("вони необхідні для краси й здоров’я шкіри, роботи мозку та гормональної системи") і обовʼязково додавати до раціону вершкове масло, жирну рибу, як-от оселедець, який сама обожнює. Рекомендує їсти правильні вуглеводи: зелену гречку, цільнозернову вівсянку, сезонні овочі й фрукти. Такий підхід справді можна назвати нутриціологією, на яку ми заслуговуємо.

Топ із віскози та поліестеру, Dries Van Noten

Фото: Jan Wasiuchnik
Стиль: Vladyslav Askerov
Текст: Альона Пономаренко
Зачіски: Pavel Lotnik
Макіяж: Maria Sova
Гафери: Yurii Chaika, Oleksandr Kizlyk
Продюсерка: Mariia Nikolaienko
Асистенти стиліста: Vadym Onishchenko, Yaryna Lobanova

Популярне на VOGUE