До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найяскравіші модні моменти 2022 року

2022 рік був наповнений не лише великими змінами в моді, а й утратою деяких великих гравців індустрії та несподіваними ребрендингами. Серед цього модного хаосу були також і моменти тихого блиску: фланелева сорочка Кейт Мосс від Bottega Veneta, вагітні образи Ріанни та переосмислення старого голлівудського гламуру від Джоді Тернер-Сміт. Vogue.ua зібрав найяскравіші модні моменти 2022 року.

Січень

Смерть Андре Леона Теллі важким тягарем вплинула на світ моди, який утратив справжнього першопрохідця в усіх сенсах цього слова. У той час як індустрія віддавала данину неперевершеній особистості, покази чоловічого одягу тривали з гострими нотатками. Остання колекція Вірджила Абло для Louis Vuitton відбулася в "Будинку мрій Луї", тоді як П’єрпаоло Піччолі проклав шлях до того, якою може бути на вигляд різноманітніша картина бутиків високої моди. Окрім цього, в інший світ відійшла і ще одна легенда — Тьєррі Мюглер. Дизайнер, що змінив правила гри та дістав чимало шани.

Реклама

Андре Леон Теллі
Андре Леон Теллі

Тьєррі Мюглер, 1998 рік
Тьєррі Мюглер, 1998 рік

Лютий

Це був місяць трансформацій волосся (як-от у рудоволосої Кендалл Дженнер), камео знаменитостей на подіумах (Джулія Фокс для LaQuan Smith та Гантер Шафер для Prada) і гучного повернення супермоделей (Наомі Кемпбелл, Ембер Валетта, Гелена Крістенсен і Сінді Кроуфорд, що зʼявилися на останньому шоу Off-White Вірджила Абло). На тлі повномасштабного вторгнення в Україні ця демонстрація іноді здавалася різкою, але була зустрінута даниною від галузі, яка перебувала в стані зміни. Тим часом Адель та її шикарна сукня від Valentino повернули британців на карту моди, а Кім Кардашʼян закріпила свій статус моделі Balenciaga за допомогою рекламної кампанії, що поставила її поруч із француженкою Ізабель Юппер.

Наомі Кемпебл під час шоу Off-White
Наомі Кемпебл під час шоу Off-White

Адель у Valentino
Адель у Valentino

Березень

Церемонія "Оскар" пройшла зі звичайною пишністю, але найсильніші образи як цієї події, так і її британської сестри BAFTA вирізнялися простотою. Чорні вбрання відтворювали рух на червоній доріжці, білі сорочки вказували на прагматичний підхід до вечірнього одягу, а зірки дивилися в минуле в архівних образах, які багато могли розповісти про кожного власника. В іншому місці Гаррі Стайлз започаткував делікатну нову еру з допомогою дизайнерки Моллі Годдард, Алекса Чанг закрила свій однойменний лейбл, а вагітна Ріанна завершила Тиждень моди в Парижі мереживним образом від Dior.

Ріанна
Ріанна

Зендея
Зендея

Квітень

Coachella оголосили про початок сезону фестивалів, індустрія й далі згуртовувалася на підтримку України, а королева Єлизавета ІІ відсвяткувала 96-річчя новим королівським портретом, що демонструє її непохитну любов до відпочинку на природі. Але ніщо з цього не могло затьмарити галасу, який зчинило багатомільйонне весілля Ніколи Пельтц та Брукліна Бекхема у Флориді. Церемонія на березі моря задала тон весільному сезону серед знаменитостей.

Подружжя Бекгемів
Подружжя Бекгемів

Портрет Королеви Єлізавети ІІ з нагоди її 96-го дня народження
Портрет Королеви Єлізавети ІІ з нагоди її 96-го дня народження

Травень

Канни принесли з собою звичайну обіцянку шику, але справжнім посланням набережної Круазет цього року були яскраві кольори. Від сміливих блокових убрань, які обстоювала Віола Девіс і Ребека Голл, до букле — червона доріжка була всіяна веселковими відтінками, які сяяли так само яскраво, як діаманти. Травень не був би травнем без Met Gala, на якому домінувала Кім Кардашʼян, одягнута в оригінальну сукню Мерилін Монро.

Віола Девіс
Віола Девіс

Кім Кардашʼян
Кім Кардашʼян

Червень

Естетика barbiecore захопила моду, а Кейт Мосс одягла рідкісний витвір — блейзер від John Galliano з колекції весна-літо 1993. Образ Кендріка Ламара, що містив тіару Tiffany & Co., виготовлену на замовлення з титану та діамантів, затьмарив сезон чоловічих шоу, що тоді тривав.

Кейт Мосс
Кейт Мосс

Кендрік Ламар
Кендрік Ламар

Липень

Вітати Дженніфер Лопес та Бена Аффлека, які нарешті одружилися у Вегасі, заходився увесь світ. Водночас Флоренс Пʼю зʼявилася в надзвичайно розкішному образі. Рожева сукня від Valentino показала нову грань "голих" убрань, а сам бренд продемонстрував, який вигляд має їхній сучасний посол.

Дженніфер Лопес та Бен Аффлек
Дженніфер Лопес та Бен Аффлек

Флоренс П’ю у Valentino
Флоренс П’ю у Valentino

Серпень

У серпні титул найкраще вдягненої знаменитості по праву належав Джоді Тернер-Сміт, яка сприймала кожну прем’єру як можливість дати волю своїй уяві. Саме такий одяг для червоних доріжок заслуговує на місце в історії Голлівуду. На жаль, легендарний дизайнер Іссей Міяке помер у віці 84 років. Японський модельєр залишив плісовану спадщину в індустрії, яка завжди могла використовувати його легкість дотиків і тиху радість, якою він пронизував усе, до чого торкався.

Іссей Міяке
Іссей Міяке

Джоді Тернер-Сміт
Джоді Тернер-Сміт

Вересень

Тиждень моди в Лондоні сколихнула новина про смерть королеви: Burberry, Raf Simons і Roksanda відмовилися від участі, а безліч дизайнерів змінили свій наратив, щоб показати націю в траурі. Проте шоу тривало в інших країнах світу. Цього сезону Кім Кардашʼян стала кураторкою Dolce&Gabbana, Періс Гілтон вийшла на подіум Versace як наречена, а Кейт Мосс зробила фланелеву сорочку культовою покупкою. Звісно, не можливо оминути сукню, створену за допомогою розпилення рідкої бавовни, від Coperni.

Белла Гадід на шоу Coperni
Белла Гадід на шоу Coperni

Кім Кардашʼян на шоу Dolce&Gabbana
Кім Кардашʼян на шоу Dolce&Gabbana

Жовтень

Голлівуд вклав усі свої зусилля в Гелловін. Костюм Гейді Клум переміг у номінації "Найкрутіший образ" та підсумував майже кожен елемент року, що минає. Новий вихід Тімоті Шаламе під час промоуту нового фільму "Цілком і сповна" привернув до себе увагу всієї індустрії.

Гейді Клум
Гейді Клум

Тімоті Шаламе
Тімоті Шаламе

Листопад

У той час як Демна Гвасалія потрапив у скандал через рекламну кампанію, Алессандро Мікеле шокував індустрію заявою про свій відхід з Gucci після надзвичайно успішної семирічної роботи. Раф Сімонс закрив свій однойменний лейбл, Ріккардо Тіші представив свою першу сольну роботу за 17 років, а Деніел Лі заглибився в розроблення нового бачення для Burberry.

За лаштунками показу Raf Simons
За лаштунками показу Raf Simons

Грудень

Найпрестижніша модна премія Fashion Awards представила переможців надзвичайно бурхливого року, серед яких була й українка Юлія Пеліпас.

Юлія Пеліпас під час Fashion Awards у Лондоні
Юлія Пеліпас під час Fashion Awards у Лондоні

Флоренс Пʼю та Пʼєрпаолло Пічоллі
Флоренс Пʼю та Пʼєрпаолло Пічоллі

Текст: Alice Newbold

За матеріалами vogue.co.uk.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.