До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дизайнери готуються повернути в моду середньовічне взуття

Уявімо чоловіків середньовіччя: в яскравому об'ємному оксамитовому одязі та взутті з довгими й гострими носками. І що довші були носки їхніх черевиків, то пихатіше вони поводилися, адже це взуття заявляло про статус. Подібний фасон вже кілька сезонів просочується на подіуми — в Martine Rose, Acne Studios, Ancuta Sarca та Y/Project. Але, як не дивно, гострота та довжина взуття досягла апогею саме в Balenciaga. Вперше воно з'явилось у відео для промо колекції Resort 2024: черевики з диявольськи гострими носками взув юнак, який гуляв вулицями Парижа в не менш контроверсійній спідниці-рушнику.

Цей силует з'явився у великому каталозі фетишизованого, навмисно огидного взуття Balenciaga за кілька днів по тому, як інстаграм замайорів зображеннями довгодзьобих New Balance, змодельованих Stanis Slav. Український дизайнер відтоді перевинайшов у подібному стилі взуття adidas, Asics і Nike Trail Blazers. Однак саме Balenciaga зробили потворні кросівки мейнстримними. І тепер бренд переосмислює середньовічне взуття. Схоже, це логічний хід після того, як в їхній колекції з'явилися справжні обладунки.

Реклама

Варто запитати, скільки людей наважиться на те, щоб їхнє взуття входило в кімнату на добрих 15 сантиметрів попереду них. Навряд чи "мюлі Ромео", як їх вже встигли прозвати, викличуть прихильність у широких мас. Але мода любить контроверсійне взуття. А гостроносе є настільки спірним, що свого часу король Едуард IV навіть ухвалив закон, який забороняв, щоб носи взуття виходили за межі пальців ніг більш ніж на 5 дюймів. Він вважав це непристойним.

Якщо хтось і може навернути маси до довгоносого взуття, то це Мартін Роуз та її колекція весна-літо 2024, яка включала кілька гостроносих туфель на шпильках. Дизайнерка, яка трансформувала футбольні бутси в туфлі на підборах, Роуз розуміє задоволення від носіння чогось безглуздого, об’єднання людей через пустотливу моду. Врешті, коли велика частина взуття продовжує зводитися до мультиплікаційних форм — згадаймо великі червоні гумові чоботи — середньовічні черевики мають не такий вже й поганий вигляд.

За матеріалом vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.