До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Космічний гість: все, що Пако Рабан зробив для світу моди

Сьогодні, 3 лютого, стало відомо, що Франсиско Рабанеда-і-Куерво, більше відомий як Пако Рабан, пішов з життя. Йому було 88 років. Легендарний кутюр'є ХХ століття, який став популярним завдяки своєму креативному підходу до створення одягу, робив ставку на тверді нетрадиційні матеріали. Так, вбрання з пластика і металу, з'єднані між собою заклепками, ланцюгами і проводами стали візитівкою дизайнера, за що Коко Шанель жартівливо прозвала його "металіст" замість кутюр'є. Сьогодні Vogue.ua згадує знакові моделі суконь Пако Рабана і все, що він зробив для світу моди.

Пако Рабан, 1966

Свою кар'єру дизайнер почав зі створення ексклюзивних аксесуарів і прикрас. Модні Будинки закуповували у нього унікальну вишивку і ґудзики для кутюрних шоу, а перший успіх прийшов після створення великих геометричних і яскравих прикрас з родоніта для таких брендів, як Dior, Givenchy і Balenciaga.

Реклама
Пако Рабан, 1966
Paco Rabanne, 1967

Дебютна колекція одягу "Дванадцять непридатних для носіння суконь із сучасних матеріалів" була представлена 1966 року. Моделі у приталених сукнях, схожих на плетену кольчугу, і вбраннях, що імітували зброю лицарів, ходили босоніж по подіуму. Експериментами з металевими прямокутниками і дисками, кованими пластинками, алюмінієвими листами, папером та іншими незвичними матеріалами Рабан зарекомендував себе як модний революціонер 60-х років і заслужив визнання публіки.

Paco Rabanne, 1966

Після успішної першої колекції Рабан взяв курс на подальший розвиток інноваційного одягу майбутнього. Нова колекція Рабана з'явилася 1982 року і складалася з лазерних дисків, органічного скла і голографічного полотна. Дизайнера нагородили "Золотим наперстком" 1990 року за створений одяг з металевих ниток і вінілових платівок.

Пако Рабан, 1988

Серед найвідоміших творінь дизайнера – образи, розроблені Пако спеціально для Джейн Фонди, яка виконала головну роль у науково-фантастичному фільмі 1968 року "Барбарелла", а також ювелірна сукня із золота і діамантів для Франсуази Арді. Серед прихильниць бренду також відома французька співачка Мілен Фармер, яка неодноразово обирала екстравагантний одяг Paco Rabanne для своїх виступів.

Джейн Фонда, 1968
Франсуаза Арді, 1968

Зараз бренд належить іспанському модному концерну Puig, а креативним директором є Жюльєн Доссен, але спадщина Рабана продовжує жити. Vogue.ua згадує архіви Paco Rabanne, які надихнуть ще не одного модного вигадника.

<b>Пако1</b>

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.