До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 ключових фактів з життя Наомі Кемпбелл

Наомі Кемпбелл стала культовою фігурою в 1990-х з її котячим поглядом, динамічною особистістю та феєричними поверненнями. Відтоді вона невпинно домінує як одна з найлегендарніших жінок в моді. Ми згадуємо 9 фактів її життя, які зробили її символом індустрії.

Реклама

Її зірка засяяла в дев'яностих

Наомі Кемпбелл надихнула ціле покоління своїми котячими рисами обличчя, розпущеною гривою волосся, стрункою фігурою та гарячим характером. У віці всього 16 років дівчина з Лондона вирушила до Парижа, щоб дебютувати на подіумі Azzedine Alaïa, зробивши перший крок у свою зіркову кар’єру. Протягом 1990-х років вона здобула популярність разом із такими супермоделями, як Сінді Кроуфорд, Крісті Тарлінгтон, Карла Бруні, Хелена Крістенсен і Клаудія Шиффер, прикрашаючи з кожним роком дедалі більше шоу і обкладинок журналів.

Вона є вічною музою Аззедіна Алаї, якого вона називала "татом"

Франко-туніський дизайнер Аззедін Алая помер 18 листопада 2017 року у віці 82 років і залишив після себе неймовірну спадщину гламуру та елегантності. Наомі Кемпбелл була спустошена втратою: саме дизайнер, якого вона ніжно називала "тато", допоміг її модельній кар’єрі розквітнути, коли вона вперше приїхала до Парижа в 1986 році. Модель віддала належне Алаї, повернувшись на подіум для кутюрного показу осінь-зима 2018/2019.

Вона знялася у кліпі Джорджа Майкла Freedom! '90

Супермоделі Лінда Євангеліста, Тетяна Патіц, Сінді Кроуфорд, Крісті Тарлінгтон і Наомі Кемпбелл зібралися разом у культовому музичному відео Freedom! Джорджа Майкла 1990 року. Модель розповіла про появу в кліпі на американському шоу The View у січні 2017 року, через місяць після смерті співака: "Я йшла на знімання прямо з шоу Тьєррі Мюглера. Нам довелося вилетіти першим рейсом і відправитися з Парижа в Лондон, прямо на знімальний майданчик. Я була виснажена, але неймовірно щаслива бути там, працювати з Девідом Фінчером — і щаслива, що Джордж вибрав нас п’ятьох". Наступного року, коли Джанні Версаче обрав п’ятьох супермоделей для відкриття свого показу весна-літо 1991, вони вийшли на подіум під звуки Freedom! ’90.

Вона надихнула Disney на створення Покахонтас

Наомі Кемпбелл з початку 1990-х брала участь у кількох кінопроєктах. Вона знімалася в американських серіалах і фільмах, зокрема в "Шоу Косбі", "Принц із Беверлі Хіллз", "Потворна Бетті" і "Зулендер 2", де вона знялася в епізодичній ролі самої себе. Однак, найзнаковішою кіноподією в кар'єрі Наомі неодмінно є те, що компанія Disney надихалася її унікальними рисами в скетчах до героїні Покахонтас.

Принцеса Діана запросила Наомі Кемпбелл до Кенсінгтонського палацу

У 1990-х роках манія супермоделей охопила навіть Кенсінгтонський палац, коли принцеса Діана запросила Наомі Кемпбелл, Сінді Кроуфорд і Крісті Тарлінгтон здивувати принца Вільяма, коли він повернеться зі школи. Герцог Кембриджський згадав цю подію в серпневому документальному фільмі "Діана, наша мати: її життя та спадщина", заявивши: "Вона організувала, щоб Сінді Кроуфорд, Крісті Тарлінгтон і Наомі Кемпбелл чекали на сходах, коли я повертався зі школи. Тоді я був 12—13-річним хлопчиком, у якого на стіні були плакати з ними".

Наомі Кемпбелл присвятили ляльку

Підхоплюючи захоплення публіки супермоделями, взимку 1996 року компанія Hasbro випустила серію ляльок із зображеннями Наомі Кемпбелл, Клаудії Шиффер і Карен Малдер. Кемпбелл була в тренді 1990-х, одягнувши рожево-чорну вечірню сукню.

Громадську роботу Наомі виконала у сукні Dolce & Gabbana

Наомі Кемпбелл завжди відмовлялася грати за правилами. У січні 2007 року 36-річна модель була засуджена судом Нью-Йорка до п’яти днів громадських робіт після того, як у пориві люті кинула свій телефон в помічницю Ану Сколавіно. У справжньому стилі Наомі вона прийшла до офісу адміністратора в довгій блискучій сукні Dolce & Gabbana з поясом на талії в останній день своєї роботи прибиральницею.

Вона завжди боролася за расові права

Кемпбелл завжди відкрито говорила про расизм у модельному бізнесі та запустила кампанію Diversity Coalition разом із колегою-моделлю Іман та агентом Бетан Хардісон у 2013 році, щоб викрити расові упередження в індустрії моди.

Її визнали іконою моди на CFDA 2018

Наомі Кемпбелл отримала нагороду Fashion Icon Award на церемонії CFDA Fashion Awards 2018. Ця нагорода відзначає її кар’єру супермоделі та вплив на світ моди як у модельні роки, так і останнім часом. "Для мене справжня честь бути відзначеною CFDA нагородою Fashion Icon Award, — розповіла Наомі Кемпбелл Vogue. — Як на уродженку Лондона, на мій особистий стиль завжди впливав як динамічний, постійно мінливий характер вуличної культури, так і музична сцена. Я виросла у цій індустрії, і я назавжди вдячна культовим американським модельєрам, які підтримували мене та відзначали протягом моєї кар’єри".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.