До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Король плісування: що треба знати про дизайнера Іссея Міяке

9 серпня не стало японського дизайнера Іссея Міяке, для якого мода завжди була чимось більшим, ніж просто набором речей і наслідуванням сезонних тенденцій. Для нього мода – це ціла філософія й об’єкт серйозного лабораторного вивчення. Дизайнер, який здобув диплом ілюстратора в Японії й освіту в Школі при Синдикаті високої моди, стажувався в Юбера де Живанші в Парижі та працював у США, ввібрав у себе традиції різних культур, а його одяг був приречений, щоб стати революційним у Парижі 70-х. Це був час, коли захоплення екзотичними культурами й етнікою стало модною течією в Європі, а ще недавно бунтівна молодь 60-х почала шукати сенс у нових філософських течіях. Згадуючи дизайнера, vogue.ua зібрав знакові факти з його біографії, що перетворили хлопчика з японської сім’ї, яка постраждала під час бомбардування Хіросіми, в культового діяча сучасної моди.
Іссей Міяке

- Захід VS Схід. Багатошаровість і вільний крій японського одягу поєдналися з комфортом американського стилю та європейською індивідуальністю. Перша колекція Міяке складалася з трикотажних майок із зображенням Джиммі Гендрікса й Дженіс Джоплін, що були подібні до тату "якудзи".

- Лібералізм. У середині 70-х не в останню чергу популярність дизайнерові приносять незвичайні локації для показів: гаражі, басейни та дорожні естакади. В Японії його колекцію представляють тільки чорношкірі моделі, а в 90-х — манекенниці після 60 років. Такими прийомами Міяке впродовж усього свого шляху намагався боротися з будь-якими обмеженнями у світі моди.

Реклама
Шоу Issey Miyake осінь-зима 1979/80

- Piece of cloth. Теорія Міяке, що будь-який одяг — це єдиний шматок тканини, який у розкладеному вигляді має сувору геометричну форму. Основою його силуету завжди був прямокутник, який за допомогою правильного драпування, прорізів і потрібних деталей, на зразок рукавів, легко перетворювався на багатофункціональний та універсальний одяг.

Рекламна кампанія Issey Miyake Pleats Please

- Свобода. Для Міяке свобода завжди була основою філософії одягу, тому для дизайнера було важливо, щоб у процесі носіння одяг трансформувався під свого господаря й не обмежував його рухів.

Моніка Белуччі у бодіс'юті Issey Miyake

- Наука. Одяг японець робив із чого завгодно — гуми, пластмаси й паперу, створюючи водночас у власній лабораторії високотехнологічні тканини для нових колекцій. У 2010 році Міяке випустив одяг з тривимірними принтами, що в разі нанесення на рівну поверхню, створює ефект об’єму.

- Турбота про природу. Бутик однієї з ліній його бренду під назвою Issey Miyake Pleats Please повністю алюмінієвий і створений з переплавлених деталей старих автомобілів, а власне лінія присвячена вивченню плісування в сучасній моді та його поведінки на різних матеріалах.

У 1999 році Міяке показав останню повноцінну колекцію і передав справи своєму синові Наокі Такідзаві, а сам зосередився тільки на роботі в лабораторії, досліджуючи тканини й технології для створення моди майбутнього. Починаючи з 2008 року, дизайнер захопився архітектурою й мистецтвом, працюючи над будівництвом будівлі в Токіо для всіх шанувальників моди.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.