До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пілатес чи йога: які тренування краще?

У світі тренувань з низьким ударним навантаженням є два види спорту, які панують над іншими: йога та пілатес. Вони подібні за результатами, але дуже відрізняються на практиці. Тож якщо ви намагаєтеся зрозуміти, варто вам стояти у позі "собака мордою вниз" п’ять днів на тиждень чи краще інвестувати в абонемент з пілатесу, розповідаємо кілька речей, які слід врахувати.

Реклама

Що таке пілатес?

За словами докторки медичних наук Мелісси Лебер, пілатес — це форма вправ з низьким ударним навантаженням, яка зосереджена на силі кору. Їх виконують на килимку або на спеціальному тренажері.

Заснований німецьким циркачем та боксером Джозефом Пілатесом, цей вид спорту — про повільні та контрольовані невеликі рухи, щоб тонізувати тіло. "Пілатес має великі переваги для здоров'я, оскільки це форма силових вправ, для яких використовують власну масу тіла, — каже доктор Лебер. — Такі тренування допомагають уникати травмам, а також сприяють реабілітації хронічних ушкоджень. Окрім того, пілатес чудово підходить для людей, у яких є певні проблеми з суглобами".

Попри те що пілатесом можна займатися самостійно вдома, доктор Лебер каже, що заняття з інструктором корисніші, адже він може переконатися, що ви правильно виконуєте вправи. Крім того, коректна техніка дає кращі результати та допомагає запобігти травмуванню. Вправи підбираються відповідно до ряду фізичних потреб та можливостей. Ті, хто має біль у спині та травми, пов'язані з м'язами кору, повинні шукати підхід до вправ за допомогою професіонала — від цього залежать результати. Але доктор Лебер зазначає, що може знадобитися до року, щоб дійсно розвинути сили та м'язи. Зваженість і систематичність — це ключ до прогресу.

Що таке йога?

Похідне від санскритського слова, що означає "єднання", йога — це практика, яка "з'єднує наше тіло, розум і дух з нашою індивідуальністю та універсальною свідомістю", — говорить Суда Наїр, експертка з йоги та менеджерка оздоровлення в The Four Seasons.

Стародавня духовна практика, яка вперше виникла в Індії, в кінцевому підсумку має на меті досягти самовідкриття та звільнення за допомогою рухів, медитації та методів дихання. Йога розвивалася протягом століть, включаючи багато різних практик. Наїр розбиває найпоширеніші форми наступним чином:

  • Хатха йога: зосереджується на диханні, основних асанах (позах) та відпочинку.
  • Віньяса-йога: поєднання дихання з динамічними рухами.
  • Аштанга-йога: фізично вимогливий стиль йоги, який вимагає послідовного виконання набору асан.
  • Аєнгар-йога: акцент на деталях, точності у виконанні поз з використанням реквізиту.
  • Бікрам-йога: також відома як гаряча йога, практикується в нагрітому приміщенні за встановленою послідовністю поз.
  • Кундаліні-йога: зосереджується на чакрах та вивільненні енергії в організмі.
  • Відновлювальна йога: підтримує тіло в спокійних положеннях за використання реквізитів.
  • Інь-йога: розтягує сполучні тканини під час утримання поз на більш тривалий період часу.

При регулярній практиці фізичні переваги йоги включають покращену гнучкість, витривалість та силу. Але "це не просто фізична практика, — каже Наїр, додаючи, що йога може бути корисною для психічного здоров'я. — Це різнопланова практика, під час якої вмикаються багато рівнів свідомості".

За допомогою медитаційних та дихальних практик, що є частиною сеансів, йога може допомогти зняти стрес і тривогу і змусити вас краще спати вночі. Деякі пози, додає вона, можуть допомогти зменшити запалення, покращити серцево-судинну здоров'я, знизити артеріальний тиск та покращити імунну систему в цілому. "Практика йоги уповільнює темп життя і змушує вас по-справжньому зрозуміти себе", — каже вона.

Йога, як правило, вважається безпечною, якщо ви практикуєте її з навченим викладачем йоги та професіоналами. Ті, хто має певні медичні стани, мають проблеми з суглобами, вагітні або старші люди, оцінять йогу як хороший вид практики, під час якої можна уникнути травм. Може знадобитися час, щоб побачити результати. Це все залежить від того, наскільки ви послідовні, рівень навантажень та того, чого ви прагнете досягти врешті.

Відмінності

Основна відмінність пілатесу та йоги — це рухи. Доктор Лебер каже, що йога, як правило, є повільнішим тренуванням у порівнянні з пілатесом, і вам потрібно стояти у певних позах протягом більш тривалого періоду часу. Пілатес виконується у швидшому темпі та зосереджується на повторенні вправ з низьким ударним навантаженням, щоб пропрацьовувати основні м’язи. Зосередженість на зв’язку розуму-тіла також є однією з відмінностей, і йога включає медитацію та духовність, щоб допомогти вашому психічному самопочуттю.

Попри те, що обидва види навантажень складні самі по собі, доктор Лебер каже, що початківцям може бути простіше розпочати з йоги, оскільки пілатес зосереджується на силі та витривалості. Оскільки пілатес може бути активнішим, ніж йога, ви можете побачити результати швидше, але незалежно від того, який вид активності ви обрали, вам потрібно буде послідовно протягом мінімум трьох місяці, щоб відчути псі переваги.

Що краще?

Якщо коротко, то це складно визначити. Що найкраще працюватиме для вас, залежить від різних факторів, включаючи якого типу результатів ви хочете досягти. Доктор Лебер каже, що якщо вам подобаються повільніші вправи та ви хочете зосередитися на вашому психічному здоров'ї, спершу спробуйте йогу. Якщо ви любите швидші тренування з акцентом на випрацювання силової витривалості, пілатес, ймовірно, зрезонує з вами більше. Незалежно від того, яку форму вправ ви вибрали, послідовність є ключем успіху. Зрештою, дотримання тренувань довгостроковою перспективою дасть вам найкращу користь".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.