До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Облизні – старовинний автентичний рецепт української кухні

"Дати тобі облизня?" – відказували українські бабусі розпещеним дітям, які не хотіли їсти звичайну їжу. Багато хто з нас думав, що "облизні" – це якийсь мем, вигадка, що не має нічого спільного з реальністю. Насправді це існуюча страва, смачнющий десерт. "О́близнями називаються маленькі смажені пиріжечки з начинкою. Їх роблять з пісного тіста, для начинки використовують повидло або густе варення, – каже food-колумністка, журналістка Олена Сагун. – Тісто будемо замішувати на квасі – такий цікавий варіант я побачила в книзі Зіновії Клиновецької "Страви й напитки на Україні" (1913 р)."

Стецько. Оце ж увечері і старостів пришлемо. Чи присилать?
Уляна. А як же? присилай, присилай. (В сторону.) Побачиш, якого облизня піньмають.

Григорій Квітка-Основ’яненко
Сватання на Гончарівці

Страви й напитки на Україні" Зіновії Клиновецької
О́БЛИЗНІ

ІНГРЕДІЄНТИ (приблизно на 40 маленьких пиріжечків – хоч і багатенько, та з’їдаються вони дуже швидко):

Реклама
  • 200 мл квасу (в давнину це був домашній сирівець, зараз можна брати магазинний, на якому написано "живий", "непастеризований");
  • 1 ч. л. рафінованої олії без запаху;
  • 2-3 ч.л. цукру;
  • 250 г борошна + ще трохи для посипання тіста;
  • повидло або дуже густе варення. Кількість з розрахунку приблизно, ½ ч. л. повидла (або трохи більше) на кожний облизень;
  • 500 мл рафінованої олії для смаження. Кількість приблизна, бо облизні повинні плавати в олії під час приготування. Якщо у вас широка каструля, може знадобитися більше олії.

ПРИГОТУВАННЯ

У глибоку миску наливаємо квас, додаємо цукор та ложку олії, перемішуємо, сиплемо більшу частину борошна, замішуємо тісто. Спочатку – ложкою, потім – рукою, поступово додаючи решту борошна. Місимо, доки тісто стане пружним і перестане липнути до рук. Присипаємо робочу поверхню і тісто борошном, розкатуємо тонким шаром (0,5 см або трохи менше).

Далі вирізаємо з тіста кружальця за допомогою формочки для печива або склянки ( у мене формочка діаметром 5 см). У центр кожного кружальця кладемо повидло, защипуємо краї. Як саме защипувати, у книзі не сказано. Частину облизнів я заліпила по краю, як варенички, а частину зробила у вигляді кульок-пампушок.

Добре розігріваємо олію у глибокій каструлі на середньому вогні. Смажимо облизні невеликими партіями до золотавого відтінку з усіх боків. Посмажені смаколики виймаємо і кладемо на паперові рушники. Потім перекладаємо у будь-яку іншу посудину. Перед подачею присипаємо цукровою пудрою або поливаємо медом.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.