До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 страв литовської кухні, що неодмінно сподобаються кожному

Литовська кухня, що відрізняється цікавою самобутністю, формувалася упродовж багатьох століть. З-поміж інших країн Балтії вона виокремлюється певним впливом німецької та слов’янської кухні й водночас доволі своєрідна – проста за рецептурним складом і, безперечно, надзвичайно поживна. А головне – литовські страви смачні й неординарні. Vogue.ua склав добірку із п’яти цікавих рецептів литовської кухні – спробувати варто обов’язково. Смачного! Або, як кажуть литовці, – Skanaus!

Цепеліни (Сepelinai)

Важко знайти людину, яка не чула про цей картопляний шедевр. Цепеліни, якщо пояснити зовсім просто, – це щось на кшталт величезних картопляних галушок із м'ясною начинкою, які подають із традиційним соусом зі шкварок. Це традиційна та найфірменніша литовська страва – за вмінням її приготувати оцінюється кулінарна майстерність господині.

Реклама

Інгредієнти:

– 1,7 кг картоплі;

– 400 г свинячого фаршу;

– 3 цибулини;

– 2 зубчики часнику;

– 200 г свинячої боковинки;

– 200 г сметани.

Приготування:

400 г картоплі відварити, а 1300 – дрібно натерти (зручніше це зробити за допомогою кухонного комбайну, але можна і вручну на терці). Цибулю та часник подрібнити в блендері та змішати зі свинячим фаршем, додати сіль і перець. Сиру картоплю викласти в миску, дно якої попередньо застеливши 3–4 шарами марлі, і відтиснути від рідини – не треба докладати надмірних зусиль і вичавлювати всі соки. Тепер важливий момент – у мисці, де лишилася відтиснута рідина, має залишитися на дні картопляний крохмаль. Рідину злити, а крохмаль додати до тертої картоплі. Якщо з якихось причин отримати крохмаль вам не вдалося, додайте покупний, бо без крохмалю цепеліни не склеяться. Змішати терту картоплю з подрібненою в пюре відвареною картоплею. Додати сіль, перець і перемішати. Отже, отримали таким чином картопляне тісто та м'ясний фарш. Тепер взяти частину тіста (із зазначеної кількості інгредієнтів має вийти 8 цепелінів – тобто все тісто поділити на 8 частин), викласти в середину фарш і дуже щільно защепити краї, формуючи цепелін. Для наочності – дивіться на фото. Коли всі цепеліни зліплені – покласти їх у окріп (це важливо – вода має закипіти!). У каструлі має бути просторо, інакше цепеліни розвалюватимуться. Варити приблизно 25 хвилин на середньому вогні. А доки вони варяться, зробити фірмовий соус. Нарізати на невеликі скибочки свинячу боковинку, посолити-поперчити й обсмажити 2-3 хвилини на сковорідці. Додати в сковорідку нарізану середніми шматочками цибулю. Смажити ще 2 хвилини. Залити все це сметаною і дати помліти ще близько 5 хвилин. Зварені цепеліни акуратно дістати з води та подати зі смачнючим соусом.

Кастініс (Kastinys)

Обов'язково спробуйте кастініс – старовинний кисломолочний продукт особливої консистенції, зроблений зі збитої сметани і вершкового масла, з часником і спеціями. Секрет особливої ніжної консистенції кастинісу в техніці збивання. Ніжна запашна маса подається з картоплею, звареною в "мундирі".

Інгредієнти:

– 0,5 л сметани;

– 4 ст. ложки вершкового масла;

– 1 ч. ложка кмину та щіпка кропу;

– сіль за смаком.

Приготування:

Густу сметану упродовж кількох годин потримати при кімнатній температурі. У глибоку миску покласти м'яке масло та додати склянку сметани. Помістити цю миску в більшу ємність з окропом (без нагрівання на плиті) добре перемішати дерев’яною ложкою та додати ще ложку сметани. Збиваючи, потрохи додати всю сметану. Коли маса почне густішати, додати тмин і добре перемішати. Посипати подрібненим свіжим кропом.

Ведерай (Vėdarai)

У кожній литовській сім’ї час від часу роблять удома ведерай – ця страва надзвичайно популярна в Литві. Ведерай – це своєрідні картопляні ковбаски зі шкварками. Смачні, поживні і, як майже все литовське, – "дуууже шкварко-картопляні".

Інгредієнти:

– 5 великих картоплин;

– 3 великі цибулини;

– 100 г бекону;

– 50 г сала;

– сіль, перець за смаком;

– 1 ст. л. сушеного майорану;

– підготовлені кишки.

Приготування:

Дві цибулини дрібно нарізати, сало і бекон теж. Сало підсмажити на сковорідці, і коли трохи пустить жир, покласти цибулю, обсмажити до м'якості цибулі, додати бекон, ще трохи обсмажити.

Картоплю натерти на дрібній тертці (або в кухонному комбайні), додати сіль, перець та майоран. Все добре перемішати. Набиваємо всю цю масу в кишку. Готові чисті просолені кишки можна придбати в будь-якому великому супермаркеті. Як набивати? Все дуже просто! Є такі спеціальні насадки для м’ясорубок (як для сучасних, електричних, так і для ручних). У кишку вставити наконечник, гармошкою натягнути-зібрати кишку на нього і проштовхувати масу всередину, кишка сама рухатиметься з наконечника. Кишки потрібно набивати не туго (щоб не луснули). А далі – на запікання.

Форму змастити смальцем, викласти ведерай, змастити часниковою кашкою (якщо не оброблені кишки раніше), обов’язково проколоти зубочисткою ковбаски через кожні 3-5 см. Запікати при 200 °C упродовж однієї години. Під час запікання періодично діставати і поливати жиром, що виділився. Подавати ведерай гарячими зі шкварками, цибулею і сметаною.

Скіландіс (Skilandis)

Ця страва має вигляд масивної апетитної кулі. Скіландіс – це свинячий шлунок, нафарширований крупно нарізаною добірною свининою та салом, копчений на вільхових чи ялівцевих дровах, або в’ялений.

Інгредієнти:

– свинячий шлунок, очищений, підготовлений;

– 5 кг добірної свинини;

– 200 г солі;

– 0,5 ч. ложки селітри;

– 1 ч. ложка меленого перцю;

– 1 ч. ложка коріандру;

– 2–3 зубчики часнику.

Приготування:

Скіландіс треба готувати тільки з першосортної та бажано жирної свинини. М'ясо нарізати шматочками по 30-50 г (або пропустити через м'ясорубку з великою сіткою, як для ковбас). Якщо м'ясо нежирне, додати нарізане сало, прянощі (часник потовкти з сіллю), селітру, сіль і розмішати. Очищений шлунок щільно наповнити м'ясом, не залишаючи проміжків, відразу зашити, обкласти трісками, туго зав'язати шпагатом і витримувати під гнітом не менше 5 днів у холодному приміщенні.

Потім упродовж 3 днів обсушити, а далі коптити холодним димом 3–4 тижні. (Якщо немає можливості коптити, можна в’ялити на закритому балконі)

Скіландіс вживають так само, як і сухі ковбаси. А ще із додаванням скіландісу варять дуже смачні борщі, що отримують специфічний смак, і супи з перловою крупою. Деякі господині шматок скіландісу, загорнутого в марлю, щоб він не розвалився, кладуть у суп. У Дзукії (це регіон Литви на південному сході країни) скіландіс не коптять, а висушують, як ковбаси, тобто в'ялять. Їдять, як і будь-яку суху ковбасу.

Жемайчю блинай (Žemaičių blynai)

Це традиційні литовські картопляні млинці з м'ясною начинкою. Цікава особливість – для жемайчю блинай тісто готується з картоплі, звареної в мундирі. Назва страви походить від "Жемайтія" (лит. Žemaitija) — назви одного з регіонів на заході Литви та етнічної групи жемайтів, що здавна тут мешкали.

Інгредієнти:

– 1 кг картоплі;

– 2 курячі яйця;

– 4–5 ст. л. картопляного крохмалю;

– 300 г яловичини;

– 1 цибулина;

– 3 ст. ложки вершкового масла;

– 3–4 ст. ложки рослинної олії;

– 0,5 склянки бульйону;

– сіль, перець, лавровий лист за смаком.

Приготування:

Відварити картоплю в мундирі, остудити. Також відварити яловичину у підсоленій воді з додаванням лаврового листя та перцю горошком, остудити. Відварену картоплю очистити від шкірки, перекрутити на м'ясорубці або перетерти через сито. Додати яйця, крохмаль, сіль та добре перемішати до однорідної консистенції. Зробити фарш: відварену яловичину також пропустити через м'ясорубку. Цибулю дрібно порізати та обсмажити до золотистого кольору. Покласти до цибулі м’ясо, трохи обсмажити та додати бульйон, у якому варилося м'ясо, сіль та перець за смаком, перемішати. Начинка має бути однорідною.

Розділити картопляну масу на рівні частини – колобки розміром з невелике яблучко. Змочити руки у воді, сформувати пласкі коржики, поклавши в центр кожного м'ясну начинку. Далі защипнути краї та надати форму трохи плескатого циліндра.

Обсмажити в невеликій кількості рослинної олії до рум'яної скоринки з обох боків.

Подавати жемайчу блинай зі сметаною та вершковим маслом.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.