До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 страв чеської кухні, які неодмінно треба спробувати

Чехи дуже люблять свої супи, вміють подавати сири, готувати мясо, пишаються брамбораками та обожнюють випічку. Ми вибрали п’ять рецептів, які точно прийдуться до душі українцям.

Чеснечка

Чехія – королева супів. Кулайда, брамборачка, зелнячка, цибулячка, гуляшова полевка, дрштькова – лише початок довгого списку кулінарної спадщини країни. Одним з найулюбленіших супів самі чехи називають запашну чеснечку.

Реклама


Складники:
10 зубків часнику,
1,5 л бульйону (овочевого, курячого або м’ясного),
4 картоплини,
2 яйця,
30 г вершкового масла,
30 г сала з прорістю,
майоран, сіль, перець на смак,
зелена цибуля та кріп для прикрашування.

Приготування:
На розігрітій пательні обсмажити дрібно нарізане сало, розтопити вершкове масло та вкинути тоненькі пластівці трьох зубків часнику й майоран. За хвилину додати нарізану кубиками картоплю, смажити три хвилини, а потім все висипати в гарячий бульйон, посолити і варити до м’якості картоплі. Другу порцію часнику пропустити через прес та додати в бульйон. Яйця збити виделкою та влити до супу. Варити ще дві хвилини, розлити по тарілках і посипати різаною зеленою цибулею й кропом.

Свічкова на сметані

У кожному регіоні свічкову на сметані готують по-різному, але сходяться на думці, що головне в цій страві – соус. Основа для нього – тушковані овочі в м’ясному бульйоні, збиті до пюре з вершками.


Складники:
1 кг яловичої полядвиці,
60 г порізаного соломкою шпику,
150 г моркви,
150 г кореня селери,
75 г кореня петрушки,
1 велика цибулина,
200 г вершкового масла,
200 мл овочевого бульйону,
3 лаврові листочки,
сіль, цукор, чебрець, чорний перець, духмяний перець на смак.

Для соусу:
1 ст. л. журавлини,
200 мл вершків,
2 ст. л. борошна,
2 ст. л. соку лимона.

Приготування:
Яловичину промити, обсушити, очистити від плівок, нашпигувати шпиком, зверху натерти сумішшю солі й перцю та покласти в каструлю для тушкування. Цибулю нарізати кубиками, овочі натерти та змішати з лавровим листям, прянощами, лимонним соком і розтопленим вершковим маслом. Отриманою сумішшю змастити м’ясо та залишити в холодильнику на добу.
Наступного дня залити м’ясо бульйоном, поставити в розігріту до 170 °C духовку й запікати близько 4–5 годин до готовності. Вийняти м’ясо та всі шматочки твердих спецій з каструлі, додати журавлину й усе ретельно подрібнити блендером. Отриманий соус нагріти на повільному вогні. Збити в мисці вершки та влити їх до соусу. Готувати 15 хвилин. Приправити сіллю й лимонним соком. М’ясо нарізати впоперек волокон, повернути в посуд із соусом та розігріти. Прикрасити часточкою лимона й журавлиною. Подавати з кнедликами.

Брамбораки

Назва цієї страви походить від слова brambory, що в перекладі з чеської означає картопля, але на півдні Чехії її ще називають цмундою. Брамбораки печуть великими на всю пательню, а в середину іноді кладуть начинку – тушковану капусту, м’ясо або зелень.


Складники:
800 г картоплі,
200 г пшеничного борошна,
одне яйце,
4 ст. л. молока,
4 зубки часнику,
2 ч. л. майорану,
сіль, чорний перець – на смак,
олія – для смаження.

Приготування:
Картоплю натерти на дрібній тертці, перекласти на друшляк, добре віджати та скласти в глибоку миску. Після того, як картопляний сік відстоїться, злити зайву рідину, а осілий крохмаль додати до картоплі. Туди ж вбити яйце, додати спеції, пропущений через прес часник і гаряче молоко. Перемішати, всипати борошна й знову перемішати. У товстостінній пательні розігріти олію, викласти картопляне тісто й рівномірно розподілити ложкою на дні. Смажити на середньому вогні до золотаво-коричневого кольору, перевернути й повторити процес. Подавати гарячими зі сметаною.

Гермелін на грилі

Чеський м’який сир гермелін має білу плісняву зверху та м’яку середину й подібний до французького камамберу. На батьківщині його подають до пива чи вина – свіжим, маринованим, запеченим на грилі з овочами або грінками та ягідним соусом.

Складники:

1 головка сиру гермелін (або камамбер),

1 зубок часнику,

2 гілочки розмарину,

2 ст. л. оливкової олії,

1 багет.

Приготування:

На головці сиру зробити поздовжні й поперечні неглибокі надрізи та нашпигувати їх листям розмарину й тонкими пластівцями часнику. Нарізати свіжий багет скибочками завтовшки 1–2 см. Викласти сир і багет на вистелене пекарським папером деко, збризнути олією та покласти під гриль, розігрітий до 180 °C на 10–15 хвилин. Після приготування прикрасьте сир гілочкою розмарину. Подавати з ягідними джемами або сумішшю подрібнених на крихту сухофруктів і горіхів.

Мармурова бабовка

Класична чеська бабовка обов’язково мармурова, тобто двоколірна. У неї делікатний, не дуже солодкий смак і дуже простий рецепт, який легко врізноманітнити за допомогою горіхів, ягід чи повидла.

Складники:

400 г борошна грубого помелу,

300 г цукру,

5 яєць,

200 мл олії,

200 мл води,

1 ч. л. розпушувача,

30 г какао,

1 ст. л. цукрової пудри для прикрашування.

Приготування:

Яйця збити з цукром, поступово додаючи воду й олію. Розпушувач змішати з борошном і додати до збитих яєць, вимісити тісто. Форму для кексу змастити олією та викласти туди 2/3 тіста, а до іншої частини додати какао. Шоколадне тісто вилити у форму й легкими рухами перемішати з білим. Випікати 45 хвилин у духовці, розігрітій до 180 °C. Прикрасити цукровою пудрою.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.