До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як не стати жертвою торгівлі людьми: 5 правил безпеки

Як не стати жертвою торгівлі людьми: офіційний телеграм-канал Першої леді Олени Зеленської наводить інструкції, як не потрапити в пастку злочинців, перетинаючи кордон з дітьми.

"Вже понад 3 мільйони українців (переважно українки з дітьми) перетнули кордони нашої держави, рятуючись від війни. Люди, які пережили трагічні події, особливо вразливі й дуже залежать від допомоги оточення. Цим можуть скористатися ті, кому чуже горе – за наживу", – попереджає Перша Леді. Як не сплутати справжню допомогу з пасткою та як з однієї біди не потрапити в іншу, – читайте нижче.

Реклама
Правило №1. Не віддавайте документи стороннім

Ніколи й нікому не віддавайте ваші документи та документи вашої дитини. Єдине виключення – працівники прикордонної служби в пункті пропуску. Більше ніхто не має права брати в руки ваші паспорти, свідоцтва, ID-картки тощо. Максимум, що можна зробити, – показати свій документ, тримаючи його в руках.

Правило №2. Пересувайтеся безпечно

Дуже важливо опрацювати маршрут своєї подорожі заздалегідь. І в жодному разі не можна сідати в авто до сторонніх людей.

Правило №3. Безпека спілкування

Не віддавайте нікому свого телефона та інших засобів зв’язку. Телефон має бути при вас. Стежте, щоб він був заряджений.

Крім того, намагайтеся створити невелику спільноту навколо: тримайтеся разом з іншими, намагайтеся уникати будь-яких подорожей на самоті. Та пам’ятайте, що злочинці – це не завжди загрозливі бородачі. Часто їхніми спільниками є жінки.

Правило №4. Безпека фінансів

Це може вважатися надто складним після виснажливої дороги, але в усьому, що стосується документів, дійте самостійно. Подавайте та підписуйте заяви, заповнюйте документи, сплачуйте потрібні збори власноруч. До речі, туристична чи гостьова віза не дають права на працевлаштування.

Не давайте та не беріть гроші в борг. Якщо ви хочете комусь допомогти, то віддайте таку суму грошей, з якою готові попрощатися.

Крім того, дотримуйтеся звичайних правил безпеки: не повідомляйте нікому реквізитів своєї картки, кодів і паролів.

Правило №5. Запам’ятайте 112

112 – номер телефону, за яким треба звертатися, якщо ви або ваші близькі потрапили до рук торговців людьми. Це лінія екстреної допомоги з цього питання в ЄС.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.