До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що робити під час обстрілів?

На території України тривають запеклі бої ЗСУ з російськими військами. Поки загарбники обстрілюють українські міста й завдають авіаударів, кожному з нас потрібно дотримуватися правил безпеки, що допоможуть зберегти життя. Ділимося рекомендаціями Кабміну, які пояснюють, як поводитися мирним жителям під час обстрілів.

Що робити під час обстрілів стрілецькою зброєю?
  • Під час стрілянини найкраще ховатися в захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті або самій ванні). Коли це неможливо, варто лягти на підлогу та прикритися предметами, що здатні захистити від уламків і куль.
  • Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ґанку. Не намагайтеся сховатися за автомобілями або кіосками, бо вони часто стають мішенями.
  • Хоч де ви перебуватимете, тіло має бути в максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся в позі ембріона. Розверніться ногами в бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде бодай протягом пʼяти хвилин.
  • Якщо ваше житло перебуває в зоні регулярних збройних зіткнень, потрібно зміцнити вікна, наприклад, клейкою плівкою. Це допоможе уникнути розльоту уламків скла. Бажано затулити вікна, наприклад, мішками з піском чи масивними меблями.
Що робити під час артобстрілів?
  • Не залишайтеся в під’їздах, під арками та на сходових клітках. Також небезпечно ховатися в підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій і під стінами будинків з легких конструкцій. Такі об’єкти неміцні, і ви можете опинитися під завалами або травмуватися.
  • Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас на шляху, негайно лягайте на землю, туди, де є виступ або хоча б у невелике заглиблення. Захистити можуть бетонні конструкції (окрім тих, які можуть обвалитися або загорітися), траншеї, неглибокі підземні колодязі, широкі труби водостоку й канави.
  • Закривайте долонями вуха та відкривайте рот – це врятує від контузії, убереже від баротравми.
  • Не розбирайте завалів самостійно, чекайте на фахівців з розмінування та представників аварійно-рятувальної служби.
Що робити під час артилерійських обстрілів системами залпового вогню?
  • Ракету можна добре помітити та зреагувати, адже залп реактивної установки добре видно. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень — димні сліди ракет.
  • Організуйте постійне спостереження, постійно тримайте в полі зору будівлі, які розташовані поруч і можуть слугувати укриттям. Після сигналу спостерігача є кілька секунд, щоб сховатися.
  • Ховайтеся в підвалі або іншому заглибленому приміщенні. Вибирайте місце в кутку між несними стінами та недалеко від вікон і дверей для того, щоб миттєво покинути будинок у разі влучення снаряда.
  • Не виходьте з укриття, не перечекавши хоча б 10 хвилин після завершення обстрілу, адже після залпу зазвичай уточнюють результати стрільби і коригують вогонь або змінюють позиції.
Для зручності зберігайте інструкції на свої пристрої

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.